Mellrák férfiaknál: ezek a tünetek jelezhetik

Nemcsak a nők lehetnek mellrákosak, a férfiaknál is kialakulhat a betegség. Összeszedtük, milyen tünetek figyelmeztethetik az erősebbik nem képviselőit arra, hogy esetleg ők is érintettek lehetnek.

A férfiak kisebb mennyiségű mellszövettel rendelkeznek, amelyben ettől függetlenül megjelenhetnek rákos sejtek - hangsúlyozza a témával foglalkozó cikkében a webMD . Bár a legtöbb férfinak kicsi az esélye, hogy mellrák alakul ki nála, mégis fontos, hogy tisztában legyenek a figyelmeztető tünetekkel. Így időben orvoshoz fordulhatnak, a szakember pedig elvégezheti a szükséges vizsgálatokat, amelyekből kiderülhet, mellrákról van szó, vagy valami másról.

Mutatjuk, melyek a leggyakoribb férfibetegségek .

A mellrák tünetei férfiaknál

Jellemző szimptóma például, hogy egy vagy több, általában fájdalommentes csomó jelenik meg a mellszövetben, esetleg a hónalj alatti részen. Az is gyanús, ha a mell méretében, alakjában változás következik be, illetve, ha az emlő bizonyos részein a bőr "gödröcskéssé" válik (nagyjából úgy fest, mint a narancs héja), ráncos lesz, vagy elkezd hámlani, bevörösödik, megduzzad. A mellbimbót érintő változások is utalhatnak mellrákra a férfiaknál: ilyen például, ha a mellbimbó befelé fordul, váladékozik (véres váladék is tapasztalható), illetve, ha a körülötte lévő bőr vörös, duzzadt, hámlik.

Nemcsak a nőknél, a férfiaknál is kialakulhat mellrák.
Nemcsak a nőknél, a férfiaknál is kialakulhat mellrák. Fotó: Getty Images

Ne várjunk arra, hogy majd elmúlik

Amennyiben a fenti jelek bármelyikét észleljük, fontos, hogy minél hamarabb elmenjünk orvoshoz. Ha mellrák okozza a tüneteket, a vizsgálatok segíthetnek a szakembernek a korai felismerésben, javítva ezzel a sikeres kezelés esélyeit. Sajnos gyakran előfordul, hogy az érintett férfiaknál csak akkor diagnosztizálják a kórt, amikor a daganatos betegség már nagyon előrehaladott állapotban van - ez azonban nagyon megnehezítheti a terápiát.

Ha tehát csomót találunk a mellünkben, vagy bármilyen más, aggodalomra okot adó tünetet tapasztalunk, ne várjuk meg, hogy magától elmúljon. Akkor is keressük fel orvosunkat, ha az eshetőség, hogy mellrákosak lehetünk, kifejezetten kényelmetlenül érint minket - ne feledjük, nincs miért szégyenkeznünk. Az is lényeges, hogy amennyiben a családban előfordult már mellrák, mindenképpen közöljük ezt az orvosunkkal.

Ha nem mellrák, akkor mi?

Természetesen attól még, hogy egy vagy akár több ráutaló tünet is jelentkezik nálunk, nem biztos, hogy mellrákosak vagyunk. A férfiaknál ez a betegség nem túl gyakori, különösen akkor, ha valaki 60 évnél fiatalabb (összességében a mellrákos esetek kevesebb mint 1 százalékában érintettek férfiak). A szimptómákért tehát más állapotok, betegségek is felelősek lehetnek - például a következők:

  • Gynecomastia, amely az emlők megnagyobbodását jelenti férfiak esetében. Általában hormonális probléma okozza. Egyik jellegzetes tünete a mellbimbó alatti területen kialakuló csomó.
  • Fertőzés, amely fájdalmas gyulladáshoz vagy tályogokhoz vezethet. Az érintettnek akár láza is lehet ilyenkor.
  • Lipóma, más néven zsírdaganat. A mesenchymális, azaz embrionális kötőszöveti eredetű zsírszövetből kiinduló jóindulatú, "lágyszöveti" daganatok csoportjába tartozik. Ritkán okoz egyéb tüneteket.
  • Pszeudoangiomatózus stromális hiperplázia (PASH). Ez egy viszonylag ritka, de jóindulatú emlőelváltozás, amely csomó megjelenésével jár. Bizonyos esetekben megnövelheti a mellek méretét.
  • Emlőgyulladás vagy masztitisz, amely a mell szöveteinek fertőzésére, gyulladására utal. A bőr ilyenkor bevörösödik, felforrósodik, amihez általában fájdalom, duzzanat is társul.
  • Bőrkiütés. Kiütések bárhol megjelenhetnek a testünkön, beleértve a mellkast is. Az érintett bőr érzékeny lesz, bevörösödik, viszket. Állhat a háttérben egyebek mellett ekcéma, élesztőgomba-fertőzés vagycsalánkiütésis.
  • Sport. A jelenség férfiaknál kifejezetten gyakori: ha sokat mozognak - például rendszeresen futnak hosszabb távokat -, és emiatt a pólójuk a mellkasukhoz dörzsölődik, az irritálhatja a mellbimbókat, és fájdalmat, bőrpírt vagy vérzést idézhet elő. Meleg, párás időben nagyobb valószínűséggel jelentkeznek az ilyen típusú panaszok.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -10, -3 °C

Gyengén, a Dunántúlon közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem alakul ki. Megélénkül a keletire forduló szél, 1, 5 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán frontmentes marad az idő. A nagyon hideg, erősen fagyos reggelen intenzív kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, emellett napközben is keringési és vérnyomáspanaszok léphetnek fel. A hideg a bőrt is száríthatja. Alacsony a hőérzet, de a napsütés némileg javít a komfortérzeten. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: