A pajzsmirigyrák tünetei, kezelése és a túlélési esélyek

A pajzsmirigyrákról szóló új bejegyzéssel gyarapodott Betegségek A-Z rovatunk Tumoros megbetegedések című fejezete. Dr. Benyó Gábor onkológus segítségével erről a ritka daganatról szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat.

A pajzsmirigyrákról

A pajzsmirigyrák a pajzsmirigyből kiinduló rosszindulatú daganatos burjánzás. Míg apajzsmirigyjóindulatú elváltozásai (a túlműködés és alulműködés) hormonális eltéréseket és jellegzetes tüneteket (például testsúlyváltozást) is okoznak, addig a rosszindulatú elváltozásokra ilyen eltérések nem vagy alig jellemzőek. Azaz attól hogy valakinek pajzsmirigy alulműködési vagy túlműködési tünetei vannak, még nem kell pajzsmirigydaganatra gondolnia.

A pajzsmirigyrák tünetei

  • A betegség indulhat jellegtelenül is, leggyakoribb tünete viszont szinte mindig valamilyen tapintható göb megjelenése. Azt azonban tudni kell, hogy a pajzsmirigynek alapból is nagyon sok göbös megbetegedése van, így önmagában a göb nem jelent rosszindulatú daganatot. A gyorsan (hetek, hónapok alatt) növő göb viszont mindenképp gyanús, különösen akkor, ha átmérője eléri vagy meghaladja az egy centiméteres nagyságot.
  • Nem gyakran, de bevezető tüneteként nyaki nyirokcsomó-duzzanatok is jelentkezhetnek.
  • Tünet lehet a váratlanul vagy nem betegséggel összefüggően jelentkező rekedtség és nyelészavar is. Ez utóbbiakat az okozza, hogy pajzsmirigy növekedése miatt a nyelőcső és légcső jobban nyomódik, az ottani idegek beszűrtek lehetnek.
A pajzsmirigyrák diagnózisa is ultrahanggal történik

A pajzsmirigyrák diagnózisa is ultrahanggal történik

Kezelés

A pajzsmirigydaganatok alapvetően két nagy csoportra bonthatók: jobb indulatúakra (differenciáltabb daganatcsoport) és rosszabb indulatúakra (anaplasztikus vagy differenciálatlan csoport, ide tartoznak az öröklődő formák is).

A jobb indulatú szövettani alcsoport kezelése könnyebb, a gyógyulási esélyek jóval magasabbak: itt a túlélési esély 90 százalék fölötti.

A rosszabb indulatú, azaz a differenciátlan daganatok kezelése sokkal nehezebb, valamint rosszabbak, nagyjából 10-20 százalékosak a hosszabb távú túlélési esélyei is.

A jobb indulatú pajzsmirigydaganatoknál a műtéti kezelés önmagában is elég lehet - jellemzően akkor, ha a daganat átmérője nem haladja meg az egy centimétert, és nincs nyirokcsomó-érintettség. Ezt a műtétet hormonkezelés követi, ha pedig szükséges, akkor sugárkezelést is. Ez utóbbi radioaktív jódizotóp kezelést jelent.

Vannak a pajzsmirigyráknak olyan típusai is, amelynél nagy eséllyel érintett a pajzsmirigy mindkét lebenye. Ebben az esetben indokolt a szerv teljes eltávolítása, valamint a környező nyirokcsomók kivétele is. Ezt követően a betegnek pajzsmirigyhormon-pótlásra is szüksége van.

A rosszabb indulatú formáknál agresszívabb műtétre és erőteljesebb sugárkezelésre van szükség, a legrosszabb indulatú, anaplasztikus formánál pedig már kemoterápiát is használhatnak az orvosok. De az eredmények így is szegényesek.

Szövődmények, megelőzés, diagnózis

  • Milyen gyakori a kórkép, és melyik korosztálynál a legjellemzőbb?
  • Milyen összefüggés áll fenn a pajzsmirigyrák előfordulási gyakorisága, illetve a cserbobili és fukusimai katasztrófa között?
  • Milyen szövődményekre lehet számítani a daganat mellett?
  • Milyen diagnosztikai eszközökkel, vizsgálatokkal igazolják a pajzsmirigyrák gyanúját?

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+22, +27 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban hétfon délelőtt gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, északnyugaton helyenként párás maradhat a levegő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag