Végre egy javuló statisztikai adat a mellrákról

Jelentősen csökkent a mellrák megbetegedések halálozási aránya Európában az utóbbi 20 évben a jobb és szervezettebb szűréseknek, illetve a korszerűbb kezeléseknek köszönhetően - közölték kutatók csütörtökön.

A franciaországi székhelyű, betegség-megelőzési kutatással foglalkozó International Prevention Research Institute szakemberei Philippe Autier vezetésével 30 európai országban vizsgálták meg a mellrákos megbetegedések alakulását 1989 és 2006 között. Megállapították, hogy átlagban egyötöddel csökkent a mellrákban szenvedők halálozási aránya ezekben az országokban.

Emlőrák

Az elhalálozási arány változása nagy szóródást mutat a vizsgált európai országokban: miközben Izlandon a legmagasabb, 45 százalékos az apadás, Romániában 17 százalékos növekedést tapasztaltak a szakemberek, akik tanulmányukat a British Medical Journalban tették közzé.

Anglia és Wales, Luxemburg, Skócia és Észak-Írország a második, harmadik, negyedik és ötödik helyen áll 35, 34, 30 és 29 százalékkal azok között az országok között, ahol a legnagyobb csökkenést mutatták ki.

Magyarország Finnországgal áll egy szinten, mindkét országban 12 százalékkal mérséklődött az elmúlt 25 évben a mellrákból fakadó elhalálozások száma. A skála másik végén, azaz a még mindig emelkedő elhalálozással szembenéző országok esetében Románia után Lettországban 11 százalékos, Észtországban 9 százalékos, Görögországban pedig egy százalékos növekedést mutattak ki a szakemberek.

"Nagyon széles skálán szóródnak a mellrákos elhalálozási arányban bekövetkezett változások 1988 után az európai országokban, a legnagyobb arányú csökkenést felmutató országok között van az Egyesült Királyság" - írták a szakemberek.

A szakemberek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elhalálozási adatait használták fel tanulmányukhoz, amelyek szerintük sokkal megbízhatóbbak, mint más hasonló adatok a rákbetegek túlélési statisztikáit illetően. Mellrákban mintegy félmillió ember hal meg évente, és ez a legelterjedtebb rákbetegség az iparilag fejlett országok női lakossága körében.

Autier csoportja szerint azok az országok, ahol legjelentősebb a mellrákos elhalálozás apadása, az átfogó és jól szervezett szűrési programoknak és a mellrák kezelésére kifejlesztett generikus szer, a tamoxifen és a kemoterápia gyors és általános elterjedésének köszönhetik a látványos javulást.

"A skála másik végén álló közép-európai országokban a kicsiny csökkenés, illetve a folytatódó növekedés az alacsony szintű, általában nem szervezett szűrésekkel, a mammográf készülékek alacsony számával, a rákellenes gyógyszerek lassú terjedésével és az európai átlag alatti egészségügyi kiadásokkal áll összefüggésben" - fejtették ki a szakemberek.

A kutatók ugyanakkor felhívták a figyelmet arra is, hogy néhány országban, mint például Franciaországban (12 százalékos csökkenés), Svédországban (16 százalékos csökkenés) és Finnországban, ahol az egészségügyi kiadások relatívan magasak és a mellrákszűrések, a kezelések jól szervezettek, a halálozási arány kevésbé meredeken esik vissza az elvárhatónál. "Franciaországban a mellrák halálozási arány igen mérsékelt annak ellenére, hogy az országban van a legtöbb mammográf készülék egy millió nőre vetítve, a legtöbbet itt költik Európában rákgyógyszerekre a lakosság lélekszámára vetítve, és az ország az új költséges gyógykezelések használatának éllovasa" - mutattak rá a kutatók anélkül, hogy az okokat mélyebben elemezték volna.

Animáció: HáziPatika.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)