Videóra vették, ahogy az immunsejt megöli a rákot

Drámai és igen hatásos videón nézhetjük meg, hogyan néznek ki akció közben immunrendszerünk "verőemberei", a T-sejtek, és hogyan számolják fel a bennünk élősködő ráksejteket.

Az immunrendszer említett katonái a T-limfocita killerek, más nevükön citotoxikus vagy ölősejtek: ezek olyan fehérvérsejtek, amelyek csak arra képesek, hogy szervezetünkben járőrözve azonosítsák, majd elpusztítsák a vírusfertőzött és ráksejteket , mindezt pedig meglepő hatékonysággal és precízióval képesek megtenni. A szemléltetés kedvéért: egy teáskanálnyi vérben mintegy ötmillió T-sejt található (egy ilyen sejt körülbelül 10 mikrométer hosszúságú, azaz tized olyan vékony, mint egy emberi hajszál).

John F. Coy rákkutató felfedezésének köszönhetően egyre biztosabban kijelenthető, hogy a rákos sejt kialakulásában és terjedésében szerepet játszó tejsavas erjedést táplálkozásunk befolyásolja. Hogyan kellene rákellenesen táplálkoznunk? Kattintson! A mellékelt videóban a T-sejteket narancs-, illetve zöld színű, gyors mozgású amorf masszaként láthatjuk, amelyek folyamatosan vizsgálják környezetüket. Amikor egy killer sejt ráakad egy ráksejtre (ezek a videóban kék színűek), membránjából “ujjakat” növeszt, hogy letapogassa és ezzel megállapíthassa, hogy milyen sejtre akadt.

Ha ráksejtet talált, hozzáköti magát és mérgező proteineket (ezek vörös színűek) fecskendez mikrocsövecskéken keresztül a két sejt találkozási pontjára, miután átszúrta a ráksejt felszínét. Ezt azért teszi így, mert ha nem szuperpontos találatot vinne be, a mérgező proteinek a környező, egészséges sejteket is elkezdenék roncsolni.

Immunsejtek támadják meg a rákos sejtet

A videóban is látható, hogy mi történik a ráksejtekkel ilyenkor: a citotoxinok elvégzik munkájukat a sejtben, amely “elfonnyad” és elpusztul. A T-sejt továbbhalad és keresi a következő behatolót.

A kutatók a videót nagy felbontású 3D, úgynevezett time-lapse felvételekből állították össze (a time-lapse olyan technika, mely során a hosszú idő alatt felvett képeket rövid idő alatt játsszák le) úgy, hogy többféle mikroszkópos technikát is használtak: így sikerült a sejtek teljes egészét láttatni három dimenzióban.

A videót ide kattintva nézheti meg

Forrás: www.dailymail.co.uk

)
Elhízás szövődmények (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +11 °C
Minimum: -4, +5 °C

Erősen felhős, borult lesz az ég, sokfelé lehet eső, zápor. Megélénkül, megerősödik a délies szél, 2, 11 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken erős kettősfronti hatás érvényesül. A szívbetegek állapota romolhat, emellett keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, a tompuló reflexek miatt a balesetveszély is fokozódik. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: