Rákszűrés vagy HPV-szűrés? Ez a különbség!

A méhnyakrák Magyarországon is nők ezreinek életét fenyegeti, a betegség mögött elsősorban a HPV-fertőzés áll. A rákszűrés mellett szerencsére ma már HPV-öntesztek is segítik a betegség korai felismerését - ráadásul a hagyományos kenetvételi vizsgálatnál jóval megbízhatóbb eredménnyel.

A mellrák után a méhnyakrák a második leggyakoribb nőgyógyászati daganattípus, Magyarországon 1300 új esetet diagnosztizálnak évente. Leggyakrabban 30-40 éves kor között alakul ki, de a menopauza utáni időszakban is előfordulhat. Kialakulásáért a legtöbb esetben a Human papillomavírus ( HPV ) valamilyen típusa okolható. Méhnyakrák esetén már a rákmegelőző állapot is felismerhető, a betegség elleni harcban így különösen nagy szerep jut a szűrővizsgálatoknak. Nem mindegy azonban, hogy rákszűrést vagy HPV-szűrést végeznek el, a két vizsgálat között ugyanis több különbség is van!

Rákszűrés vagy HPV(-ön)teszt?

Méhnyakrákszűrés során a szakorvos először megvizsgálja a hüvelyt és a méhszájat a "kacsa" nevű eszközzel. Ezt követően egy speciális mintavételi pálcával sejteket lesodorva mintát vesz a citológiai vizsgálathoz. Ennek a vizsgálatnak az eredményére általában 2-4 hetet kell várni, a leletet pedig az úgynevezett P-skálán értékelik. P1 és P2 esetben még nem beszélhetünk rosszindulatú folyamatról, P3 az első kóros citológiai érték, de ez akár gyulladást is jelezhet, a P4 és P5 pedig egyértelműen rákos elváltozást jelez. Utóbbi esetben feltétlenül tisztázni kell a daganat helyzetét és stádiumát a megfelelő kezelési mód kiválasztásához.

Magyarországon a nők alig harmada vesz csak részt méhnyakrákszűrésen. Fotó: 123rf
Magyarországon a nők alig harmada vesz csak részt méhnyakrákszűrésen. Fotó: 123rf

Csakhogy fontos hangsúlyozni, hogy a hagyományos módszerek nem elég hatékonyak, és a citológia a rákos esetek egy részét nem ismeri fel. További problémát jelent, hogy bár az állam rendszeresen szervezett, ingyenes szűréseket biztosít, a magyar nők nagyobb hányada még mindig nem vesz részt ezeken. A Magyar Rákellenes Liga statisztikái szerint Magyarországon a nők alig 30 százaléka jár rendszeresen méhnyakszűrésekre, míg a skandináv országokban ez az arány meghaladja a 70 százalékot is. Sokan nem szívesen keresik fel a kórházat valamilyen korábbi rossz tapasztalat, esetleg a kellemetlenség miatt, vagy egyszerűen nem tudják beiktatni a napirendjükbe a sokszor hosszú várakozást és a vizsgálatot sem. Nekik nyújthatnak nagy segítséget azok a HPV-öntesztek, amelyekhez a mintavételt otthon, nyugodt körülmények között, egyszerűen és gyorsan elvégezheti bárki.

Második lépésként plusz segítség a biomarker

Ezek az online rendelhető DNS-alapú HPV-tesztek közel 100 százalék pontosságúak, és éppen ezért a világ egyre több országában vezetik be a szűrés első lépéseként. Különösen 30 éves kor felett érdemes a vizsgálatot három évente megismételni, megerősítve a méhnyakrák elleni védekezést. A teszt közvetlenül a vírus genetikai örökítőanyagát mutatja ki, ráadásul a legveszélyesebb törzsek jelenlétét egyedileg is képes meghatározni. Pozitív eredmény esetén egy második laborvizsgálattal kimutathatók az úgynevezett metilációs biomarkerek is annak felderítésére, hogy a fertőzött sejtekben megindultak-e már a méhnyakrákhoz vezető kóros folyamatok. E két laborvizsgálat együttesen megbízható módszert kínál a rákmegelőző állapotok, illetve a már műtéti beavatkozást igénylő esetek kimutatására.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: