A leukémia sokáig láthatatlan marad

Az akut leukémiát a fehérvérsejtek rosszindulatú elváltozása okozza. Nagyobb baj, hogy a betegséget gyakran nem ismerik fel időben, csak később, ugyanis nincsenek különleges, jól meghatározható tünetei.

A leukémiát (fehérvérűség) más néven (köznyelven) vérráknak is szokták nevezni, ami nem más, mint a szervezet vérképző rendszerének rosszindulatú daganatos megbetegedése. A csontvelő sejtjei kórosan felszaporodnak, akadályozzák a működésben a fehérvérsejteket, immunrendszerünk rendőreit.

Ezeknek a feladata normál esetben az, hogy megvédjék a szervezetet a kórokozóktól és a fertőzésektől. A leukémia esetében ezek a fehérvérsejtek ezt a funkciójukat már nem tudják megfelelően ellátni. Ez rendellenesen megváltoztatja a vér összetételét, hiszen nő a kóros fehér-, és csökken az egészséges fehér- és vörösvérsejtek, valamint a vérlemezkék száma. Innen ered a neve is.

Gyorsan szétterjed a testben

A betegség a véráram miatt gyorsan elterjed a testben, a következmények pedig drámaiak lehetnek: vérszegénységhez vezethet, és a véralvadás sem működik megfelelően. Az első tünetek a fáradtság, a hajlam a fertőzések elkapására. A véráram hatékonysága csökken, a beteg sápadt lesz, gyakran szédül, szívverése szapora lesz.

Ezek a tünetek azonban önmagukban nem utalnak egyértelműen leukémiára, ezért a legtöbb esetben csak véletlenül jönnek rá az orvosok, miközben egy másik betegséget vizsgálnak, akárcsak Guido Westerwelle esetében. A férfiaknál a fehérvérűség kicsit gyakoribb, mint a nőknél, az érintettek többnyire középkorúak. Nagyon sokat hallunk gyermekekről, akik leukémiában szenvednek, de az ő arányuk igen csekély, mindössze hat százalék, az előfordulás veszélye harminc év fölött nő meg. A betegség lehet krónikus (idült) vagy akut (heveny), előbbi lassabb lefolyású, emiatt nehezebben ismerhető fel a szervezetben.

leukémia
A leukémia még mindig nagyon megfoghatatlan betegség

Akut formája azonban nagyon gyorsan zajlik le, az érintettek heteken belül tapasztalják a tüneteket, éppen ezért általában a diagnózis is a kedvezőtlenebb forma. Az orvosok – attól függően, a betegség mely testrészt érinti –  megkülönböztetnek limfoid és mieloid leukémiát. Az előbbinél a nyirokrendszer, utóbbinál a csontvelő érintett.

Hogyan kezelhető?

A leukémiát mindig kemoterápiával kezelik, az akut mieloid formánál gyakran őssejt- és csontvelő-transzplantációt alkalmaznak. Az utóbbi években ugyan valamit javult a gyógyulási arány, de még mindig nem kedvező, különösen felnőttkorban. A betegek fele a betegség felfedezése után legfeljebb öt évig él. Sajnos az is gyakori, hogy a kezdeti jó jelek után a beteg visszaesik, a tartós gyógyulást még az őssejt-transzplantáció sem garantálja. A betegek eltérően reagálnak a kezelésre, ez kortól is függ, 65 év felett különösen veszélyes. A leukémia okairól még keveset tudunk, szakértők szerint genetikai tényezők befolyásolják a kockázatát.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: