A jó alvás felér a lottónyereménnyel

Az alvásminőség javítása ugyanolyan előnyös az egészség és a boldogság eléréshez, mint a lottónyeremény. Elmondjuk, hogy ez miért olyan fontos a magyaroknak.

Azok után, hogy négy év alatt több mint 30 ezer brit háztartásban élő ember alvásmintáit elemezték, a Warwicki Egyetem Pszichológiai Tanszéken dolgozó tudósok kiszámították, hogy a jóalvásolyan nagy lökést ad az embereknek, mintha 120 ezer fontot (körülbelül 40 millió forintot) nyernének a lottón. A Sleep című folyóiratban megjelent tanulmány megmutatta, hogy a jó alvás jelentősen javítja a mentális egészséget, és ugyanolyan alkalmas a boldogság eléréshez, mint az említett lottónyeremény.

jó alvás
A rendszeres jó alvás óvja az egészséget és javítja a teljesítményt

Dr Nicole Tang, a tanulmány vezető szerzője szerint a kutatás kimutatta, hogy az alvás minőségének és mennyiségének javítása hatékony, egyszerű és olcsó módszer a társadalom egészségének és jóllétének növelésére. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy az altatótabletták szedése nem szünteti meg az álmatlanság káros hatásait. "A jelenlegi eredmények azt mutatják, hogy az alvás pozitív hatása a jobb fizikai és szellemi állapot kialakulásához kapcsolódik" - mondta Dr. Tang.

A gyógyító alvás

"A klinikai vizsgálatokon kívül is látszik az alvás gyógyító potenciálja: a jobb alvás előnyei mindenki számára hozzáférhetőek, és nemcsak azok számára vannak fenntartva, akik rendkívül rosszul alszanak, ezért intenzív kezelésekre van szükségük." A kutató kifejtette, hogy fontos kideríteni, milyen különbségek tapasztalhatóak azok között, akik az idők folyamán pozitív és negatív változást mutatnak az alvásban. Azt is ki fel kell tárni, hogy milyen életstílus-tényezők és napi tevékenységek segítenek előmozdítani a jobb alvást.


Az Egyesült Királyságban az elégtelen alvás évente 40 milliárd fonttal terheli meg a gazdaságot, ami az ország GDP-jének 1,86 százalékát teszi ki. Érdekes módon a magyarországi kutatások is nagyságrendileg hasonló arányt mutattak ki.

Az alváshiány nemcsak azért hat negatívan, mert csökkenti a koncentrációt, ezáltal pedig a munkahatékonyságot, de sok kór, köztük krónikus betegségek kialakulásában is közrejátszik, ami rengeteg munkanap elvesztését eredményezi. Emellett az alváshiány miatt fellépő fáradtság következtében munkahelyi és különösen közúti balesetek is bekövetkeznek annak ellenére, hogy a veszélyes munkakörökben szigorúan ellenőrzik a pihenőidőt.

Aludnia minden emberi szervezetnek kell. Az alvás fontos a testnek, az agynak, az immunrendszernek, a sejteknek, nem utolsó sorban pedig a léleknek. Álmodni is kell, feldolgozni az aznap hallottakat, és felkészülni a holnap kihívásaira. Lássuk hát, mi történik közben! Részletek!

Ha azt nézzük, hogy milyen viselkedés vagy életmód hat negatívan az alvásra, akkor elsősorban egészségi problémákat találunk, például az elhízást, a túlzott alkoholfogyasztást, a cukros italok fogyasztását, a dohányzást, a testmozgás hiányát, a mentális egészségi problémákat, de komoly hatással van rá a hosszú távú egészségi állapot romlása, a munkahelyi stressz, a több műszakos munkarend, a szabálytalan munkaidő, a pénzügyi gondok és a hosszú ingázás is.

Az AXA PPP egészségügyi szolgáltatócég felmérése szerint az emberek több mint fele (54%-a) gyakran vagy néha alvászavarokkal küzd, 10 százalékuk pedig folyamatosan.

Magyar állapotok

Nálunk a helyzet lehet, hogy ennél is rosszabb. Egy korábbi tanulmány szerint ugyanis a magyar lakosság 70 százalékánál jelentkezett már alvászavar, a lakosság 30 százaléka pedig folyamatosan szenved az alvászavar, a rossz alvás vagy az álmatlanság kellemetlen tüneteitől. Ezért a potenciál, amelyet a warwicki kutatás feltárt Magyarországon még nagyobb, mint a brit szigeteken. Azaz a jobb alvásra törekvéssel és a jobb alvást elősegítő programokkal igen jelentős mértékben emelhető volna a magyar lakosok jólléte. Ha nagyon szolid becsléssel az alváshiány okozta veszteségeket a  GDP 1,5 százalékára tesszük, akkor egy kis javulással is tízmilliárdokat takaríthatnánk meg, és több boldogabb, aktívabb, koncentráltabb embert láthatnánk magunk körül.

Mit tehetünk mi magunk a jobb alvásért?

- A kiegyensúlyozott és fegyelmezett viselkedés segít elkerülni a konfliktusokat, ami a stressz egyik fő forrása. Így tartósan elfogadható érzelmi intervallumon belül mozoghatunk, vagyis az alváshoz sem kell lenyugtatnunk magunkat.

- Határozzuk meg és tartsuk fontosnak az elalvás előtti és az alvás utáni rutinokat, mivel közvetlenül befolyásolják az alvás és a rá következő nap minőségét!

- Tartsunk technikai szüneteket a nap folyamán: jutalmazzuk ezzel magunkat, és tartsuk karban testünket és elménket!

- Keljünk fel korábban, mint amire szükségünk van! Töltsünk 90 percet azzal, hogy felkészülünk az előttünk álló napra!

- Szálljunk le a telefonról! Mielőtt elküldenénk az első szöveges üzenetet vagy válaszolnánk egy e-mailre, emeljük meg az éberségünk szintjét.

- Menjünk át melegről hűvösebb helyre, mert ez elősegíti a testhőmérséklet természetes csökkenését, ami hozzájárul a jó alváshoz! Egy gyors meleg zuhany és a hűvösebb alvási környezet segít.

- Tegyünk rendet a hálószobánkban és az elménkben, mielőtt nyugovóra térünk!

- Óvatosan bánjunk a fénnyel: ne szüntessük meg a teljes világítást egycsapásra, hanem fokozatosan csökkentsük, amíg ágyba bújunk!

Értékelje a cikket!

Az ekcéma kezelése

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+15, +20 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt csak kevés felhő lesz az égen, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag