Koronavírus: ezt ne tegyék a rákbetegek

Visszafordíthatatlan károkat okozhat, ha a daganatos betegek a koronavírustól való félelmükben félbeszakítják a terápiájukat.

Magyarországon 1993 óta minden év április 10-én tartják a Nemzeti Rákellenes Napot. Az esemény kezdeményezője és szervezője a Magyar Rákellenes Liga, az időpont pedig dr. Dollinger Gyula sebész, ortopéd szakorvos, egyetemi tanár, születésnapja, aki 1902-ben megalakította az Országos Rákbizottságot, így a magyar rákkutatás úttörőjének számít.

Az estleges kisebb fennakadások, nehézségek miatt, vagy a vírustól való félelemből senki ne szakítsa félbe onkológiai kezelését - hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Rákellenes Liga az április 10-i Nemzeti Rákellenes Nap apropóján. Mint írják, a Liga az elmúlt napokban számos olyan jelzést kapott, hogy a vírushelyzet miatt valaki nem akar vagy nem mer elmenni az onkológiai kezelésére. Tudni kell azonban, hogy a kezelés megszakítása vagy elhagyása olyan károkat okozhat, amik részben visszafordíthatatlanok, részben akár sok év sikeres terápiás eredményét semmisítik meg.

rákbeteg, daganatos beteg, koronavírus
rákbeteg, daganatos beteg, koronavírus

Emlékeztetnek, március 16-ától járványügyi vészhelyzet van Magyarországon, és természetes, hogy az egészségügy erőfeszítéseinek fókuszában a koronavírus elleni küzdelem áll. Arról is sokat lehetett már hallani, hogy ezért egyes, halasztható beavatkozások elmaradhatnak, későbbre kerülhetnek. Az onkológiai betegségek kezelésében követendő irányelveket részletes szakmai ajánlásban határozta meg az EMMI Egészségügyi Szakmai Kollégium Onkológia és sugárterápia Tagozata. Ebben egyértelműen kimondják, hogy jelen vészhelyzetben az onkológiai szakellátás prioritása a rákbetegség alapos gyanúja vagy diagnózisa esetén a betegek életkilátásait rontó vagy tartós egészségkárosodást okozó állapot megakadályozása vagy megfékezése.

A rákszűrés szünetel, a kezelés nem

Ennek értelmében például jelenleg szünetelnek a szervezett rákszűrések, de az irányelv hangsúlyosan rámutat: "A folyamatban lévő, illetve újonnan diagnosztizált rosszindulatú daganatos betegségek komplex (műtéti, sugárterápiás és gyógyszeres onkológiai) kezelését a vészhelyzet idején is el kell végezni, az adott ellátásra kijelölt progresszivitású szintű intézetben a területi ellátási kötelezettség figyelembe vételével."

Kiknél a legmagasabb a COVID-19fertőzéskockázata? Mit tegyenek ők és családtagjaik? Az óvintézkedésekről a magasabb kockázatú betegcsoportok számára itt olvashat összefoglalót. Kattintson a részletekért.

Ehhez azonban szükség van arra, hogy az érintett beteg megjelenjen a rendelőben - hangsúlyozza a közlemény. Kiemelték, a kezeléseket biztosító egészségügyi ellátóhelyek fokozottan ügyelnek a fertőzésvédelemre, másfelől egy estleges vírusfertőzés veszélye nem összemérhető egy biztosan kihagyott onkológiai kezelés negatív (pl. a túlélésre gyakorolt) hatásával.

A járványügyi vészhelyzet okozhat kisebb kellemetlenségeket - például messzebbre kell utazni, nem a megszokott kezelőorvosunk fogad (mivel ő adott esetben 65 évnél idősebb), nehézkesebb a bejutás az intézményekbe vagy többet kell várakozni. "De kérjük, ez ne riasszon el senkit" - fogalmaz a Liga közleménye. Hangsúlyozzák ezenkívül, hogy az orvosa beleegyezése nélkül senki ne módosítson a kezelésén, menjen el minden rendelt vizitre, és főleg ne hagyja abba a már folyamatban lévő terápiáját.

A helyzet még mindig nehéz, de már nem reménytelen New Yorkban - a részletekért kattintson az nlc.hu cikkére.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés