Freddie Mercury kivételes képessége

Néhány napja lett volna 72 éves Freddie Mercury, a Queen zenekar tragikusan korán elhunyt énekese, aki már életében legendává vált. Ma már ismerjük a fiziológiai okokat is, amelyek ezt megalapozták.

Freddie Mercury csillagának emelkedéséhez a gének mellett a nagyon sajátos kulturális eredet is sokat hozzátett. A születési anyakönyve szerint Farrokh Bulsara indiai párszi szülők sarja. A párszik a muszlimoktól elszenvedett üldözés elől Indiába menekült zoroaszterhívők, ahol egyszerűen perzsának, azaz párszinak hívták őket. Szülei, Bomi és Jer Bulsara azonban kivándorolt Zanzibárba, hogy apja megtarthassa tisztviselői állását a Brit Gyarmati Hivatalban. Innen kerültek aztán Londonba, ahol "megszületett" az a Freddie Mercury, akit a világ megismert, majd a lábai elé omlott. Énekesi képességeit mi sem jellemzi jobban, hogy a világ akkoriban egyik legünnepeltebb szoprán énekesnője, Montserrat Caballé 1988-ban közös lemezt készített vele, hiszen egyenlő társának érezte.

Freddie Mercury
Freddie Mercury tudományosan nézve is páratlan volt - Forrás: Wikimedia Commons

Mercury persze nem úgy énekelt, nem úgy képezte a hangokat, mint egy operaénekes, aki az évszázadok alatt finomra csiszolt technikákat hosszú tanulással sajátította el, majd adott hozzá egy csipetnyi sajátos ízt. Ő felhasználta azt a szabadságot az énekléshez, amelyet a rockzene lehetővé tett számára, fejlődésében pedig hasznosította azt a rengeteg kulturális hatást, amely az élete során érte. A legjobb ember a legjobb helyen és a legjobb időben jelent meg, hogy megszülethessen a géniusz. Ennek a folyamatnak a társadalmi és kulturális vonatkozásairól sok elemzés, újságcikk, könyv készült. Sőt idén novemberben a mozikban megnézhetjük a Bohém rapszódiát, a Mercury életét feldolgozó filmet is.

Olyan technikákat is bevetett, mint a tuvai énekesek

Kivételes képességeinek vizsgálata ugyanakkor sokáig nem nyúlt igazán mélyre, mígnem cseh, svéd és osztrák kutatók akusztikai elemzésekkel jártak utána, hogy Freddie Mercury miért volt kivételes. A Logopedics Phoniatrics Vocology című folyóiratban jelentették meg azt a tanulmányt, amely Mercury beszédhangjának alapfrekvenciáját, vibrátóját és szubharmonikusait vizsgálta, azaz a nyilvánosan elérhető hangfelvételek alapján érzékszervi és kvantitatív módszerekkel elemezték hangképzését és énekstílusát.

Hat interjú vizsgálatából kiderítették, hogy 117,3 Hz-es volt beszédhangjának alapfrekvenciája, ami tipikus bariton hang. Amikor a teljes felvételeket felbontották izolált hangsávokra, kiderült, hogy énekhang-tartománya 37 félhang volt az F#2-től (kb. 92,2 Hz) a G5-ig (kb. 784 Hz). Magasabb - egészen az 1347 Hz-es alapfrekvenciáig tartó - fonációra is találtak ugyan bizonyítékokat, de ezt nem tartották megbízhatónak.

Pavarottiénál is gyorsabb vibrato

Megvizsgáltak 21 a cappella (hangszeres kíséret nélküli) felvételt is, és meglepően magas, átlagosan 7,0 Hz-es frekvencia-modulációs sebességet (vibrátót) határoztak meg, amely elérte a vokális remegés tartományát. (Egy tipikus vibrato 5,4 és 6,0 Hz között van.) Erre azért volt képes, mert hangszalagjai gyorsabban mozogtak az átlagos énekesekénél. Ha a vibrato tökéletes szinuszhullámát 1-es értékkel jelöljük, akkor elmondható, hogy ez az, amihez a világ egyik legnagyobb operaénekese, Luciano Pavarotti közelít. Mercury viszonyítási értéke azonban átlagosan 0,57 volt, azaz - a Consequence of Sound zenei magazin szerint - torkában valami úgy rezgett, hogy az még Pavarottinak is elérhetetlen. A vokális vibrato szabályosságát és előfordulását kvantitatív elemzéssel határozták meg, ami azt mutatta, hogy a vibrato rendszeresen jelen volt Mercury énekhangjában.

Tönkreteheti egy tehetséges fiatal hangját, ha túl hamar erőltetik nála az éneklést, ennek ellenére az énektanárok sokszor idő előtt hajtják túl a gyerekek hangképző szerveit. Énekművész-tanárral beszélgettünk. Részletek!

De még érdekesebb, amit a professzionális rockénekes és énekoktató, zenetudós, Daniel Zangger-Borch közreműködésével elkészített, Mercuryt utánzó hangképzési minták tártak fel. A hangképző szervek működését másodpercenként 4132 képkockát rögzítő, nagy sebességű endoszkópos kamerával vették fel, és olyan vibrációs mintázatot rögzítettek, amely Mercury teljesen egyedi hangképzésére utalt. Valószínűleg szubharmóniákat használt, amelyet a ventrikuláris (álhangszalagok a gégefőben) és a valódi hangszalagok együttes rezgésével hozott létre. Az emberek óriási többsége soha nem beszél vagy énekel a ventrikuláris szalagjait használva - kivéve a tuvai énekeseket. Ezért is volt egyedi Mercury hangképzési stílusa.

És mit vontak le mindebből a tudósok? Freddie Mercury hangja olyan volt, mint senki másnak a rock and roll világában, ami lehetővé tette, hogy szerte a világban sokan megismerjük minden idők egyik legkiválóbb énekesét és színpadi előadóját. A tanulmány megállapításait jól alátámasztja az alábbi videó, amelyen csak Freddie Mercury hangsávja hallható a Somebody To Love felvételéből.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)