Így tudunk azonosítani egyetlen hangot a zajos tömegben

Eddig nem értettük pontosan, hogyan képes az agyunk nagy zajban is kiszűrni a szóban átadott fontos információkat, és hogyan dolgozza fel az olyan ingereket, mint a beszéd és a zene. Egy új kutatás előrelépést hozott ebben.

A kézilabda-Európa-bajnokság közvetítéseiben láthattuk, hogy a húszezres közönség akkora zajt csapott, amelyben az egymás mellett lévő emberek sem hallották egymás szavát. Az időkéréseknél a játékosok mégis felfogták az edzők utasításait, amit igazol, hogy többnyire sikeresen végre is hajtották azokat. Ez úgy lehetséges, hogy az agyunk képes a figyelmünket egyetlen beszélőre összpontosítani. Eddig nem volt egészen világos, ezt hogyan teszi.

Holland időkérés férfi kézilabda EB
Holland időkérés a 2022-es kézilabda EB-n. A hangzavarban is megértik az edzőt - Fotó: Getty Images

Edmund Lalor, a Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának docense laboratóriumában nemrégiben új nyomra bukkant azzal kapcsolatban, hogy az agy hogyan képes kibontani a hangzavarból az információt, és hogyan tudunk a tömeg hangjától elvonatkoztatva egyetlen beszélőre figyelni.

Mi történik az agyban?

Az agy valójában egy extra lépést tesz, hogy megértse a beszélőtől érkező szavakat. "Eredményeink arra utalnak, hogy mind a figyelt történet, mind a nem figyelt vagy figyelmen kívül hagyott történet akusztikáját hasonló módon dolgozzuk fel. De egyértelmű különbséget találtuk abban, hogy mi történt ezután az agyban" - mondta Lalor a tudományos kutatásokkal foglalkozó TechnologyNetworks portál szerint.

A The Journal of Neuroscience című folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban a résztvevők egyszerre két történetet hallgattak, de arra kérték őket, hogy figyelmüket csak az egyikre összpontosítsák.

Nem minden hangot konvertálunk

Az agyhullámok EEG-s rögzítése segítségével a kutatók megállapították, hogy a történet, amelyre a résztvevőknek figyelniük kellett, fonémáknak nevezett nyelvi egységekké alakult át. Ezek olyan hangegységek, amelyekkel meg lehet különböztetni az egyik szót a másiktól. A másik történetnél ez nem következett be.

Egészen fiatal felnőtt korunkig hallásunk nem romlik, sőt, éppen ellenkezőleg: a tinédzserek az egész magas hangtartományba eső hangokat is hallják. Mire azonban betöltjük a harmincat, ezek a hangok már érzékelhetetlenek lesznek számunkra. A hallás tényleges és megfigyelhető romlása általában csak ötvenéves kor felett kezdődik meg, bár a szerencséseknél csak hetven körül válhat zavaróvá.

"Ez az átalakítás az első lépés a figyelemmel kísért történet megértéséhez. A hangokat úgy kell felismernünk, mint amelyek meghatározott nyelvi kategóriáknak, például fonémáknak és szótagoknak felelnek meg. Így tudjuk végül meghatározni, hogy milyen szavakat hallunk - még akkor is, ha azok másképp hangzanak - például különböző akcentussal vagy eltérő hangmagassággal beszélő emberek szájából" - tette hozzá a szakértő.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció