Veserák: ezek a tünetek

A veserákos esetek a rosszindulatú daganatok 2-3 százalékát adják, ám a legtöbb esetben nehezen felismerhetők, tüneteik későn jelentkeznek.

A bab alakú vesék körülbelül 15 centiméteresek. Egy nap folyamán több százszor is keresztülhalad rajtuk a vér, ez azt jelenti: naponta mintegy 1700 liter vérből szűrik ki a vesék azt a liternyi salakanyagot, amely vizelet formájában távozik a szervezetből. Mivel a vesék a szervezet méregtelenítésében központi szerepet játszanak, a vesedaganatok kialakulása is nagyban függ a testbe kerülő mérgező anyagoktól. Ugyancsak a vesék funkciójával függ össze az is, hogy a daganatok vérerekre való átterjedésével a véráram útján könnyen eljuthatnak, és fertőzhetnek meg más szerveket is, tumoros áttéteket okozva.

A három szövettani típusú vesedaganat megoszlása és előfordulása gyermekkorban és felnőtteknél nem azonos. Míg gyermekeken a kötőszövetes daganatok fordulnak inkább elő, addig a felnőtteknél a világossejtes veserák a leggyakoribb. Ez utóbbi aránya 80-85 százalék, míg a pyelon-tumoroké körülbelül 10-15 százalék, és alig 5 százalékot tesznek ki a szarkómák (kötőszöveti kiindulású daganatok).

Dr. Nyirády Pétert, a Semmelweis Egyetem Urológiai Klinika igazgató professzorát a veserák tüneteiről és megelőzéséről kérdeztük.

A veserák egyik tünete a deréktájon jelentkező fájdalom. Fotó: Getty IMages
A veserák egyik tünete a deréktájon jelentkező fájdalom. Fotó: Getty IMages

A veserák egyik tünete a deréktájon jelentkező fájdalom

Melyek a korai tünetei a veseráknak, hogyan vehetjük észre magunkon a betegség jeleit?

Milyen jó- illetve rosszindulatú vesetumorokat ismerünk? Jóindulatú vesedaganatok a következők:
-papillaris adenoma
-veseoncocytoma
-metanephrogen adenoma
-angiomyolipoma

Rosszindulatú vesedaganatok pedig az alábbiak:

-vesesejtes, vagy világossejtes rák
-papillaris vesedaganat
-chromophob vesedaganat
-Bellini- vagy gyűjtő- csatorna vesedaganat
Sajnos a veserák korai stádiumban nem okoz semmi panaszt, tekintettel arra, hogy a vesén nincsenek fájdalom receptorok. A későbbi panaszok, úgymint a fogyás, a gyenge általános állapot, az étvágytalanság, a tapintható hasi, deréktáji terime (duzzanat), deréktáji fájdalom és a vérvizelés már a folyamat előrehaladottságára utal.

Vesedaganatot leggyakrabban belgyógyászati rutin- vagy hasi panaszok miatt végzett ultrahangvizsgálattal fedeznek fel.

Amennyiben az ultrahang felveti a daganat lehetőségét, akkor kontrasztanyagos CT vizsgálatot kell végezni a veserák helyének, méretének és elhelyezkedésének tisztázására.

Kiket fenyeget a vesedaganat?

A vesedaganatok 95 százaléka rosszindulatú, ez a harmadik leggyakoribb urológiai daganatos megbetegedés. Leggyakrabban az 5. és 6. évtized között fordul elő, de sokkal korábbi és későbbi életkorban is van rá példa. Gyermekkorban a Wilms-tumor a leggyakoribb vesedaganat.

Hogyan előzhetjük meg a daganatot?

Sajnos jelenleg nem ismerünk klinikailag igazolt megelőzési lehetőséget. Általánosságban elmondható, hogy a testsúly optimalizálása, a rendszeres testmozgás és magas vérnyomás kezelése szerepet játszhat a prevencióban.

Mik a hajlamosító tényezők?

Egyértelmű hajlamosító tényező a von Hippel-Lindau betegség . Hajlamosító tényező, de csekély mértékben a dohányzás, a túlsúly, a mozgásszegény étrend és a nem szteroid fájdalomcsillapítók tartós szedése.

Miben különbözik a veserák kezelése a többi daganatétól?

A veserák esetén - azt idejekorán felfedezve - törekedni kell a szervmegtartásra, vagyis arra, hogy az érintett oldalon, csak a tumor reszekciójával, azaz csonkolásával, minél több működő veseszövetet őrizzünk meg.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: