Nyomelemekkel a hasnyálmirigyrák ellen

A szelén és a nikkel magas szintje visszavetheti a hasnyálmirigyrák leggyakoribb típusainak kialakulási esélyét, az ólom, arzén és kadmiun nagy mennyiségben viszont pont a betegség gyakoribb megjelenéséhez járulhat hozzá - áll a Gut legújabb számában közölt tanulmányban.

A Spanyol Nemzeti Rákkutató Központ (Madrid) kutatói 12 nyomelemet vizsgáltak meg 118, exokrin hasnyálmirigyrákban szenvedő beteg és 400, nem daganatos betegséggel kezelt ember lábkörmében. A körmök, különösen a lábkörmök megbízhatóbb indikátorai a nyomelemek szintjének, mint az étrendi felmérés, hiszen nem csak az ételből juthatnak a szervezetbe.

Az elemzés kimutatta, hogy bizonyos elemek jóval magasabb koncentrációban voltak a rákos betegek szervezetében, mint a kontrollcsoportéban. A koncentrációtól függött a betegség kialakulásának kockázata. Akiknél a legmagasabb volt az arzén és a kadmium szintje, azoknál 2-3,5-szer nagyobb eséllyel alakult ki a hasnyálmirigyrák. Az ólom esetében hatszoros arányt állapítottak meg. Másfelől viszont a legmagasabb nikkel- és szelénszint együtt járt a betegség kockázatának 33-95 százalékos visszaesésével. Ez még akkor is érvényes maradt, miután rögzítették a többi kockázati tényezőt, mint például a cukorbetegséget, a túlsúlyt és a dohányzást.

A dohányzást teszik felelőssé a hasnyálmirigyrákos esetek harmadáért. A dohányban fémes nyomelemek találhatók, mint például a kadmium, ami közismerten rákkeltő hatású, a tüdő, a vese és a prosztata daganatos megbetegedéseit is okozhatja. A szelénről viszont azt tartják, hogy megvédhet bizonyos ráktípusokkal szemben, sőt, korábbi kutatások eredményei arra utaltak, hogy ellensúlyozhatja a kadmium, arzén és ólom káros hatásait. A szerzők rámutattak, hogy több évtizednyi kutatás ellenére is nagyrészt homály fedi a hasnyálmirigyrák kialakulásának okát.

"Az eredményeink alátámasztják, hogy a magasabb kadmium, arzén és ólomszint összefügg a hasnyálmirigyrák kockázatának az emelkedésével, a szelén és a nikkel esetében pedig pont fordított a helyzet" - foglalták össze munkájukat a szerzők. "Ha a felfedezéseket független kutatások is megerősítik, akkor az rámutatna a nyomelemek karcinogenezisben betöltött fontos szerepére."

Animáció: HáziPatika.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)