Veszélyesebb az elhízás, mint hittük

A dohányzás káros hatásai mellett ideje a súlytöbbletből adódó veszélyekre is fokozottabban felhívni a figyelmet.

Túlsúlyos vagy elhízott? Nem mindegy, számolja ki!

Évek, sőt, évtizedek óta rengeteg szó esik a dohányzás egészségkárosító hatásairól. Tudósok szerint azonban itt az ideje többet beszélni az elhízás potenciális veszélyeiről is. Az Egyesült Királyságban például bizonyos ráktípusok esetén már jóval több új megbetegedésért felelős a súlyfelesleg, mint a cigaretta.

Az elhízottak körében gyakoribb a veserák

Egy friss felmérés szerint a dohányzással összefüggésbe hozott új bélrákos megbetegedéseknél csaknem 1900-zal több azoknak az új eseteknek a száma, amelyek hátterében a túlsúly állhat. Emellett a tetemes súlyfelesleg éves szinten 1400-zal több veserákos , 460-nal több petefészekrákos és 180-nal több májrákos megbetegedés okozója lehet, mint a dohányzás.

túlsúly, elhízás, súlyfelesleg, rák, daganat, veszély,
13 daganattípus kialakulásának kockázatát növeli meg az elhízás. Fotó: 123rf

10-ből 1 gyerek elhízott

A rák ellen küzdő szervezetek szerint továbbra is a dohányzás marad a rák első számú megelőzhető oka, ám míg a dohányosok száma csökken, addig az elhízottak aránya nő. Egyre sürgetőbb tehát, hogy a tetemes súlyfelesleg veszélyeire , valamint az elhízás elleni küzdelem fontosságára hívják fel az emberek figyelmét, és a mielőbbi cselekvésre motiváljanak mindenkit, aki túlsúllyal küzd.

Az Egyesült Királyságban csaknem minden harmadik felnőtt túlsúlyos. A gyerekek körében szintén aggasztó a helyzet: ötéves korukra tízből egy gyermek számít elhízottnak, 11 éves korukra pedig ötödüknek kell a túlsúlyból adódó problémákkal megküzdeniük. A tudósok szerint az elhízás 13 daganattípus kialakulásának kockázatát is megnöveli, a folyamat pontos megértéséhez ezért további kutatásokat sürgetnek.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: