Hihetetlen, de elfelejthetjük a kopaszságot

Az őssejtek újfajta felhasználása és a 3D-nyomtatás végleg betehet a kopaszságnak. Kezdetben persze azok élvezhetik az új technológiát, akiknek van rá elég pénzük. De aztán jöhetnek a hajgazdaságok, ami mindent meg fog változtatni. A kérdés csak az, hogy mikor?

Azt már egy ideje tudjuk, hogy komoly kísérletek folynak olyan biotechnológiai módszerek kidolgozására, amelyekkel mesterséges szervek állíthatók elő. Nehéz feladat, hogy biztonságosan működő májat vagy vesét hozzanak létre 3D-s bioprinterekkel . Ugyanakkor van egy szervünk, amelytől nem várjuk el, hogy működjön, csak azt, hogy legyen. Ez pedig a haj. A hajhagymák ugyan élő szövetek, de maga a haj, amelyet előállítanak, csak élettelen keratin. Ha képes növekedni, és a helyén marad, akkor tulajdonosa boldog. A haj elvesztése azonban sok ember számára problémát okoz, s az eredeti állapot visszaállításáért sokan fizetnének. (Mellesleg a hajbeültetést vállalók éppen ezt teszik.)

hajhullás
A kopaszodásra jelenleg nincs még végleges megoldás. De már látszik, hogy lesz . Fotó: 123rf

Hiába a kereslet és az üzleti szándék, igazán jó megoldást a hajpótlásra eddig még nem sikerült kidolgozni. Most azonban úgy néz ki, hogy tíz éven belül végleges technológia állhat az orvosok rendelkezésére, és a kopaszság napja le fog áldozni. A The Atlantic magazinnak a hajbeültetésre szakosodott manhattani bőrgyógyász, Robert Bernstein ezt megerősítette.

Még nem tudják felébreszteni a hajhagymákat

A haj létrehozása sokkal összetettebb, mint sok kutató eredetileg várta. Egyetlen szál előállításához a test több ezer őssejtre támaszkodik. Az emberi fejbőr körülbelül 100 ezer szőrtüszőt tartalmaz, amelyek élettartama korlátozott. Amint a hajszálakat növesztő dermális papillák idővel eltűnnek, a tüszők összezsugorodnak és alvó állapotba kerülnek. Így a kopasz embereknek még mindig van hajuk technikai szempontból, de ha a szőrtüsző alvó állapotba jutott, azt már nem lehet regenerálni. Tehát minden a haj helyreállítására vonatkozó jelenlegi ígéret, valójában a hajhagymák műtéti átültetését jelenti, azaz a hajat a fejbőr egyik részéből a másikba mozgatják, amit behatárol az elköltöztethető szőrtüszők száma. Ráadásul az eljárás elég költséges.

A tudósok végső célja ezért, hogy "hajgazdaságokat" hozzanak létre. Ezzel próbálkozik például a San Diego-i székhelyű hajhagyma -klónozással foglalkozó Stemson Therapeutics nevű cég, amely a páciensek saját bőréből vagy véréből származó őssejteket használ fel dermális papillák előállítására. Ezeket aztán beültetik az összehúzódott, alvó tüszők környékére, hogy hajszálakat növesszenek.

Nemrégiben a Nemzetközi Őssejtkutató Társaság éves ülésén a cég vezérigazgatója Geoff Hamilton arról beszélt, hogy sikeresen ültettek át egerekbe emberi szőrtüszőket, amelyek képesek voltak bizonyos mennyiségű szőrzet termelésére, de ez az eredmény még elég messze van a kitűzött céltól. De legalább már működnek. Sokáig ugyanis az volt a kutatók problémája, hogy a klónozott tüszők működése egy idő után leállt, mert a tüszők szétestek. Végül rájöttek, hogy ha a sejteket együtt tudják tartani a tüsző könnycsepp alakzatában, akkor a sejtek továbbra is kommunikálni fognak egymással és fenntartják működésüket.

Egy irányba növeszteni

A tüsző alakja azért is fontos, hogy a szőrszálak azonos irányban növekedjenek. Ha nem így volna, az, kísérletek tanúsága szerint rendkívül természetellenes jellegű hajnövekedést eredményezne, ami alkalmatlan a kopaszság problémájának kezelésére. Ezért a kutatások arra irányulnak, hogy kifejlesszenek egy olyan "állványt", amely a beültetett tüszőkből kifejlődő hajszálakat egy megadott irányba engedi nőni. A Stemson Therapeutics és az Allergan gyógyszeripari cég már bejelentette erre a maga szabadalmát, és azt várják, hogy a humán kísérleteket két éven belül megkezdhetik.

Szerte a világon milliók problémája a haj ritkulása, esetleg többé-kevésbé teljesen hajhiányos területek kialakulása. Kopaszodásról, azaz orvosi nevén alopéciáról azonban csak akkor beszélünk, ha az eredeti hajmennyiség legalább 60 százaléka kihullik, és nem nő helyette új, friss haj. A hajszálak cserélődése teljesen természetes folyamat, hiszen a hajhagymák meghatározott fázisokban működnek, melynek éppen úgy része az elhalt hajszál kilökődése, mint az újak termelése. A legtöbbször azonban egy idő múlva az új hajszálak képződése megáll, és elindul a haj ritkulása. Részletek!

Egy másik kutató, Angela Christiano, a Columbia Egyetem genetikai és dermatológiai professzora 3D nyomtatással állította elő a kívánt formát, amely a tüszőket és a dermális papillákat a helyükön tartja, amikor a hajat elkezdik növeszteni. Christiano a Nature Communications folyóiratban számolt be az eredményeiről. Azt írta, hogy a teljes szőrszálak tenyésztett emberi sejtekből való regenerálásának képessége "átalakító hatással lesz az alopecia különféle típusai, valamint a krónikus sebek orvosi kezelésére". Christiano, aki autoimmun rendellenessége miatt érintett a hajhullás problémájában, megjegyezte, hogy a kopaszság miatt a férfiak problémájának tűnik a hajhullás, de csak az Egyesült Államokban mintegy 30 millió nő küzd ezzel.

A szintetikus lebomló támasztékok, állványok alkalmazása a szakemberek, így Bernstein szerint is hatalmas áttörés. Egyelőre legalább azok számára, akik megengedhetik maguknak. Az árak kezdetben ugyanis biztosan nagyon magasak lesznek a piac törvényei szerint. Az élő dús hajkorona ugyanis egy olyan dolog, amit eddig sok pénzért sem lehetett megvásárolni. Az új haj tüszőnkénti létrehozása és 3D-s nyomtatással való megtámogatása egy közönséges ember számára túl drága. Noha a technológiai fejlődés és a fizetőképes piac kiszélesítésének szükségessége egy idő után bizonyosan csökkenteni fogja a költségeket, de akkor is nagyon drága marad. Azaz az egyszerű hajnövesztés korszaka, ha lesz is technológia a kopaszság megszűntetésére, még nem fog beköszönteni a közeljövőben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30 °C
Minimum: +18 °C

A felhős tájakon fokozatosan szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, a legkevesebb napsütés északkeleten várható. Főleg a Dunától keletre alakulhatnak ki záporok, zivatarok. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt lesz, de a zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul, azonban a felhősebb északkeleten néhány fokkal ez alatt maradhat a hőmérséklet. Késő estére 19 és 26 fok közé hűl le a levegő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra