Így változik a PSA-szint életkoronként

Hosszútávú európai adatok szerint azok a férfiak, akik átesnek PSA-szűrésen, közel egyharmaddal csökkenthetik a prosztatarák miatti halálozás kockázatát. Csakhogy a PSA-értékek önmagukban nem elegendőek a diagnózishoz. Hogyan segítenek mégis?

A prosztataspecifikus antigén (PSA) szűrése egyszerű vérvizsgálattal történik, s nagy kár, hogy az ebből kapott eredmény önmagában nem elegendő a prosztatarák biztos kimutatásához. Azt viszont igazolták a tapasztalatok és megerősítették kutatások is, hogy a prosztatarák kockázata magasabb, ha a PSA-szint megemelkedik. A legtöbb férfi esetében azonban a PSA koncentrációja különböző okok miatt együtt nő az életkorral.

psa
Nincs tökéletes PSA-érték, amely mellett kizárt lenne a prosztatarák. Fotó: 123rf

Bár a szakértők az életkorral korrigált PSA-referenciatartományokat dolgoztak ki a prosztatarák kockázatának becsléséhez, nincs igazán életkoronként normálisnak tekinthető PSA-szint. Más szóval, a PSA-vizsgálat adhat ugyan tájékoztatást a kockázat nagyságáról, de nem igazolja a prosztatarákot, ha a kimutatott érték meghalad egy bizonyos szintet, ahogy a rákmentességet sem, ha a PSA-érték nem lép át egy határt - írja a University Health News .

"Normál" PSA-szintek kor szerint

Hosszú ideig a 4 ng/ml-nél kisebb PSA-eredményt normálisnak tekintették, és e szint felett az orvosok biopsziát ajánlottak a rák ellenőrzésére. A kutatások azonban már ezt a stratégiát is megkérdőjelezték . Az aggodalom abból származik, hogy a szűrővizsgálat szükségtelen biopsziákhoz és kezelésekhez vezethet, amelyek mindegyike súlyos mellékhatások kockázatát hordozza. A szakértők egy része ezért azt javasolta, hogy - tekintettel az öregedéssel természetes okokból emelkedő PSA-szintekre -, használjanak az életkorra vonatkozó referencia-tartományokat a normális PSA-szintek meghatározására és a felesleges biopsziák számának csökkentésére.

Az amerikai urológiai társaság (AUA) például 2009-ben tette közzé először az életkorra jellemző PSA-szinteket. Ezek a következők:

40 és 50 év között: 0,7 ng/ml

50 és 60 év között: 0,9 ng/ml

60 és 70 év között: 1,2 ng/ml

70 éves kor felett: 1,5 ng/ml

De ettől az ideális értéktől elfogadható az eltérés. A kaukázusi típusú embereknél például a 40-49 éves korosztályban 0-2,5 ng/ml, az 50-59 éveseknél 0-3,5 ng/ml, a 60-69 éveseknél 0-4,5 ng/ml, végül a 70-79 éves korosztályban 0-6,5 ng/ml a "normális" értékek intervalluma.

Egy vizsgálatban, amely az életkorra jellemző PSA-határértékeket igyekezett feltárni, tiroli férfiak adatait értékelték, akiken a megnövekedett PSA-szint miatt prosztatabiopsziát végeztek. Megállapították, hogy a következő értékek mellett jelent meg leginkább a rák: 1,7 ng/ml a 60 évnél, 2,25 ng/ml a 70 évnél fiatalabbaknál, illetve 3,25 ng/ml a 70 évnél idősebbeknél. "Ezeket a kiigazított PSA-határértékeket használva minden szignifikáns daganatot felismerünk, valamennyi korosztályban, ráadásul a biopsziák száma is csökken" - írták a kutatók a PLoS One folyóiratban megjelent cikkükben .

Van-e biztonságos PSA szint?

Egy amerikai prosztatarák-megelőzést célzó vizsgálatsorozat ( PCPT ) azt mutatta ki, hogy nincs olyan PSA-szint, amely alatt a betegség kockázata nulla lenne. Inkább csak arról lehet beszámolni, hogy a prosztatarák kockázata egyfajta folytonosságot követ, a PSA-értékek emelkedésével. Azaz alacsonyabb érték esetén a kockázat, a statisztikák szerint, kisebb.

A kockázatok nagyságát más kutatások is igyekezek kimutatni, például a már említett hosszútávú európai vizsgálat , amelynek alapján a zavaró hatásokat kizáró interaktív kockázatkalkulátorokat is összeállítottak. (Ezek angol nyelven itt érhetők el .) De a University Health News közölt egy olyan adatsort is, amely arról számol be, hogy adott PSA-szintek mellett végzett biopszia hány százalékban mutatott ki rákot. Eszerint, ha a PSA értéke 1,0 ng/ml vagy annál alacsonyabb, a biopszia 8,8 százalékos eséllyel hoz pozitív eredményt. Az esély 17 százalékos a PSA 1,1-1,0 ng/ml-es értéke mellett; 23,9 százalékos az esély 2,1-3,0 ng/ml-nél; 26,9 százalékos az esély 3,1-4,0 ng/ml-nél, 47 százalékos az esély 4,1-10 ng/ml-nél; végül 58,3 százalékos az esély, ha a PSA értéke 10,1 ng/ml vagy annál magasabb.

A prosztatarák sokszor csak előrehaladott állapotban produkál tüneteket, ha már a daganatos sejtek átterjedtek a környező szervekre is. Jelezheti a gyakori vizelési inger, a vérző húgycső, a véres vizelet- vagy ondóürítés, derék- és csontfájdalmak, fogyás, vérszegénység és felső húgyúti pangás. Fontos tudni, hogy a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás hasonló tüneteket mutat, mint a prosztatarák. Ezek elkülönítését a fizikális és ultrahangos vizsgálat mellett a vérből végzett PSA-teszt is segíti. Részletek!

A prosztatarák megállapításához számos további laboreredményt is felhasználhatnak az orvosok. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy csak azkon lehet segíteni, akik elmennek szűrésre, és így a lehető legkorábban fény derül a daganat jelenlétére. Mivel a fentiekből is világos, hogy a prosztatarák esetében nem lehet teljesen kizárni a kockázatot, így 45 éves kor felett ajánlatos, 55 év felett pedig minden férfinak szükséges időnként meglátogatni az urológiai szakrendelést.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)