Meglepő eredmények a rákos sejtek elpusztításáról

Az ötlet, hogy a székletben lévő baktériumok elpusztíthatnak bizonyos ráksejteket, nagyjából százéves, de a sugár-, majd a kemoterápia megjelenése kiszorította a további kutatásokat. Most újra elővették a témát, és meglepő eredményekre jutottak a tudósok.

Amerikai tudósok izoláltak egy baktériumtörzset, amely képes elpusztítani a rákos daganatokat emberben – szemlézte a ZME Science a Translational Medicine nevű folyóiratban megjelent tanulmányt. A kutatók a Clostridium novyi baktériumtörzset juttatták ráksejtekbe, és azt találták, hogy azok összezsugorodtak, egyes esetekben pedig teljesen elpusztultak.

Nevezett baktériumtörzs jellemzően a talajban és a székletben található. Egyes típusai mérgező anyagot bocsátanak ki, amely az emberi szervezetbe jutva gyulladásos megbetegedést okoz. Az ilyen baktériumok oxigénszegény környezetben mérgeket termelnek, aminek következtében sokk, vörösvértest-szétesés, és izomelhalás alakul ki, és ez vezet el a gyulladásos megbetegedéshez. Különösen gyermeknél alakulhat ki súlyos fertőzés.

rákos sejtek, baktérium
Igazolták egy baktérium rákölő tulajdonságát. Fotó: Getty Images

A kutatásvezető Dr. Shibin Zhou a Johns Hopkins Egyetemen először mintegy tíz évvel ezelőtt kezdett érdeklődni a baktériumok mint lehetséges rákgyógyító szerek iránt, miután elolvasta William Coley New York-i orvos munkáit. A doktor 100 évvel ezelőtt arról számolt be, hogy egyes rákbetegei néha sokat javultak, miután súlyos bakteriális fertőzést kaptak. Coley ezután azzal kísérletezett, hogy baktériumokat ültetett a betegeibe, hátha megismételheti azt, amit korábban megfigyelt. Kísérlete azzal az eredménnyel járt, hogy a betegei betegebbek lettek, mint amilyenek a kezelés előtt voltak. Miután a kemo- és sugárterápia elterjedt a gyógyászatban, a tudósokat már nem foglalkoztatta tovább a rákellenes baktériumok kutatása.

Zsugorodnak a daganatok

A témát nagyjából tíz éve vették elő újra a kutatók, azóta sorra születnek a tanulmányok a baktériumok igazolt rákölő hatásairól. Sőt, néhány vírusról, például a kanyaróról is kimutatták, hogy zsugorítja a daganatokat. A kísérletben a kutatók kivonták a mérget a baktériumból, majd élő szervezetbe ültették, 16 kutyába és egy önkéntes rákbetegbe. Azt találták, hogy az emberi beteg baktériummal kezelt daganata összezsugorodott, de a nem kezelt daganatok tovább nőttek, vagyis a baktérium csak a daganatra koncentrált, arra adott valamilyen immunválaszt. Három kutya teljesen kigyógyult a rákból, három másiknak pedig legalább 30 százalékkal zsugorodott a daganata.

A kutatók feltételezése szerint a baktérium antitumoros működésében egy velünk született immunválasz játszik szerepet, de az injekciók adaptív immunválasz beindítására is képesek. Kemoterápiával vagy sugárterápiával együttesen igen hasznos kezelési forma lehet, vélik.

Az eredmények azért is fontosak, mert a rákellenes gyógyszerek egy része a daganatok vérellátását blokkolja. E gyógyszerek kiegészítése a fenti baktériumokkal rendkívül ígéretes eredményeket hozhat, azonban további vizsgálatokra van szükség, mielőtt bármilyen hangzatos állítást tennénk, mondták.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: