Hány ejakuláció kell prosztatarák ellen?

Szerelmes együttlét, maszturbálás vagy akár csak egy kellemes álom végeredménye - egy amerikai tanulmány szerint minél gyakrabban ejakulál egy felnőtt férfi, annál kisebb eséllyel alakul ki nála prosztatarák.

A kutatók közel közel húsz éven át, 1992 és 2010 között követtek nyomon mintegy 32 ezer férfit. Ez idő alatt a résztvevők közül majdnem 4 ezer főnél diagnosztizálták a prosztata rosszindulatú elváltozását. A felvett adatok alapján kimutatták, hogy azok körében, akiknek havonta legalább 21 alkalommal volt magömlése a húszas éveikben, 19 százalékkal alacsonyabb volt a daganat előfordulása, mint akik 7 alkalomnál kevesebbszer éltek át ilyen örömöket. A gyakoribb ejakuláció a negyvenes éveikben járók esetében 22 százalékkal csökkentette a kockázatot.

A túlsúly jelentősen növeli - egyebek mellett - a prosztatarák kialakulásának kockázatát is, ezért érdemes rendszeres testmozgással és megfelelő táplálkozással küzdeni az elhízás ellen. Részletek itt.

"A rendszeres magömlés bizonyos mértékig az általános egészségi állapot fokmérője. Azok a férfiak, akik nagyon ritkán ejakulálnak, sokkal inkább hajlamosak számos orvosi problémára, sőt a nem prosztatarák által előidézett elhalálozások is gyakoribbak az esetükben" - mutatott rá a tanulmányt vezető Jennifer Rider epidemiológus. "Bár felfedezésünk alátámasztására olyan további tanulmányokra lesz szükség, amelyek feltárják a megfigyelt összefüggések mögött meghúzódó lehetséges biológiai mechanizmusokat, az eredmények már önmagukban is arra engednek következtetni, hogy az ejakuláció és a biztonságos szexuális aktivitás felnőttkorban hatékony stratégia lehet a prosztatarák kockázatának csökkentésére" - tette hozzá a szakember.

A rendszeres ejakuláció nagy mértékben csökkentheti a prosztatarák kockázatát
A rendszeres ejakuláció nagy mértékben csökkentheti a prosztatarák kockázatát

Nem ez volt az első tanulmány, amely az ejakuláció hatását vizsgálta a prosztatarák rizikójára. Ausztrál kutatók 2003-ban mintegy 2300 férfi adatait hasonlították össze - a résztvevők nagyjából felénél korábban ilyen típusú rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak. Az adatokból kinyert eredmények azt mutatták, hogy azok körében, akik hetente 5-7 alkalommal ejakuláltak, 36 százalékkal alacsonyabb volt a rák kockázata, mint azok körében, akik kettőnél kevesebbszer jutottak el a csúcsra.

Nehéz időben felfedezni

A prosztatarák a második leggyakoribb halálok a daganatok közül a férfiaknál. Magyarországon évente ezernél is több beteg esetében bizonyul végzetesnek a kór, amely bár korai stádiumban felfedezve jól gyógyítható, tünetek hiányában erre csak rendszeres urológiai vizsgálat mellett van lehetőség. A rák kialakulásában több rizikófaktor is ismert, így például az idősebb kor, vagy éppen ha a családi kórtörténetben már előfordult a betegség. Ezeken természetesen változtatni nem lehet, de bizonyos életmódbeli szokások módosításával javíthatóak a kilátások. Jennifer Rider és kutatócsapatának felfedezése tehát ezen a téren ígér hasznos módszert.

A legsúlyosabb tévhitek a C-vitaminról

Forrás: reuters.com , attn.com

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +5 °C
Minimum: -5, +2 °C

A ködfoltos, borongós időben kisebb havazás, hószállingózás előfordulhat, nagyobb eséllyel a nap második felében. Mérsékelt lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 0, 5 fok között valószínű. Csütörtökön a nap első felében frontmentes lesz az idő, de a hideg, fagyos reggelen erős kopásos ízületi bántalmak is felléphetnek, illetve az eddigieknél nagyobb megfázásveszéllyel kell számolni. Napközben egyre erősebb kettősfronti tüneteket lehet majd tapasztalni, különösen a keringési panaszok és a vérnyomásproblémák válhatnak intenzívvé. A fokozottan érzékenyeknél görcsök is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.