Mellrák: a korai diagnózis életet menthet

A nők többsége retteg az emlőráktól, s ma még viszonylag kevesen fogadják el, hogy a tumor időben(!) felfedezve éppúgy meggyógyítható, mint más betegségek. Sokakat a diagnózistól való félelem tart vissza a szűrővizsgálattól.

Mellrák: jobb előbb, mint később

Ezzel pedig megindul a spirál: ha ugyanis a fejlődő tumort későn veszik észre, akkor már valóban komolyabb beavatkozásra van szükség, s kisebb az esély a gyógyulásra. Emiatt azután még többen félnek a mellráktól.

A szegedi onkológiai klinikán kezelt emlőrákos nők több mint felénél panaszmentes állapotban fedezték fel a tumort. Kahán Zsuzsanna professzor asszony kiemeli: a tünetmentes állapotban a klinikára kerülő nőknél lényegesen kisebb orvosi beavatkozásra van szükség, mint azoknál, akik már csak akkor kerültek orvoshoz, amikor panaszokat okozott a tumor.

3D-s szűrés Az új, 3D-s diagnosztikai módszer, amely a mellrák szűrésére használható, az összes mellráktípus kimutatásakor 29 százalékkal jobb eredményeket produkált, mint a hagyományos mammográfia. Bővebb információért kattintson!

Kisebb daganatnál jobbak az esélyek

Ha kisebb a tumor, természetes, hogy könnyebb megküzdeni vele: kisebb műtétre van szükség, olykor a kemoterápia el is hagyható vagy ha mégsem, akkor kevésbé van szükség erős citosztatikumokra - fogalmaz a professzor. Hozzáteszi: a mammográfiával felfedezett tumorokat az esetek döntő többségében meg tudják gyógyítani, a terápia a nők több mint 90 százalékánál teljes gyógyulást eredményez.

képalkotó diagnosztika mellrák szűrővizsgálat onkológia mammográfia önvizsgálat szűrővizsgálatok emlőrák daganatos betegségek kemoterápia
képalkotó diagnosztika mellrák szűrővizsgálat onkológia mammográfia önvizsgálat szűrővizsgálatok emlőrák daganatos betegségek kemoterápia

Ezzel ellentétben a már kitapintható állapotban felfedezett emlődaganatok esetében értelemszerűen nagyobb operációra van szükség, továbbá a gyógyszeres kezelésekben, a kemoterápiában, hormonterápiában erősebb beavatkozások kellenek, hogy a kívánt tumorpusztítást el lehessen érni. Az áttétek esetleges megjelenése pedig tovább csökkenti a gyógyulási esélyt.

Mozgósítás szűrővizsgálatra

Kahán Zsuzsanna hangsúlyozza: a fenti különbségtételnek nem szabad elriasztania a nőket, hanem minél többeket arra kell sarkallnia, hogy rendszeresen eljárjanak mammográfiára és kontrollvizsgálatokra. Amennyiben pedig - akár a két mammográfiás szűrés közötti időben - bármilyen panaszt vagy elváltozást észlelnek magukon, azzal sem szabad várniuk. Természetesen nem biztos, hogy a tünetek hátterében tumorról van szó, ám nem szabad kockáztatni: bármi is legyen oka az elváltozásnak, jobb mielőbb utánajárni.


Nem szabad, hogy a kétségbeesés legyen úrrá
azokon sem, akiknek előrehaladottabb, nagyobb méretű daganatot találnak a mellében. Kahán Zsuzsanna hangsúlyozza: bár igaz, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint nem tudnak mindenkit meggyógyítani, ám az életkörülményeken jelentősen javíthatnak, s a panaszok nyomán felfedezett emlőtumoroknak is átlagosan több mint kétharmadán sikerül úrrá lenni. A mondás ebben az esetben is igaz: aki időt nyer, életet nyer.

A Rákgyógyítás.hu portál filmjében emlőrákos asszonyok beszélnek betegségükről és a gyógyulásért tett erőfeszítéseikről.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció