Így változik a világ egészsége - infografika

Számos statisztikát bemutattunk már arról, hogy az emberek egészsége korántsem olyan jó, mint lehetne, számos civilizációs betegség sújtja őket, a szív és érrendszeri problémák, a daganatos betegségek és a járványok rengeteg áldozatot szednek, akik még élhettek volna. Ha más szemszögből nézzük a világot, akkor sokkal több napsütést és kevesebb borút látunk az egészséget érintő ügyekben.

Aggódunk a világért, a környezetszennyezés, a globális felmelegedés, a migráció és a járványok miatt, amelyeket csak tetéznek a fegyveres konfliktusok. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról a hallatlan fejlődésről, amit az extrém szegénységben élő emberek számának drasztikus csökkenése mutat.

gyerekek
Világszerte javulnak az életkörülmények, kevesebb gyermeknek kell szenvedni a nagy szegénység miatt

Ez nem azt jelenti, hogy kevés szegény ember lenne a világon. Elég Magyarországon körülnézni, hogy megértsük, bőven lenne még mit tenni embertársaink felemelése érdekében. A kormányoknak, a különféle szervezeteknek és a magánembereknek egyaránt vannak faladataik ezen a területen. Ezen leginkább az olyan politika segít, amely a megtermelt forrásokat úgy használja fel a szegényebbek javára, hogy esélyegyenlőséget teremtsen a társadalomban. Ha a források áramlásának iránya ezzel ellentétes, akkor szokás beszélni perverz újraelosztásról . Sajnálatosan Magyarországon ennek a tendenciának vagyunk tanúi, amit az adózási rendszer, a szociális támogatások leépülése, az oktatás hanyatlása vagy éppen az egészségügy kritikán aluli állapota is mutat. Ha egy országban sok a rossz esélyekkel élő és szegény ember, akkor ott valószínűleg a lakosság egészségi állapotának mutatói is rosszak lesznek.

Számos fórumon elhangzott az elmúlt évek során, hogy a magyarok egészségi állapota közel sem ideális, főként a többi európai ország népességével összehasonlítva. Lássuk tehát, melyek a legsarkalatosabb pontok, ha a hazai lakosság egészségéről van szó. Részletek!

Azaz a fejlődés rendkívül kétarcú. Örülhetünk, mert a világon a mélyszegénység miatt megjelenő betegségek visszaszorulnak, ugyanakkor más, elsősorban civilizációs ártalmak, különösen a dohányzás hatalmas egészségi kockázatot jelentenek. Másfelől még az olyan fejlett országokban is, mint amilyen Magyarország, amely minden nehézsége ellenére a világ legjobb módú nagytérségeinek egyikében helyezkedik el, sokan élnek olyan körülmények között és olyan szokásokat követve, amelyek súlyosan ártanak az egészségüknek. Ez pedig a mozgásszegény életmód , a helytelen táplálkozás és a nem elég hatékonyan működő egészségügyi ellátás miatt számos ember korai halálát okozza. Ezzel nem egyszerűen embereket veszítünk el, akiket szerettünk és fontosak voltak nekünk, hanem rengeteg potenciális munkaerőt is, munkáskezeket és agyakat, amelyek hozzájárulhatnának a társadalom fenntartásához.

Bill Gates, a filantróp milliárdos az év közepén felhívta a figyelmet , hogy van három tény, amelyet mindenkinek ismernie illik. Az egyik, hogy a gyermekhalálozás a WHO adatai szerint majdnem a negyedére esett vissza 1960 óta évi 20 millióról 5,6 millióra. A másik, hogy az elmúlt ötven évben a termékenységi ráta, azaz az egy anyára jutó élveszületések száma 5-ről kevesebb, mint 2,5-re csökkent. A harmadik, hogy minden egyes napon 100 ezer ember menekül ki az extrém szegénység karmaiból. A világ e tekintetben hatalmasat fejlődött, mert 1820-ban gyakorlatilag mindenki a rendkívül szegények csoportjába tartozott egy vékony réteg kivételével, ma viszont csak kevesebb mint az emberek 10 százalékának sorolható a legnyomorultabbak közé. És ez tényleg bizakodásra ad okot.

Infografikánk nagyobb távlatból tekint le a globális egészségére, s azon belül a magyar emberek egészségére.

infografika

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és elsősorban ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. Késő estére 7 és 14 fok közé hűl le a levegő. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra