Remény a leukémiás betegeknek

Egy új kutatás szerint megoldható, hogy a csontvelő-átültetéseket követően ne kelljen teljesen elnyomni az immunrendszer működését.

A leukémiás páciensek csontvelő-átültetéseinél fennáll az a veszély, hogy szervezetük fellázad a transzplantáció ellen, mivel azt nem a test részeként, hanem fertőzésként érzékeli. Ennek hagyományos kezelési módja az, hogy legyengítjük az immunrendszert - ami viszont számos kockázattal jár.

A leukémia a csontvelői eredetű sejtekből kiinduló kórós sejtburjánzás, amit régebben a vér rákjának is neveztek - ám ez az elnevezés nem pontos. Ennek oka az, hogy a kóros burjánzás nem a vérben, hanem részben a csontvelőben, részben pedig a nyirokrendszerhez kötött szervekben történik. Ez alapján kétféle betegségről is beszélhetünk: egyrészt akut mieloid (myeloid) leukémiáról, másrészt pedig akut limfoid (lymfoid) leukémiáról. Ugyanezt a két csoportot különböztetjük meg a krónikus leukémiák esetében is. Tudjon meg többet, kattintson! A szaklapban megjelent kutatásból - a Johns Hopkins Kimmel Cancer Center rákkutató intézet készítette - kiderül, hogy a Dr. Leo Luznik vezette csapat 92 csontvelőtranszplantált pácienst vizsgált, közülük 45-nek közeli rokona volt a szervdonor.

A páciensek két csoportra oszlottak: míg az egyik csoport a hagyományos terápiában részesült, addig a másik a szokásos hat hónapos immunrendszer-elnyomó gyógyszerkúra helyett sokkal rövidebb kemoterápiás gyógyszerkezelést kapott.

Előtte busulafant és fludarabint, utána pedig ciklofoszfamidot. Luznik és csapata szerint két napnyi ciklofoszfamid-kezelést követően az immunrendszer olyan állapotba kerülhet , hogy a szervezetet érő más fertőzések ellen is tud védekezni.

Luznikék adatai szerint a hagyományos kezelésben részesített páciensek felében alakult ki GVHD (grave-versus-host disease, azaz a transzplantátum elleni immunválasz), amely több esetben sajnálatosan halálesethez is vezetett . Az új gyógyszerkezelésnek köszönhetően a páciensek 14 százalékában alakult csak ki krónikus GVHD, 15 százalékában súlyos akut fázisban, 36 százalékában pedig enyhébb akut fázisban.

Új remény a leukémiában szenvedőknek

Míg az akut reakciók hasonlóak voltak a hagyományos és az újfajta kezelést kapott páciensek esetében, addig a krónikus esetek sokkal ritkábbak voltak a ciklofoszfamidnak köszönhetően és a páciensek immunrendszere is gyorsabban javult - emiatt pedig hamarabb be lehet vetni más típusú kezeléseket is, ha a helyzet azt kívánja. Érdemes arra is felfigyelni, hogy két évvel a transzplantációk után a ciklofoszfamiddal kezelt páciensek 67 százaléka életben volt, 62 százalék pedig rákmentes.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +11 °C

A keleti országrészben este még felhős lehet az ég, és egy-egy zápor sem kizárt, majd lassan ott is felszakadozik a felhőzet. Hajnalra a középső tájakon - egy összeáramlás mentén - alacsonyszintű felhőzet képződhet, illetve foltokban köd is kialakulhat. Az északias szelet élénk, főként északkeleten akár erős lökések is kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 9 és 15 fok között várható, ugyanakkor a derült, szélvédett északi völgyekben 5, 8 fokig is lehűlhet a levegő. Hidegfront érkezik, de jelentős időjárásváltozást nem okoz.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra