Pár injekció és a ráknak vége? Nagy dobás lehet egy új terápia

Felfedeztek egy módszert, amellyel úgy felhergelhetők az immunsejtek a tumorok ellen, hogy azok kíméletlenül elpusztítják a beteg sejteket. Ráadásul nem szükséges a terápia személyre szabása, és egyszerű a kivitelezése.

Már sokszor bejelentették, hogy sikerült felfedezni a rák ellenszerét, aztán mégsem történt meg a nagy áttörés. Ám amennyiben a humán klinikai kísérletek is visszaigazolják kaliforniai kutatók eredményeit, ezúttal tényleg nagy előrelépés történhet a rákgyógyításban .

nem szükséges a tumorba adni, a hatóanyag intravénás adagolás mellett is megtalálja a célpontját. Fotó: Getty Images
nem szükséges a tumorba adni, a hatóanyag intravénás adagolás mellett is megtalálja a célpontját. Fotó: Getty Images

Ha aktiválják az immunrendszert a rákos daganat helyén, azzal az immunsejteket harcba hívhatják és arra ösztönözhetik őket, hogy elpusztítsák a tumorsejteket. Az egyik stratégia szerint az immunstimuláló molekulákat közvetlenül a daganatba kell fecskendezni, ám ez a módszer problémás a nehezen hozzáférhető daganatok esetében. De változhat a helyzet.

Tumorgyilkos molekula, de más, mint a kemoterápia

A Stanford Egyetem kutatói egy új szintetikus molekulát fejlesztettek ki, amely egy tumorcélzó hatóanyagot kombinál egy másik, az immunaktiválásért felelős molekulával. Ez a tumorellenes célzott immunterápia intravénás gyógyszeradagolással történik. A hatóanyag utat tör magának a szervezetben található egy vagy akár több tumorhoz, és odavonzza az immunsejteket a rák elleni küzdelemre – számolt be róla a  Brighterside News

Az új immunterápia három adagja kilenc laboratóriumi egérből hatnak meghosszabbította a túlélését, amelyeket agresszív, tripla negatív emlőrákkal kezeltek. A hatból három a hónapokig tartó vizsgálat során meggyógyult a rákból. A molekula egyetlen adagja 10 egérből ötnél teljes tumorregressziót idézett elő. A szintetikus molekula hasonló eredményeket mutatott a hasnyálmirigyrák egérmodelljében is.

„Pár állatot lényegében néhány injekcióval meggyógyítottunk. Ez eléggé megdöbbentő volt. Amikor a tumorok belsejét vizsgáltuk, azt láttuk, hogy az erősen immunszuppresszív mikrokörnyezetből egy aktivált B- és T-sejtekkel teli mikrokörnyezetbe kerültek, hasonlóan ahhoz, ami akkor történik, amikor az immunstimuláló molekulát közvetlenül a tumorba injektálják. Tehát tumoron belüli injekciós eredményeket érünk el, de intravénás beadással” – mondta Jennifer Cochran, az egyetem biomérnöki tanszékének vezetője, aki munkatársaival a projektet leíró tanulmányt a Cell Chemical Biology című online folyóiratban tette közzé.

Elég, ha intravénásan beadják

A kezelés egy korábbi tanulmányra épül, amelyet Ronald Levy és Idit Sagiv-Barfi jegyzett, akik egyébként a mostani kutatásban is részt vettek. A korábbi kísérletben a tumor helyére közvetlenül befecskendezett egyik immunaktiváló szer ugyanaz volt, mint most. Az a tanulmány kimutatta, hogy a kombináció képes volt egerekben a daganatokat és a távoli áttéteket is kiirtani. Emellett a spontán emlődaganatok kialakulását genetikailag módosított egereknél is gátolta. Ez a felfedezés indította el a folyamatban lévő klinikai vizsgálatot non-Hodgkin limfómában szenvedő embereknél – olvasható a Stanford híroldalán .

