A szexizmus megbetegíti a nőket

Az elmúlt hónapokban rengeteg hírt olvashattunk a nőket ért szexuális zaklatásokról. Kutatások szerint három nő és hat férfi közül egyet ér valamilyen szexuális erőszak az életében, ami meglehetősen rosszul hat az egészségére.

Szinte mindenki elítéli, aljas és gyáva cselekedetnek tartja, ha valakit erőszakkal kényszerítenek szexuális kapcsolatra (legyen az lelki vagy fizikai kényszer). De a szexizmus egyéb típusai, köztük a nemek közötti megkülönböztetés és a szexuális zaklatás még gyakoribbak, ezeket mégis sokan elnézik, elhallgatják vagy nem vallják be. Egy 2016-os amerikai jelentés szerint a nők akár 85 százaléka is szerezhet személyes tapasztalatot a munkahelyi szexuális zaklatásról élete során.

szexuális zaklatás
A szexuális zaklatás közvetlenül összefügg az egészségi állapottal

A Journal of Health and Social Behavior című szaklapban a közelmúltban megjelent tanulmány a munkahelyi megkülönböztetés és zaklatás mintáit, valamint a testi és lelki egészségre gyakorolt hatását vizsgálta az Egyesült Államokban. A kutatók először arra törekedtek, hogy meghatározzák, mennyire elterjedt az ilyen típusú bántalmazás a nők, valamint a férfiak esetében. Továbbá ki akarták deríteni, hogy a szexizmus, a megkülönböztetés és a zaklatás egyéb formái mellett, hozzájárult-e a nők és a férfiak közötti egyenlőtlenségekhez. A felmérés három éve alatt végül összesen 5579 gazdaságilag aktív embert kérdeztek meg - számolt be Catherine Harnois, a Wake Forest Egyetem szociológia professzora és Joao Luiz Bastos, az egyetem közegészségügyi docense, a tanulmány két szerzője a The Conversation magazinban.

Árt-e a szexizmus az egészségnek?

Az eredmények azt mutatták, hogy a nők sokkal rosszabb mentális és fizikai állapotban érzik magukat. Ezt úgy mérték meg, hogy az előző harminc napra vonatkozólag megkérdezték, hogy voltak-e betegek. Külön rákérdeztek a mentális rendellenességekre, beleértve a stresszt, a depressziót és az érzelmekkel kapcsolatos problémákat. A nők átlagosan 3,6 napnyi rossz mentális egészségi állapotot jelentettek elmúlt 30 napjukról. A férfiaknál ez az érték átlagosan 2,8 nap volt. Amikor az elmúlt 30 nap rossz fizikai állapotáról számoltak be, a nők átlagosan 2,7 napot, a férfiak pedig 2,2 napot jelentettek.

A nemek közötti megkülönböztetés négyszer gyakoribb

A megkérdezett nők közül 8,4 százalék jelzett nemi diszkriminációt a jelenlegi munkájában, 4,1 százalék pedig azt, hogy az elmúlt 12 hónapban szexuális zaklatást tapasztalt. Egyes férfiak is jelentettek a munkahelyi nemi megkülönböztetésről és szexuális zaklatásról, de a százalékos arány jelentősen alacsonyabb volt (2, illetve 1,3 százalék).

A nemi diszkrimináció és a szexuális zaklatás mellett a rossz munkahelyi bánásmód más formáit is megvizsgálták. Kiderült, hogy a nők 23 százaléka észlelt valamilyen fajon, életkoron vagy nemen, illetve ezek kombinációin alapuló megkülönböztetést , illetve voltak, akik a jelenlegi munkájukban zaklatást is tapasztaltak az elmúlt egy évben. A férfiaknál észlelt munkahelyi rossz bánásmód aránya 16,5 százalék volt, azaz jelentősen alacsonyabb a nők esetében tapasztaltnál.

A zaklatás fáj

A vizsgálat egyik fő célja a munkahelyi szexuális zaklatás, a nemi megkülönböztetés és ezek egészségügyi következményeinek felmérése volt. Számos kifinomult statisztikai technikát alkalmaztak, hogy a rossz bánásmód különböző formáinak egészségre gyakorolt hatásait megbecsülhessék, miközben kizárják a megbetegedések egyéb lehetséges okait (életkor, alacsony társadalmi-gazdasági háttér stb). Megállapították, hogy a nők körében a nemi megkülönböztetés szignifikánsan kapcsolódik a rosszabb mentális egészséghez. A szexuális zaklatást elszenvedett nők pedig szintén rosszabb fizikai egészségről számoltak be. A férfiak esetében nem volt kimutatható ilyen egyértelmű összefüggés.

A munkahelyi stressz, megkülönböztetés, agresszió, szexista megjegyzések körében készült hazai felmérés eredményei nem túl hízelgőek. A válaszadók 62 százaléka nem volt elégedett azzal, ahogy főnöke viselkedik vele. A kutatás szerint sokan elfelejtik, hogy a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb munkaerő hatékonyabban dolgozik, ezzel pedig a cég is sikeresebb lesz. A munkahelyi stressz csökkentése elsősorban vezetői felelősség. Részletek!

Azt is feltárták, hogy azok a válaszadók, akik a rossz bánásmód több formáját észlelték, lényegesen rosszabb mentális egészségről számoltak be, mint akik nem észleltek rossz bánásmódot, vagy csak egy módon érte őket sérelem. A nők körében az életkor és a nemi megkülönböztetés kombinációja különösen káros a mentális egészségre nézve.

A nemek egészsége közötti nagy különbség oka

A statisztikai modelleket arra is megpróbálták felhasználni, hogy kiderítsék, vajon a szexizmus okozója-e a nemek közötti egészségben mutatkozó (önbevallás alapján rögzített) különbségnek. A szakemberek arra jutottak, hogy a nemi megkülönböztetés mintegy 9-10 százalékban felelős az egészségi állapotban megjelenő különbségért. Azaz ha csökkentenénk a nemi megkülönböztetés gyakoriságát, valószínűleg jelentősen mérsékelnénk a nemi alapon megjelenő egészségi egyenlőtlenséget is.

Összességében az eredmények arra engednek következtetni, hogy a szexizmus a nők egészségére és közérzetére egyaránt erősen hat. A szexista események magas gyakorisága a nők esetében - a munkahelyen és másutt - kiemeli annak fontosságát, hogy ne csupán társadalmi igazságossági szolgáltatási kérdésként tekintsük erre, hanem közegészségügyi problémaként is. Mivel a nemek közötti egyenlőségről és a munkahelyi állapotokról készült felmérések Magyarországon sem festetek szívderítő képet, a felvetés nálunk is több mint aktuális.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +23 °C
Minimum: +1, +8 °C

A napsütés mellett fátyolfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem várható. Élénk, erős délnyugati szél mellett 18, 23 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább folytatódik a frontmentes idő. A reggeli ízületi panaszok gyorsan megszűnnek, azonban a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás egész nap jellemzőek lehetnek. A migrénesek tartós panaszokra készülhetnek. A hőérzet kellemes, a napsütés pedig javíthatja a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: