Így támad az alkohol - infografika

A világon több mint 3 millió ember halt meg az alkohol káros hatásainak eredményeképpen 2016-ban az Egészségügyi Világszervezet szerint. Minden 20-ik ember emiatt hal meg, mi, magyarok pedig az átlagnál is többet iszunk.

A WHO becslése szerint jelenleg 2,3 milliárd ember fogyaszt alkoholt a világon. Amerikában, Európában és a nyugat-óceániai térségben a lakosság több mint fele érintett, összességében pedig Európában a legmagasabb az egy főre jutó fogyasztás. Globálisan mintegy 237 millió férfi és 46 millió nő szenved az életét és egészségét már negatívan befolyásoló mennyiségű szesz fogyasztása miatt. Az európai régióban a férfiak 14,5 százaléka és a nők 3,5 százaléka küzd a problémával. Az alkohol egészségtelen mértékű fogyasztása a magasabb jövedelmű országokban gyakoribb.

alkohol
Az alkohol milliókat betegít meg, fogyasztása mégis megállíthatatlanul növekszik

Az alkohol okozta halálesetek közül 28 százalékot sérülések okoznak, például közlekedési balesetek, önkézzel okozott sérülések és a személyek közötti erőszak. A további 21 százalék emésztési rendellenességek, 19 százalék szív- és érrendszeri megbetegedések , a fennmaradó rész pedig fertőző betegségek, rák, mentális zavarok és egyéb egészségi problémák miatt következik be.

Ennyi a világátlag

Az alkoholfogyasztók átlagos napi fogyasztása 33 gramm tiszta alkohol, amely körülbelül két pohár (150 ml) bornak, egy nagy korsó (750 ml) sörnek vagy két röviditalnak (mindegyik 40 ml) felel meg.

Világszerte a regisztráltan elfogyasztott alkohol 45 százaléka égetett szesz. A sör a második helyezett az elfogyasztott tiszta alkohol 34 százalékával, majd a bor következik 12 százalékkal. Globálisan csak kis mértékben változtak az alkoholtartalmú italok preferenciái 2010 óta. A legnagyobb változások Európában zajlanak, ahol az égetett szeszek fogyasztása 3 százalékkal csökkent, míg a boré és a söré nőtt.

Mindenki tisztában van vele, hogy az alkoholfogyasztás nem egészséges. Ugyanakkor kevesebben tudják, hogy pontosan mi is történik testünkben, amikor megiszunk pár pohárkával. Részletek!

Az alábbi infografika megmutatja, hogy Magyarországon hogyan alakultak az alkoholfogyasztás trendjei, illetve az alkohol milyen károsodásokat okoz az emberi szervezetben.

alkohol infografika

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Tévhitek az egészségbiztosításról

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra