Fiatalon is lehetek mellrákos?

Emlődaganat gyanújakor - akár otthon kitapintva, akár szűrésen történő észlelést követően - mindenképp tanácsos további vizsgálatok elvégzése.

"Magyarországon élete során minden nyolcadik nő érintett az emlőrák valamilyen formájában. És bár 30 éves kor alatt nemcsak a mellrák, hanem a legtöbb daganat is ritkábban fordul elő, sajnos akadnak kivételek. Az előfordulás rizikóját emelik a genetikai tényezők (BRCA mutáció), a daganat családi halmozódása, és egyes környezeti faktorok (pl. elhízás, dohányzás stb.)" - hívta fel a figyelmet dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ daganatos kórképekkel is foglalkozó nőgyógyásza. A szakember 18-20 éves kortól minden nőnek javasolja az évenkénti nőgyógyászati rákszűrést (citológia, kismedencei ultrahang, emlő).

Figyelni kell önmagunkra

Önvizsgálat: mutatjuk, hogyan kell elvégezni.

Már tini- és gyermekkorban érdemes felhívni a lányok figyelmét az önvizsgálat fontosságára. Ebben az életkorban még nem a daganatok keresése a cél, hanem az odafigyelésé, az önvizsgálaté. A mellek rendszeres önvizsgálata azért is ajánlott, mert segítségével sokkal hamarabb felismerhetőek azok az ártalmatlan csomók is, melyeket a menstruáció okozta hormonális változások idéznek elő. Továbbá, ha már gyerekkorban megtanulják az önvizsgálat alapjait, akkor később könnyebben válhat rutinná. Ennek elsajátításában segíthet az édesanya is.

emlővizsgálat
Figyelni kell önmagunkra.

"Menzesztől függetlenül megjelenő, el nem múló, panaszokat okozó csomók a hónaljban is előfordulhatnak. Ezek ultrahangvizsgálattal ellenőrizhetőek. A vizsgálat pontos és fájdalmatlan. Adott esetben célzott mintavételre lehet szükség: ez egy rövid ambuláns beavatkozás" - ismertette a legfontosabbakat dr. Hernádi Balázs.

Szűrés, egyéb vizsgálatok

Emlődaganat gyanújakor mindenképp tanácsos további vizsgálatok elvégzése. Ilyen esetekben szükséges lehet a tumormarkerek laborvizsgálatos ellenőrzése (emlő esetében ezekről lehet szó: CA 15-3, CA 549, MCA, áttétes emlőráknál TPS). "A korán felismert rosszindulatú daganat kezelési lehetősége szélesebb, gyógyulási esélye jobb, de ehhez tenni kell, mind a fiatal nőnek, mind a családjának is" - hangsúlyozta dr. Hernádi Balázs.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)