„Az új kutatás meglepő eredménye az volt, hogy a tumor mikrokörnyezetét az intravénásan beadott molekula által lehetett alakítani, azonosan azzal, amit az immunstimuláló szerek közvetlenül a tumorba történő befecskendezésével értünk el. Ez nagy előny, mert így már nem szükséges, hogy a tumor olyan helyen legyen, ahol a hatóanyag könnyen vagy biztonságosan beadható” – mondta Levy.

De további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, a PIP-CpG nevű molekula készen áll-e és mikor lesz alkalmas az embereken való tesztelésre. Mivel azonban a molekula tumort megcélzó része, a PIP felismer bizonyos integrineknek nevezett fehérjéket, amelyek nagy mennyiségben találhatók meg számos rákos sejt felszínén, a kutatás eredménye arra utal, hogy a jövőben a különféle rákos megbetegedésekben szenvedő páciensek számára egy "készen kapható" kezelést lehet majd alkalmazni.

Egy sokoldalú tumorcélzószer: a PIP

„A PIP nagyon sokféle daganattípuson képes lokalizálódni. Emellett ugyanaz a molekula a biológiailag aktív egerekben, főemlősökben és emberekben is” – mondta Miller.

Jennifer Cochran Matthew Scottal, a fejlődésbiológia professor emeritusával és az azóta elhunyt radiológussal, Sanjiv ’Sam’ Gambhirral tanulmányozta a laboratóriumában létrehozott PIP-et, különös tekintettel arra a képességére, hogy felkutassa a rákos sejtek felszínén lévő integrineket, és hozzákötődjön azokhoz. E molekulák megfigyelése közeli infravörös képalkotással vagy pozitronemissziós tomográfiával lehetővé teszi a kutatók számára, hogy nyomon kövessék a nehezen látható rákos megbetegedések helyét a szervezetben.

A Cochran-laboratórium más munkái során a kutatók a Stanford ChEM-H gyógyszerkémiai központjával együttműködve olyan konjugátumokat hoztak létre, amelyek felkutatják a rákos sejteket, és kemoterápiás mérgeket juttatnak a daganatba.

„Ezek az integrin -célzó molekulák úgy viselkednek, mint az irányított rakéták. Mérgező gyógyszereket vagy képalkotó anyagokat juttathatnak célba. Most arra használjuk őket, hogy olyan jelet adjanak, amely felbőszíti az immunsejteket, hogy harcoljanak a daganat ellen” – mondta Cochran. Ez a jel, a CpG, a baktériumokban és vírusokban gyakori, de gerincesekben ritkán előforduló DNS-mintázatot utánozza.

Forradalmi változások zajlanak a rákgyógyításban, az onkológusokat a legmodernebb képalkotó diagnosztikai eszközök, illetve a mesterséges intelligencia segíti a döntéshozatalban. "Hogyha egy betegség mögött megtaláljuk az okokat, előbb vagy utóbb megtaláljuk hozzá a megfelelő kezelést is" – mondta el Dr. Peták István molekuláris farmakológus, aki a precíziós orvoslás fontosságáról is szót ejtett .

Bizonyos daganattípusok, köztük egyes emlőrákok kihasználják a természetes szabályozó utakat, hogy a daganatba beszivárgott rákölő immunsejtek aktivitását visszafogják, immunológiailag ’hideggé’ tegyék őket.

Miller és Sagiv-Barfi azt találták, hogy a PIP-CpG kezelés hatására az egerek mellrákos daganatai ’forró’ daganatokká váltak, amelyekben aktivált T- és B-sejtek hemzsegtek. A kezelés a daganatban csökkentette az immunszuppresszor sejtek egy másik típusának, a myeloid-derivált szuppresszor sejteknek az előfordulását is. A kutatók azt is kimutatták, hogy a kezelés állatokban több daganatot is képes megcélozni, ezért azt most más ráktípusoknál és más immunterápiákkal kombinálva is vizsgálják.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)