Új rákgyógyszer a piacon

Az amerikai FDA új rákgyógyszert engedett a piacra, amely megerősíti a test immunrendszerét a daganatok elleni küzdelem során. A gyártó a Merck gyógyszercég.

A Keytruda és a hozzá hasonló fejlesztések régi rejtélyt oldanak meg, ugyanis rávilágítanak arra, hogy a ráksejtek hogyan képesek kikerülni a szervezet immunrendszerét. A válasz az, hogy a tumorok gyakorlatilag fékeket raknak az immunrendszerre, így az képtelen megszabadulni a ráksejtektől.

A szer az első olyan készítmény, amely semlegesíti az egyik ilyen féket, a PD-1ként, azaz más néven "programozott halál receptor 1"-ként ismert fehérjét. A klinikai vizsgálatok során a legnagyobb sikereket a melanoma, a tüdőrák és a veserák ellen sikerült elérni.

Túl drága a Bayer gyógyszercég új, a végbélrák kezelésére szolgáló gyógyszere a német hatóságok szerint, ezért a cégnek először bizonyítania kell, hogy az ezzel kezelt betegek életminősége szignifikánsan javul. Olvassa el az erről szóló hírt! Problémát okozhat azonban a készítmény ára. A Keytruda, általánosabb nevén pembrolizumab havi 12,5 ezer dollárba (körülbelül 3 millió forintba) kerülhet a pácienseknek. A Merck képviselői ugyan úgy nyilatkoztak, hogy új készítményük a rákgyógyszerek árfekvésében van, de számos orvos panaszkodott már a rákgyógyszerek gyorsan emelkedő áraira, amely egyre több embert zár el a gyógyulás lehetőségétől. A Wall Street-i elemzők szerint az immunoterápiás rákgyógyszerek piaca évi több tíz milliárd dolláros forgalommal egyenértékű.

A szer gyorsított elbíráláson esett keresztül, ami azt jelenti, hogy anélkül került a piacra, hogy átesett volna a klinikai vizsgálatok három tipikus fázisán. Az FDA az elbírálást egy extra nagy, 173 résztvevős, kontrollcsoport nélküli vizsgálatra alapozta. A gyógyszer szedését követően a páciensek 24 százalékában csökkentek a tumorok, ez a csökkenő hatás pedig legalább 1,4 hónaptól 8,5-ig tartott, de a legtöbb páciensben még most is tart.

Új rákgyógyszer a piacon

Az FDA rákgyógyszerekért felelős egyik szakembere, Dr. Richard Pazdur szerint még az első eredmények is szokatlanul nagy aktivitást mutattak a páciensek szervezetében. A Merck cégnek ezek után még két kontrollált klinikai vizsgálatot kell folytatnia, hogy eredményekkel alátámaszthassa: a gyógyszer tényleg képes meghosszabbítani a betegek életét és képes késleltetni a rák kifejlődését.

A most piacra kerülő szer a hatodik új melanomagyógyszer, amelyet 2011 óta engedélyezett az FDA. A gyógyszert egyelőre csak azon páciensek kaphatják, akik korábban kipróbálták a Yervoyt, a Bristol-Myers gyógyszercég melanoma elleni készítményét. A háromhetente, infúzióval bejuttatandó szer nagy reményekkel kecsegtette a Yervoy-kúra résztvevőit: egy év teszt után a páciensek 69 százaléka maradt életben - beleértve ebbe a terépián átesett betegek 65 százalékát.

Érdemes tudni azonban, hogy a PD-1 blokkolók a szervezetben erős immunválaszt váltanak ki. A Keytruda dobozán olvasható a figyelmeztetés, hogy olyan mellékhatásként olyan immunreakciókra is fel kell készülni, amelyek károsíthatják a tüdőt, vastagbelet, májat, vesét és egyéb belső szerveket.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Főként az északnyugat-délkeleti sávban még elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok, de estére ott is csökken a felhőzet. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős lökések előfordulhatnak. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra