Új gyógyszer: csökkenthetők a kemoterápia mellékhatásai

Az új szer a vér- és nyirokrendszeri daganatos betegeknél a kemoterápia hatására időnként fellépő káros mellékhatást, az úgynevezett tumorlízis-szindrómát enyhíti. A szindróma az esetek 5 százalékánál halált okoz.

A kemoterápia mérgező mellékhatásait csökkenti egy új gyógyszer - számolt be egy kutatás első eredményeiről a fejlesztő gyógyszergyár. Az új szer a vér- és nyirokrendszeri daganatos betegeknél a kemoterápia hatására időnként fellépő káros mellékhatást, az úgynevezett tumorlízis-szindrómát enyhíti. A szindróma az esetek 5 százalékánál halált okoz.

A jelenség akkor tapasztalható, amikor a daganatos sejtektúl nagy mennyiségének gyors pusztulása mérgező anyagokat, elsősorban húgysavat szabadít fel a vérben. Az új gyógyszer a húgysav mennyiségét 30 százalékkal hatékonyabban csökkenti, mint a három évtizede alkalmazott terápia.

Harc a kemoterápia mellékhatásai ellen (Fotó: Europress)

A vér- és nyirokrendszeri rákos betegek - a leukémiások és limfómások - 70 százaléka a korszerű kezelések segítségével ma már meggyógyul. A betegek 3-20 százalékát sújtja azonban a tumorlízis-szindróma, amelynek során a vesét károsító mérgek szabadulnak fel. A 18 évnél fiatalabbak 30 százalékát érinti a szindróma.

A Florence nevű tanulmány első eredményeit kedden mutatták be Firenzében, ahol a kutatást tervezték és irányították. hangsúlyozták, hogy az első adatok azt mutatják, az új fejlesztésű gyógyszer hatékony kezelést tehet lehetővé, emellett olcsóbb is, mint a jelenleg alkalmazott terápia.

Hamarosan elkezdődik az új szer engedélyezési eljárása az Európai Gyógyszerügynökségnél (EMA), de további kutatásokkal még szeretnék megvizsgálni, alkalmazható-e majdgyermekeknél is a gyógyszer, mivel ők jelenleg nem részesülhetnek ebben a kiegészítő kezelésben. A 2012-ben kezdődött kutatás 12 ország - köztük Magyarország - 79 onkológiai-hematológiai központjának mintegy 350 páciense részvételével folyt.

A kemoterápiát műtét előtt és után is gyakran javasolják az orvosok. A beavatkozás előtt a rákos sejtek pusztításával elérhető, hogy a daganat is kisebb legyen, így nagyobb eséllyel távolítják azt el sikeresen. A kemoterápia azonban fizikailag és lelkileg is meggyötri a betegeket: olyan mellékhatások is jelentkezhetnek, mint a hányinger, hányás, kopaszodás, szájszárazság, menstruációs ciklus leállása, terméketlenség, ízületi fájdalom, kéz- és lábfájdalom. Az életminőség romlása mellett ráadásul igen költséges beavatkozás.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső