Ráuszítottak a rákra egy vírust

Ígéretes eredményeket hoztak egy közönséges vírust használó rákterápia első klinikai vizsgálatai. Egy páciens teljesen kigyógyult a rákból, míg másoknál csökkent a tumor mérete.

A közönséges herpeszvírus (herpes simplex) legyengített formáját használták rákos betegek gyógyítására. A kórokozót úgy módosították, hogy megtámadja és elpusztítsa a tumorokat. Bár még további, hosszabb távú és szélesebb körű vizsgálatokra van szükség, a kutatók bíznak abban, hogy a felfedezés mentőöv lehet az előrehaladott rákban szenvedők számára.

Teljesen eltűnt a rák a kezelés hatására

Az egyik páciens a 39 éves Krzysztof Wojkowski volt, akit 2017-ben diagnosztizáltak nyálmirigyrákkal, amely nem reagált a hagyományos kezelésekre. A férfi rákja azonban a kísérleti terápiának köszönhetően teljesen eltűnt, és immár két éve tünetmentes. A klinikai vizsgálatokban további mintegy 40 páciens vett részt. Egy részük csak az RP2 elnevezésű vírusinjekciót kapta, a többiek esetében viszont egy másik rákellenes gyógyszerrel, a nivolumabbal kombinálták a víruskezelést.

Az RP2, amelyet közvetlenül a daganatba juttatnak be, kettős támadást indít: a rákos sejtekbe behatolva szétrobbantja azokat, illetve aktiválja az immunrendszert. A csak RP2-vel kezelt kilenc betegből háromnál – köztük Wojkowskinál – csökkent a daganatok mérete, a kombinált kezelésben részesülő 30 páciens közül hétnél szintén tapasztaltak pozitív hatásokat.

A kutatók lenyűgöző eredményekkel találkoztak számos előrehaladott stádiumban lévő ráktípus esetében, beleértve a nyelőcsőrákot és a szemrák egy ritka típusát. A klinikai tesztelés korai szakaszában nem mindennapiak az ilyen jó eredmények – ismertette Kevin Harrington vezető kutató.

Az ötlet, hogy a székletben lévő baktériumok elpusztíthatnak bizonyos ráksejteket, nagyjából százéves, de a sugár-, majd a kemoterápia megjelenése kiszorította a további kutatásokat. Most újra elővették a témát, és meglepő eredményekre jutottak a tudósok.

Már több vírust is megpróbáltak bevetni a rák ellen

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy a kutatók vírust próbálnak bevetni a rákos sejtek ellen. Néhány évvel korábban az előrehaladott bőrrákra fejlesztettek ki hasonló kezelést. A tudósok körülbelül száz éve fedezték fel, hogy a vírusok segíthetnek felvenni a harcot a rákkal, de biztonságos és hatékony hasznosításuk eddig kihívásnak bizonyult – mondta el Marianne Baker rákkutató.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: