13 ráktípus, amit az elhízás okozhat

Az már régóta ismert, hogy az elhízás jelentősen növeli a sokszor halálos kimenetelű szív- és érrendszeri, illetve különféle mozgásszervi megbetegedések, vagy éppen a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az azonban csak az utóbbi néhány évben vált szélesebb körben is ismertté, hogy az elhízás egyes ráktípusok kialakulásával is szoros statisztikai összefüggést mutat.

Egyre több tanulmány foglalkozik a kérdéssel azért is, mert bár a kapcsolat teljesen egyértelmű, a pontos ok-okozati összefüggések feltárása még várat magára.

Cikkünkben összegyűjtöttük azt a 13 féle ráktípust, amelyek kialakulásának kockázata összefüggésbe hozható a túlsúllyal, illetve elhízással.

Mellrák

A felesleges kilók növelik a nőknél a mellrák kockázatát, kifejezetten a menopauza után. A férfiak sincsenek azonban biztonságban, a túlsúllyal együtt az ő esetükben is nő a mellrák kialakulásának kockázata. A globális rákkutatásban vezető szerepet betöltő Amerikai Szövetségi Ügynökség, a National Cancer Institute (NCI) adatai szerint azoknál a nőknél, akik a menopauzát követően elhízással küzdenek, 20-40 százalékkal nő a mellrák kialakulásának valószínűsége az egészséges testsúllyal rendelkező társaikhoz képest. A rendelkezésre álló kutatásokból az is megállapítható, hogy a testtömeg index (BMI) 5 pontos növekedése 12 százalékkal növeli a rák kockázatát. A zsírszövetek ösztrogént termelnek; a menopauzát követően ezek jelentik e hormon fő forrását a nők számára. Ugyanakkor az ösztrogén az emlődaganatok egyes fajtái számára táplálékként is szolgál. A túlsúly tehát extra ösztrogéntermelődést okozhat, ami emeli a mellrák kialakulásának kockázatát.

az elhízás egyes ráktípusok kialakulásával is szoros statisztikai összefüggést mutat.
Azelhízásegyes ráktípusok kialakulásával is szoros statisztikai összefüggést mutat

Sőt, a zsírszövetek önmagukban is instabilak és gyulladtak lehetnek. A túlsúly tipikus tüneteként esetleg kialakuló alacsony fokú krónikus gyulladás stimulálhatja a rákos sejtek növekedését. Mivel az emlő főleg zsírszövetekből épül fel, valószínűleg a zsírszövetek e rendellenes működése is szerepet játszik a testtömeg és a daganat kialakulásában.

Vastagbélrák

Az NCI szerint az elhízott nők és férfiak esetében 30 százalékkal magasabb a vastagbéldaganat kialakulásának esélye a normál testtömegű emberekhez képest. Két elmélet is létezik arról, hogy a testsúlyunk hogyan befolyásolja a vastagbél daganatai kialakulásának esélyét. A kutatások kapcsolatot találtak a túl magas vércukorszintet eredményezőinzulinrezisztenciaés a vastagbélrák kialakulása között, az pedig már köztudott, hogy az elhízott emberek körében sokkal magasabb az inzulinrezisztencia kialakulásának valószínűsége. A zsírszövetek ugyanakkor az adipokin nevű hormon termelésében is fontos szerepet játszanak, amely elősegíti a sejtek növekedését, köztük sajnos a vastagbél daganatos sejtjeinek növekedését is.

Ráadásul a vastagbelet is zsírszövetek veszik körbe. Ha ezekből fakadó, alacsony fokú krónikus gyulladás van a szervezetben, az vastagbélrák kialakulásához vezethet.

Méhnyálkahártya-rák

A méhnyálkahártya a méh "bélése", amely különösen érzékeny a rák kialakulásához vezető rosszindulatú sejtelváltozásokra. Az NCI szerint a túlsúlyos, illetve elhízott nők körében kétszer-négyszer nagyobb ennek esélye a normális testtömegű társaikhoz képest. Ezt a fajta daganattípust is táplálja a zsírszövetekben termelődő ösztrogén, és kapcsolatba hozható az inzulin rezisztenciával is. E hormon-, illetve anyagcserezavarok pedig a méhnyálkahártya-rák kialakuláshoz vezethetnek.

Nyelőcsőrák

A felesleges kilók kétszeresére növelik a nyelőcsőben, illetve torokban kialakuló speciális ráktípus, a nyelőcső andenocarcinoma kialakulásának valószínűségét, amely a különféle torokváladékokat termelő sejtekből indul ki. Az úgynevezett gastro-oesophagealisrefluxbetegség (GERD), amikor a gyomorsav visszaszivárog a nyelőcső alsóbb régióiba, szintén e daganattípus egyik kockázati faktorja. És az American Cancer Society (ACS) szerint a reflux megjelenése sokkal gyakoribb az elhízott emberek körében. A legújabb kutatások pedig azt is megerősítették, hogy a zsírszövetek által okozott, már többször említett alacsony fokú krónikus gyulladás megjelenése a szervezetben hozzájárulhat a nyelőcsődaganat kialakulásához is.

Epehólyagrák

Az NCI szerint az epehólyag-daganat kialakulásának valószínűsége a túlsúlyos emberek esetében 20, az elhízottak körében 60 százalékkal magasabb. Az epekő, ami megszilárduló és lerakódó epeváladékból alakul ki, egy 2006-ban készült tanulmány szerint az epehólyag-daganat kifejlődésének legfontosabb kockázati tényezője. Azepekőkialakulása pedig sokkal gyakoribb az elhízott emberek esetében.

Eleinte csak a nadrágot érezzük szűkebbnek, aztán a blúzok is feszülnek, majd megjelennek az első úszógumik... A súlygyarapodás folyamatát érdemes még csírájában elfojtani, mert minél jobban domborodik a hasunk, annál nagyobb kockázatnak tesszük ki egész szervezetünket.

Veserák

Az NCI szerint a vesesejtes karcinóma, amely a leggyakoribb vesedaganat, kialakulásának esélye közel kétszeres a túlsúlyos, illetve elhízott népesség körében. Valószínűleg az inzulin rezisztencia is hozzájár a veserák kialakulásához, ez a diabéteszt megelőző állapot sokkal gyakoribb a felesleges kilókkal együtt élők között. A vesék ráadásul egy "zsírágyban" helyezkednek el, amely zsírszövetek gyulladása szintén befolyásolja a vesében zajló folyamatokat.

Agyhártyadaganat

Az agydaganatnak ez a formája az agyat és a gerincvelőt borító membrán sejtjeiből, az agyhártyából indul ki és jellemzően lassan növekszik. Az NCI adatai alapján elmondható, hogy az agyhártya rákos megbetegedéseinek kialakulása 20 százalékkal magasabb a túlsúlyosak és 50 százalékkal az lehízottak körében. Azonban egyelőre nem létezik értelmes magyarázat a testsúly és ezen idegrendszeri ráktípus között tapasztalható kapcsolatra, ezért e területen nagyon sok kutatásra van még szükség.

Pajzsmirigyrák

A testtömeg index öt pontos növekedése 10 százalékkal emeli a pajzsmirigydaganat kialakulásának kockázatát. A nyakunknál található, pillangó formájú mirigy hormonokat termel és a metabolikus folyamatok irányításában játszik szerepet. Azonban - ellentétben a mellrák kialakulásával - nem valószínű, hogy e ráktípus megjelenése kapcsolatba hozható a zsírszövetek által termelt ösztrogénnal. A pontos ok-okozati összefüggések feltárására még e területen is több vizsgálatra van szükség.

További daganattípusok

A májrák, a mielóma multiplex, a petefészekdaganat, a hasnyálmirigyrák, valamint a gyomorrák mind olyan további ráktípusok, ahol az elhízás és a daganat kialakulásának kockázata között egyértelmű kapcsolat állapítható meg. Valamennyi esetben a magasabb kockázat összefüggésbe hozható a fentiekben már említett tényezők közül egyel vagy többel, így a zsírszövetek által termelt ösztrogénszinttel, illetve az ezekben kialakuló krónikus gyulladásokkal, vagy éppen az inzulin rezisztenciával.

Forrás: health.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)