A demencia előtt 6 évvel ezek a tünetek jelentkezhetnek

Azok, akiknél demenciát állapítanak meg, nagyobb valószínűséggel feledkeztek meg a számláik befizetéséről már hat évvel a betegség klinikai diagnózisa előtt - erre jutott a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola és a Federal Reserve Kormányzótanács kutatása.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a demenciával diagnosztizált idős személyek, akiknek alacsonyabb volt az iskolai végzettségük, már a klinikai diagnózis előtt hét évvel megfeledkeztek számláik befizetéséről, szemben a magasabban iskolázottakkal, akiknél ez a jelenség csak a diagnózis előtt 2,5 évvel bukkant fel.

demencia
A  demenciát évekkel előre jelzi, ha valaki nem képes rendben tartani a pénzügyeit. Fotó: Getty Images 

A kutatócsapat, amelyben a Michigan Egyetem Orvosi Karának szakemberei is részt vettek, megállapította, hogy ezek a nem teljesített fizetések és egyéb kedvezőtlen pénzügyi események megnövekedett kockázatként jelennek meg a hitelbírálati pontszámok kialakításakor, 2,5 évvel ademenciaklinikai diagnózisa előtt. A JAMA Internal Medicine című folyóiratban közzétett megállapítások arra utalnak, hogy a pénzügyi "tünetek", például a rutinszámlák elmaradó befizetése felhasználható a demencia korai előrejelzőjeként.

Pénzkezelési segítségre szorulnak

"Jelenleg nincs hatékony kezelés a demencia tüneteinek késleltetésére vagy visszafordítására. Azonban a korábbi szűrés és felderítés, valamint az információk olyan visszafordíthatatlan pénzügyi események előtt, mint például a hitelképtelenné válás, fontosak a beteg és családja pénzügyi biztonságának védelme érdekében" - mondta Lauren Hersch Nicholas, a Bloomberg Iskola egészségpolitikai és menedzsment tanszékének docense a MedicalXpress szerint.

Az elemzés megállapította, hogy a demencia miatti fizetési késedelem megnövekedett kockázata a diagnózis előtti hat évben a szabályszegések 5,2 százalékával van kapcsolatban, a diagnózis után kilenc hónappal pedig elérte a 17,9 százalékot is. Ezeknek a betegeknek azután is pénzkezelési segítségre van szükségük, hogy megkapták a demencia diagnózisát.


A tanulmányban azAlzheimer-kórés a kapcsolódó demenciák diagnosztikai kódjaként azonosított demencia egy progresszív agyi rendellenesség, amely lassan csökkenti a memóriát és a kognitív képességeket, és korlátozza az alapvető napi tevékenységek elvégzésének képességét, beleértve a személyes pénzügyek kezelését is. A 70 év feletti amerikai felnőttek körülbelül 14,7 százalékánál diagnosztizálják a betegséget. (Magyarországon mintegy 250 ezerre teszik az érintettek számát.) A demencia kialakulása költséges pénzügyi hibákhoz, szabálytalan számlafizetésekhez és a pénzügyi csalások iránti fokozott hajlamhoz vezethet.

Árulkodó pénzügyek

Tanulmányukhoz a kutatók összekapcsolták az egészségbiztosítási és a hitelinformációs adatokat. Elemezték az egyszemélyes háztartásokban élő 81 364 Medicare-kedvezményezettre vonatkozó információkat, 54 062-en soha nem kaptak demencia-diagnózist 1999 és 2014 között, és 27 302-en demencia diagnózissal éltek ugyanabban az időszakban.

A demencia, avagy az időskori elbutulás egy tünetegyüttes, amely egyaránt kihat a kommunikációs és szociális készségekre, illetve a memóriára. A korai felismerés rendkívül fontos a probléma hatékony kezeléséhez, így érdemes számba venni a lehetséges jeleket. A demens betegek egyre gyakrabban felejtenek el dolgokat: találkozókat, napirendet vagy éppen azt, hogy mit hová tettek néhány perccel azelőtt. Idős embereknél gyakori például, hogy míg évekkel azelőtti dolgokra is élénken emlékeznek, addig azt már nem tudják megmondani, milyen ruhát viseltek előző nap. Részletek!

Annak megállapítására, hogy a megfigyelt pénzügyi "tünetek" egyediek-e, és csak a demenciára jellemzőek, a kutatók a kihagyott fizetések és a másodlagos hitelek pontszámainak pénzügyi eredményeit összehasonlították más egészségi problémákkal is, beleértve az ízületi gyulladást, a glaukómát, a szívrohamot és a csípőtáji töréseket. Az ízületi gyulladás, a glaukóma, a csípőtörés, és a szívrohamok esetében nem találtak összefüggést az elmaradó számlafizetések vagy a másodlagos hitelek pontszámával.

A demencia volt az egyetlen olyan betegség, amelynél következetes pénzügyi tüneteket tapasztaltunk, különösen a klinikai felismerést megelőző hosszú időn át tartó vizsgálatban. Kutatásunk szerint ez az első vizsgálat, amely erőteljes kvantitatív bizonyítékot szolgáltat arról, hogy a demencia először a bankszámlán jelenik meg" - mondta Nicholas.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag