Ráuszítottak a rákra egy vírust

Ígéretes eredményeket hoztak egy közönséges vírust használó rákterápia első klinikai vizsgálatai. Egy páciens teljesen kigyógyult a rákból, míg másoknál csökkent a tumor mérete.

A közönséges herpeszvírus (herpes simplex) legyengített formáját használták rákos betegek gyógyítására. A kórokozót úgy módosították, hogy megtámadja és elpusztítsa a tumorokat. Bár még további, hosszabb távú és szélesebb körű vizsgálatokra van szükség, a kutatók bíznak abban, hogy a felfedezés mentőöv lehet az előrehaladott rákban szenvedők számára.

Teljesen eltűnt a rák a kezelés hatására

Az egyik páciens a 39 éves Krzysztof Wojkowski volt, akit 2017-ben diagnosztizáltak nyálmirigyrákkal, amely nem reagált a hagyományos kezelésekre. A férfi rákja azonban a kísérleti terápiának köszönhetően teljesen eltűnt, és immár két éve tünetmentes. A klinikai vizsgálatokban további mintegy 40 páciens vett részt. Egy részük csak az RP2 elnevezésű vírusinjekciót kapta, a többiek esetében viszont egy másik rákellenes gyógyszerrel, a nivolumabbal kombinálták a víruskezelést.

Az RP2, amelyet közvetlenül a daganatba juttatnak be, kettős támadást indít: a rákos sejtekbe behatolva szétrobbantja azokat, illetve aktiválja az immunrendszert. A csak RP2-vel kezelt kilenc betegből háromnál – köztük Wojkowskinál – csökkent a daganatok mérete, a kombinált kezelésben részesülő 30 páciens közül hétnél szintén tapasztaltak pozitív hatásokat.

A kutatók lenyűgöző eredményekkel találkoztak számos előrehaladott stádiumban lévő ráktípus esetében, beleértve a nyelőcsőrákot és a szemrák egy ritka típusát. A klinikai tesztelés korai szakaszában nem mindennapiak az ilyen jó eredmények – ismertette Kevin Harrington vezető kutató.

Az ötlet, hogy a székletben lévő baktériumok elpusztíthatnak bizonyos ráksejteket, nagyjából százéves, de a sugár-, majd a kemoterápia megjelenése kiszorította a további kutatásokat. Most újra elővették a témát, és meglepő eredményekre jutottak a tudósok.

Már több vírust is megpróbáltak bevetni a rák ellen

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a kutatók vírust próbálnak bevetni a rákos sejtek ellen. Néhány évvel korábban az előrehaladott bőrrákra fejlesztettek ki hasonló kezelést. A tudósok körülbelül száz éve fedezték fel, hogy a vírusok segíthetnek felvenni a harcot a rákkal, de biztonságos és hatékony hasznosításuk eddig kihívásnak bizonyult – mondta el Marianne Baker rákkutató.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra