30 alatt ezért nem ajánlott a mammográfia

Egy új amerikai tanulmány szerint egyes nők számára már 30 éves kortól előnyös lehet a rendszeres mammográfiai vizsgálat. A szakember szerint ugyanakkor ebben az életkorban veszélyes is lehet ez a diagnosztikai eljárás.

"Nem tesz jót, hogy a mammográfia alatt összenyomják a mellett, az is csak az emlődaganatnak kedvez" - melyek a leggyakoribb tévhitek a mammográfiáról? Részletek itt.

"A legtöbb melldaganatot 55 és 65 éves kor közötti nőknél diagnosztizáljuk. Országosan évente több mint 7000 új megbetegedést regisztrálnak, de ezeknek mindössze 5-7 százaléka tartozik a 40 év alatti korosztályba" - mondta el dr. Ormándi Katalin radiológus főorvos a delmagyar.hu-nak nyilatkozva. Hozzátette, fiatal nőknek főként akkor kell odafigyelniük magukra, ha egyenes ági rokonaik körében 40 év alatti korban diagnosztizáltak mellrákot vagy petefészekrákot , illetve ha panaszuk van. Ilyen esetekben valóban ajánlott a mammográfiás vizsgálat, amelyet beutalóval lehet megcsináltatni.

Fiatalkorban nem végeznek rutinszerűen mammográfiás vizsgálatot
Fiatalkorban nem végeznek rutinszerűen mammográfiás vizsgálatot

Magyarországon jelenleg a 45-65 éves korosztály számára létezik szervezett szűrés, amelyre kétévente hívják be a nőket. Fiatalabb korban azért nem végzik ezt a vizsgálatot rutinszerűen, mert ilyenkor ez a módszer nem elég hatékony, ráadásul fiatalkorban a mirigyszövet még kifejezetten sugárérzékeny. Éppen ezért az emlődiagnosztikával foglalkozó szakember dönti el, milyen vizsgáló eljárást alkalmaz az adott esetben: ultrahang- vagy MR-vizsgálattal is kiegészítheti vagy kiválthatja a mammográfiát.

Panaszok esetén persze mindenképpen érdemes foglalkozni a problémával, mert a fiatalkorban kialakuló rák rendszerint igen agresszív és gyors lefolyású. Ráadásul, bár az összes újonnan diagnosztizált beteg között nem emelkedett a 40 év alattiak aránya az elmúlt években, ezzel együtt viszont a fiatalkori esetszám megnövekedett, ahogy minden korosztályban sokkal több az emlőrákos megbetegedés. Éppen ezért 20 éves kor felett minden nőnek havonta ajánlott elvégezni a mellek önvizsgálatát .

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: