Egyedülálló rákkezelést végeztek Szegeden

Először Szegeden alkalmaztak fagyasztásos eljárást csigolyát érintő daganatok kezelésében Magyarországon.

Magyarországon először a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában alkalmaztak fagyasztásos eljárást, úgynevezett krioablációs módszert csigolyát érintő daganat kezelésében - tájékoztatott a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága. A közlemény szerint a speciális beavatkozást a csigolyatestet érintő daganatok kezelésében a világ legtöbb országában már több éve alkalmazzák, ám Magyarországon először Szegeden kezeltek vele betegeket.

Mik a csontdaganatok? A csontdaganatok azok a daganatok, amelyek a csontból indulnak ki vagy azokat érintik. Az előbbi az elsődleges csontdaganat, míg az utóbbi a másodlagos, ami egy máshonnan induló tumor áttétje.

Daganatkezelés hűtéssel

A hűtéssel való fájdalomcsillapítás apróbb baleseteknél is a mindennapok alapvető megoldását jelenti, csakúgy, mint a sportolás közben szerzett sérüléseknél. Egy bizonyos idő után azonban ennek szövetroncsoló hatása van. A krioablációs eljárás során egy speciálisan erre a célra kialakított kezelőtűt - egy röntgen képerősítő kontrollja mellett - vezetnek a csigolyatestbe, majd azt nagy nyomású argon gáz segítségével, -40 Celsius fokra hűtik. A kezelésnél több, fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus követi egymást. A hűtés-olvasztás hatására károsodik a daganatszövet. A hűtés miatt jégkristályok keletkeznek a daganatos sejtekben, továbbá a fagyasztás akadályozza a sejthártyán keresztüli folyadékmozgást is.

Fagyasztásos eljárással kezelték a betegeket Szegeden. Fotó: Getty Images
Fagyasztásos eljárással kezelték a betegeket Szegeden. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Rideg Zoltán, az SZTE Idegsebészeti Klinika munkatársa szerint a beavatkozásnak több előnye is van. A korábban alkalmazott rádiófrekvenciás technikán alapuló kezeléshez képest a fagyasztással a fájdalomcsillapító hatás sokkal erősebb. A Szegeden márciusban kezelt három beteg a beavatkozás után arról számolt be, hogy jelentősen csökkent a fájdalma. A páciensek műtétjét egyedi méltányosság alapján, társadalombiztosítási finanszírozással végezték.

A kezelés alkalmazásáról személyre szabottan a tumor elhelyezkedése alapján hoznak döntést a szakemberek. A műtét csak altatásban végezhető, így azok a betegek, akik nem altathatók, nem vehetik igénybe a kezelést.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett általában több-kevesebb napsütésre számíthatunk. Több helyen várható zápor, zivatar, amelyet helyenként felhőszakadás is kísérhet. Szélerősödés csak zivatar körül lehet. Késő estére 15 és 20 fok közé hűl le a levegő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra