+13° - +25°
Nincs front

A demencia évtizedekkel korábban kezdődik, mint feltételezték

Az Alzheimer-kór évtizedek alatt alakul ki. Egy végzetes láncreakcióval kezdődik, amelyben rosszul "összehajtott" fehérjék tömegei keletkeznek, és szó szerint elárasztják az agyat. A folyamat kiindulását azonban csak most kezdik megfejteni.

A szervezetünkben termelődő fehérjék mindegyikének megvan a maga feladata. De ahhoz, hogy munkájukat el tudják végezni e több száz aminosavból felépülő láncok, először fel kell venniük a megfelelő háromdimenziós alakot. Ezt nevezik fehérjehajtogatásnak vagy foldingnak, ami azAlzheimer-kóresetében hibásan megy végbe. Kutatók szerint a hibás fehérjék termelésének láncreakciója sokkal korábban kezdődik, mint azt általában feltételezik.

Alzheimer-kór
Az Alzheimer-kór kezdetéről még mindig nem sikerült végleges elméletet felállítani. Fotó: Getty Images

Ez azt jelenti, hogy a betegség jól ismert, fehérjelerakódásokkal járó, ademenciatünetei nélküli korai etapja előtt van még egy kezdeti szakasz, amelyben a láncreakciót láthatatlan apró aggregációs magok váltják ki. A szakemberek a Nature Neuroscience folyóiratban ismertették az egérkísérletek során ezzel kapcsolatban tett felfedezést. Ha bebizonyosodik, hogy ez a folyamat embereknél is előfordul, akkor a betegség okaival foglalkozó kezelésnek ezt kell megakadályozniuk. A tudósok már azonosítottak egy antitestet, amely erre alkalmas lehet.

Megtalálni a megfelelő antitestet

A béta-amiloid fehérjék ellen már ismerten hatásos antitestek között kutattak, hogy olyanokat találjanak, amelyek felismerhetik és esetleg megszüntethetik a korai aggregációs magokat, amelyek jelenleg képesek elkerülni a biokémiai azonosításukat. A hat vizsgált ellenanyag közül csak az adukanumabnak volt hatása. Az első fehérjelerakódások megjelenése előtt öt napig kezelt transzgénikus egerek az életük későbbi szakaszaiban agyukban a szokásos lerakódásoknak csak a felét mutatták. "Ez az akut antitestkezelés nyilvánvalóan eltávolítja az aggregáció magjait, és az új magok generálása meglehetősen hosszú időt vesz igénybe, így a kezelés utáni hetekben és hónapokban sokkal kevesebb lerakódás keletkezik. Az egereknek a korábbihoz mérten csak feleakkora agykárosodása volt hat hónappal az akut kezelés után" - magyarázta Mathias Jucker, a tübingeni Hertie Klinikai Agykutatási Intézet (HIH) és a német neurodegeneratív betegségek központjának (DZNE) kutatója.


Bár az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatások már jó ideje foglalkoznak az aggregációs magokkal, senki sem tudja, hogy is néznek ki: jelenleg csak a halálos láncreakciót kiváltó szerepük határozza meg őket. Ebből a szempontból hasonlítanak az úgynevezett prionokhoz, amelyek szarvasmarhákban BSE-t, juhokban scrapie-t és emberekben Creutzfeldt-Jakob-kórt okoznak. A patogén prionok a helyesen összehajtott fehérjéket rendellenes alakba kényszerítik. Jucker és munkatársai ezért az aducanumab antitestet használták, hogy többet megtudjanak az aggregációs magok szerkezetéről. Kimutatták, hogy az adukanumab felismeri afehérjeaggregátumokat, de az egyes béta-amiloid láncokat nem. A tudósok most abban reménykednek, hogy az antitestet beakadó horogként használhatják az aggregáció magjainak elkülönítésére és jobb leírására.

"Az eredményeink azt mutatják, hogy jobban kell koncentrálnunk az Alzheimer-kór e korai szakaszára, és biomarkereket kell keresnünk ehhez. Több olyan antitestre is szükségünk van, amelyek felismerik az aggregáció magjainak különböző típusait, és segítenek megérteni, hogyan váltják ki a láncreakciót, és hogyan lehet felhasználni őket a terápiára" - mondta Jucker.

Jelenleg egyetértés van abban, hogy az Alzheimer-kór kezelését korábban kell elkezdeni, nem pedig akkor, amikor a memória hanyatlása már megkezdődött. A tübingeni tudósok eredményei azonban most újradefiniálják az egereknél a "korábban" kifejezést. Mostanáig a fehérje lerakódásokat mutató, de a demencia tüneteit nem tartalmazó fázist "korainak" tekintették. Az új tanulmányok viszont arra mutatnak, hogy az Alzheimer-kór kezelését jóval korábban kell elkezdeni - számolt be a MedicaXpress.

A szem a lélek tükre

A korai diagnózisra több módszer is lehetséges. A Los Angeles-i Cedars-Sinai kórház idegsebészeinek vezetésével készült tanulmány kimutatta, hogy a retina bizonyos régióit - a szem hátsó részén található bélést - az Alzheimer-kór jobban érinti, mint más területeket. Ez a megállapítás segíthet az orvosoknak az agyban bekövetkező változások, valamint a kognitív romlás előrejelzésében, még azoknál a betegeknél is, akiknél az enyhe károsodás legkorábbi jeleit tapasztalják.

Az Alzheimer-kórral kapcsolatos ismeretlenek listája hosszú. A tudósok még mindig nem tudják pontosan, hogy mi okozza a betegséget. Nem tudják, mi az amiloid funkciója, vagy miért termeli a szervezet. Sőt, azt sem, hogy mi történne, ha meg tudnák akadályozni, hogy amiloid termelődjön az agyban, mielőtt bármilyen tünet megjelenne. Ha az eredmények azt mutatják, hogy az emberek megbetegszenek még azután is, hogy a gyógyszerek megakadályozzák az amiloid-lerakódásokat, akkor az amiloidhipotézis végzetes csapást szenvedhet. Részletek!

"Ezek a nyomok az Alzheimer-kór progressziójának nagyon korai szakaszában fordulhatnak elő, több évtizeddel a tünetek megjelenése előtt. Az észlelésük pedig segíthet a betegség pontos diagnosztizálásában, lehetővé téve a korábbi és hatékonyabb beavatkozást" - mondta Maya Koronyo-Hamaoui, a tanulmány társszerzője. Az Alzheimer & Dementia: Diagnosis, Assessment & Disease Monitoring folyóiratban megjelent kutatási beszámoló megállapításai egy olyan klinikai vizsgálaton alapulnak, amely kognitív hanyatlás jeleit mutató, 40 évnél idősebb embereket érintett.

Az agyhoz közvetlenül kapcsolódóretinaaz egyetlen központi idegrendszeri szövet, amely hozzáférhető a betegbarát, nagy felbontású és nem invazív képalkotáshoz. A képeket egy új eljárással elemezték, amely azonosítani tudta a retina bizonyos perifériás régióit, amelyek jobban jelzik az agy károsodását és a kognitív állapotot. A MedicalXpress beszámolója szerint a képek tanulmányozása során a tudósok ki tudták szűrni azokat a betegeket, akiknek a retinájában megnőtt az amiloidfehérje mennyisége, ami az Alzheimer-kór vagy a kognitív zavarok kialakulásának nagyobb valószínűségét jelenti.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag