Túl drága, de patikákba kerülhet az új rákgyógyszer

Mintegy 25 százalékkal drágább a többi hasonló szernél a Bayer új, végbélrákot kezelő gyógyszere, ami másfél hónappal hosszabbítja meg a páciensek életét.

Túl drága a Bayer gyógyszercég új, a végbélrák kezelésére szolgáló gyógyszere a német hatóságok szerint, ezért a cégnek először bizonyítania kell, hogy az ezzel kezelt betegek életminősége szignifikánsan javul - írja a Világgazdaság.

A Szövetségi Egyesületi Bizottság szerint ahhoz, hogy a Bayer gyógyszere referencia-gyógyszer lehessen, a cégnek bizonyítania kell a következő másfél évben, hogy abban az időszakban, amíg a betegek életét meghosszabbítja, szignifikánsan javul a páciensek életminősége. Ebben az esetben hajlandóak csak elfogadni a magasabb árat.

A lap szerint az egészségbiztosítói lépés ugyan kellemetlen a gyógyszercégnek, de nem végzetes: a legrosszabb esetben végül kénytelen árat - amely jelenleg 25 százalékkal magasabb a hasonló szerekhez képest - csökkenteni, akár más országokban is.

Tovább nőtt a gyógyszerpiac A magyar gyógyszerpiac növekedése 2013-ban az európai átlag körül alakult, és fogyasztói áron meghaladta az 576 milliárd forintot. A növekedés tíz éves átlaga meghaladja a 4,8 százalékot, miközben az európai átlag 3,2 százalék volt. A teljes gyógyszerforgalom a patikán kívüli 5-6 milliárd forintos fogyasztói áron számolt értékesítéssel és a 144-146 milliárd forint termelői áron számított kórházi gyógyszerforgalommal megközelítette a 730 milliárd forintot. A kormányzati tervekhez képest 8,7 százalékkal lett nagyobb a gyógyszerforgalom. A magyar gyógyszerpiac továbbra sem független a nemzetközi tendenciáktól. A globalizáció hatásaként a magyar piac legfeljebb rövid, átmeneti ideig zárható el az új termékek elől és ezzel a folyamatos növekedéstől.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)