Fiatalon is lehetek mellrákos?

Emlődaganat gyanújakor - akár otthon kitapintva, akár szűrésen történő észlelést követően - mindenképp tanácsos további vizsgálatok elvégzése.

"Magyarországon élete során minden nyolcadik nő érintett az emlőrák valamilyen formájában. És bár 30 éves kor alatt nemcsak a mellrák, hanem a legtöbb daganat is ritkábban fordul elő, sajnos akadnak kivételek. Az előfordulás rizikóját emelik a genetikai tényezők (BRCA mutáció), a daganat családi halmozódása, és egyes környezeti faktorok (pl. elhízás, dohányzás stb.)" - hívta fel a figyelmet dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ daganatos kórképekkel is foglalkozó nőgyógyásza. A szakember 18-20 éves kortól minden nőnek javasolja az évenkénti nőgyógyászati rákszűrést (citológia, kismedencei ultrahang, emlő).

Figyelni kell önmagunkra

Önvizsgálat: mutatjuk, hogyan kell elvégezni .

Már tini- és gyermekkorban érdemes felhívni a lányok figyelmét az önvizsgálat fontosságára. Ebben az életkorban még nem a daganatok keresése a cél, hanem az odafigyelésé, az önvizsgálaté. A mellek rendszeres önvizsgálata azért is ajánlott, mert segítségével sokkal hamarabb felismerhetőek azok az ártalmatlan csomók is, melyeket a menstruáció okozta hormonális változások idéznek elő. Továbbá, ha már gyerekkorban megtanulják az önvizsgálat alapjait, akkor később könnyebben válhat rutinná. Ennek elsajátításában segíthet az édesanya is.

emlővizsgálat
Figyelni kell önmagunkra.

"Menzesztől függetlenül megjelenő, el nem múló, panaszokat okozó csomók a hónaljban is előfordulhatnak. Ezek ultrahangvizsgálattal ellenőrizhetőek. A vizsgálat pontos és fájdalmatlan. Adott esetben célzott mintavételre lehet szükség: ez egy rövid ambuláns beavatkozás" - ismertette a legfontosabbakat dr. Hernádi Balázs.

Szűrés, egyéb vizsgálatok

Emlődaganat gyanújakor mindenképp tanácsos további vizsgálatok elvégzése. Ilyen esetekben szükséges lehet a tumormarkerek laborvizsgálatos ellenőrzése (emlő esetében ezekről lehet szó: CA 15-3, CA 549, MCA, áttétes emlőráknál TPS). "A korán felismert rosszindulatú daganat kezelési lehetősége szélesebb, gyógyulási esélye jobb, de ehhez tenni kell, mind a fiatal nőnek, mind a családjának is" - hangsúlyozta dr. Hernádi Balázs.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +9 °C
Minimum: -3, +3 °C

Fényszegény, szürke idő lesz, legfeljebb keleten süthet ki némi időre a nap. Nyugaton eső, havas eső is lehet, máshol csak szitálás fordul elő. Néhol időnként megélénkül a keleties szél, 3, 9 fokos maximumokat mérhetünk. Szombaton átmenetileg nem jön újabb front. Ennek ellenére a fejfájás tartós tünet lehet, estétől a migrénhajlam is fokozódik. Alacsony lesz a hő- és komfortérzet, a fertőzések terjedésének kedveznek a feltételek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: