A legjobb app leendő orvosoknak

Virtuális betegeken gyakorolhatnak az orvostanhallgatók egy magyar csapat alkalmazásának segítségével. Az InSimu Patient valós esetek szimulálásával segít a diákoknak felkészülni a szakmájukban rájuk váró kihívásokra.

A legtöbb betegséggel az egyre gyakorlatorientáltabb orvosi képzések hallgatói is inkább csak a tankönyvekben találkozhatnak - legalábbis a tanulmányi idejük alatt. Pályájuk kezdetén ezért sokan a mély vízben érezhetik magukat, és a kellő tapasztalat híján bizonytalanul kezdhetnek egy-egy beteg ellátásához. Nekik nyújthat segítséget a HáziPatika.com Egészséghősök pályázatán is indult InSimu Patient alkalmazás, amelyen a hallgatók is letesztelhetik tudásukat, és komoly következmények nélkül kezelhetnek betegeket.

Ők lettek 2018 Egészséghősei Adományokat gyűjtő futónő, Facebookon egészségre nevelő szakorvos és ismert televíziós személyiség is szerepel 2018 Egészséghősei között. A szakmai zsűri és a közönség hat kategóriában választhatta ki az idei példaképeket. Kattintson a részletekért!

Virtuális életmentés

"Egy zavarodott, középkorú beteg fordul hozzád, akinek vér szivárog a füléből és kettős látásra panaszkodik. Mi a teendő?" - egy sok éve a sürgősségin dolgozó, tapasztalt orvos számára valószínűleg semmi újdonságot nem jelent ez a szituáció, egy frissdiplomás azonban nem biztos, hogy kellően fel van rá készülve. Az InSimu ilyen és ehhez hasonló panaszokkal generál le egy virtuális pácienst, amelynek ellátása az alkalmazás felhasználójára vár. Ha az alkalmazásban hozunk rossz döntést, tanulhatunk belőle, de ha az életben, akkor a beteg akár meg is halhat.

"Az alkalmazás célja, hogy a hallgatók biztonságos virtuális környezetben szerezhessenek tapasztalatokat az orvosi diagnosztika területén. Az elkészítésében orvosok is közreműködtek, akik pályakezdőként maguk is megtapasztalták, hogy kezdőként milyen nehéz helytállni a szakmában. Bár a képzések kiváló elméleti alapot adnak, a hallgatók mégsem tudnak elegendő gyakorlati tudásra szert tenni. Ez sok okra visszavezethető, nincs például elég orvos , így oktató sem. Emellett a csoportok túl nagyok, kevés gyakorlati munka jut egy-egy emberre" - mondta el a HáziPatika.com megkeresésére Herdon Andrea marketingvezető. Az alkalmazással az orvostanhallgató rutinosabbá válhat, ami a döntéshozó képességét is gyorsítja, illetve a félrediagnosztizálás veszélyét is csökkenti.

Az alkalmazás már praktizáló orvosoknak is hasznos lehet (Fotó: 123rf)
Az alkalmazás már praktizáló orvosoknak is hasznos lehet. Fotó: 123rf

Hasonló, orvostanhallgatókat segítő program több is van a piacon, ezek legtöbbje azonban egy hagyományos kvízhez hasonló, így véges számú eseten vezeti végig a felhasználót. Amiben azonban a magyar csapat applikációja egyedi, hogy bármilyen vizsgálatot lekérhet bármilyen betegnél, ezeket pedig meghatározott paraméterek mentén generálja a program, így az ismétlődésnek csak matematikai esélye van. Kezdetben belgyógyászati eseteket modellezett le a program, most már több mint 150 betegsége lehet a virtuális pácienseknek. A fejlesztők folyamatosan bővítik a kínálatot, hogy az orvostanhallgatók minél változatosabb esetekkel találkozhassanak.

Egy mentőápoló kezei közé került beteg ellátásakor minden másodpercen szó szerint élet-halál múlhat, ezt az alkalmazás is szimulálja: bizonyos eseteknél a megadott időlimiten túlfutó hallgató elveszíti virtuális betegét. Ez segítheti a felhasználókat a minél gyorsabb döntéshozatalban. Fontos továbbá az is, hogy a kezelés mennyire költséghatékony, hiszen a valós kórházi környezetben is véges forrásokból kell ellátni a betegeket.

Az applikációt körülbelül harmad-negyedévtől érdemes használni az orvostanhallgatóknak, amikor már a klinikai tantárgyakat is elkezdték tanulni. Készül azonban már egy súgó funkció is, ami a virtuális életmentésben elakadt diákoknak nyújtana segítő kezet, így pedig akár már az elsőéves hallgatók is próbálkozhatnak majd. De nem csak tanulóknak, hanem már praktizáló orvosoknak is hasznos lehet, például hogy elmélyüljenek egy számukra kevésbé ismert szakterületben - mondta el Herdon Andrea.

Az orvosképzésbe is bevonnák

A programot már 2016-ban díjat nyert a Microsoft innovációs világversenyén, tavaly a Central Europen Startup Awards legjobb "újonc" startupjának választották meg, nem sokkal később pedig a Global Edtech Startup Award harmadik díját is bezsebelte. Tavaly januárban tették mindenki számára elérhetővé, azóta közel 40 ezer emberhez jutott el 122 országból. A fejlesztők most azon dolgoznak, hogy az InSimu ne csak az egyéni tanulást, hanem magát az orvosképzést is hatékonyabbá tegye, az oktatók munkáját megkönnyítve - ennek kapcsán már több hazai és külföldi egyetemmel is folynak egyeztetések, köztük a cég hivatalos fejlesztési partnerével, a Debreceni Egyetemmel. A magyar orvosképzést támogató céllal, az InSimu március 31-ig ingyenesen elérhetővé tette az alkalmazás Prémium használatát valamennyi orvostanhallgató számára. A kedvezmény igénybevételéről a helyi orvostanhallgatói egyesületek vezetőinél lehet érdeklődni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +20 °C
Minimum: +10 °C

Hidegfront szakadozott felhőzete vonul végig az országon, emellett több órára kisüt majd a nap, ugyanakkor a délnyugati, déli megyékben felhősebb idő várható és ott helyenként eső, záporeső előfordulhat. Az északias szél nagy területen lesz erős, főleg a nap első felében a Dunántúl magasabban fekvő részein, a Kisalföldön viharos széllökések is lehetnek. Délutánra veszít erejéből a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 25 fok között alakul, de a tartósabban felhős részeken hűvösebb is lehet. A légkörben tapasztalt melegedést melegfronti hatások kísérhetik, ami rossz hír a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra