Túl lehet élni a néma gyilkost?

A cukorbetegség mára már népbetegséggé nőtte ki magát hazánkban, melynek oka az egyéni hajlamon túl mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás. Azonban a modern kezelésnek hála mára jelentős mértékben visszaszorult a cukorbetegség miatti halálozások száma.

Érkárosító hatása miatt a diabétesz olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a lábszárfekély, a szívinfarktus, stroke, veseelégtelenség, illetve súlyos látásromlást is eredményezhet. Azonban csökken a szövődmények kialakulása, hála a modern kezelésnek. Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont diabetológusa beszél a témában.

Gyakran késve diagnosztizálják

A cukorbetegséget néma gyilkosnak is nevezik, ugyanis általában igen hétköznapi tünetekkel jár, melyekre az ember gyakran csak legyint, ezért sokszor már a súlyos szövődmények megjelenése hívja fel a figyelmet a betegségre. Pedig a nem múló fáradtság, nehezen gyógyuló sebek, a vissza-visszatérő bőrfertőzések, a fokozott szomjúság, mind a diabétesz számlájára írhatóak, ezért ha hosszan tapasztalja a tüneteket, érdemes ellenőriztetnie a vércukorszintjét, hiszen a cukorbetegség az évek során jelentős kárt tesz az erekben.

Az állapot ugyanis hamar magasvérnyomáshoz és érelmeszesedéshez vezethet, ami megnöveli a szívinfarktus és a stroke kialakulásának kockázatát, ráadásul a károsodás komoly hatással van a vesefunkcióra és a látásra is. Sajnos az esetek nagy részében túl későn derül fény a diabétesz meglétére, éppen ezért lenne fontos a rendszeres ellenőrzés és szűrés, kiváltképp azoknál, akik túlsúllyal küzdenek, dohányoznak, valamint akiknek családjában előfordult már 2-es típusú cukorbetegség.

A cukorbetegség 10 figyelmeztető tünete

A cukorbetegség leggyakoribb tünetei

  • fáradékonyság
  • fokozott szomjúságérzés
  • nehezebben gyógyuló sebek
  • gyakori fertőzések
  • testsúlyváltozás
  • zsibbadó végtagok
  • fokozott éhségérzet

Nő a betegek száma, ám csökken a szövődmények okozta haláleseteké

A cukorbetegség kezelésében fontos szerepe van a gyógyszeres/inzulinos kezelésnek, a testmozgásnak, valamint a személyre szabott, speciális diétának.

A cukorbetegség folyamatos ellenőrzést kíván

A cukorbetegség folyamatos ellenőrzést kíván

Bár évről évre folyamatosan nő a diagnosztizált 2-es típusú diabéteszben szenvedők száma, ám a modern kezelésnek hála egyre kevesebben vesztik életüket különböző szövődményeiben, ami az alkalmazott terápia hatékonyságát bizonyítja. Az MDT felmérése szerint 2005 és 2014 között a diagnózist követően 31 százalékkal csökkent a szívinfarktus, és 26 százalékkal a stroke kockázata. Viszont sajnos a betegség szövődményei okozta halálozások száma még mindig igen magas, és a diagnózist követő 15 évben a cukorbetegek közel 40 százaléka életét veszti, ám jó hír, hogy a halálozási esély az elmúlt másfél évtizedben hat százalékkal csökkent.

Fontos a beteg aktív közreműködése

A cukorbetegség teljes életmódváltást és rendszeres orvosi ellenőrzést kíván, ugyanis az alkalmazott gyógyszer-illetve inzulinterápia dózisa bizonyos időszakonként, sőt, évszakonként is változhat! Dr. Polyák Annamária szerint a betegség gyógyításában igen fontos mozzanat az orvos részéről a beteg megfelelő tájékoztatása és az egyéni adottságok figyelembevétele, hiszen a kezelés hatékonysága nagyban függ a személyre szabott terápiától.

Ez magában foglalja többek között a páciens egyéb betegségeit, testsúlyát és annak változásait, valamint fizikai állapotát is. Továbbá nem elég avércukorszintnormál keretek közti szabályozása, a szövődmények elkerüléséhez nagyban hozzájárul a súlyfelesleg leadása, valamint a koleszterin és triglicerid szintjének csökkentése is. Ehhez a beteg aktív közreműködésére is szükség van, ugyanis a diabetes folyamatos önellenőrzést és gyógyszeres/inzulinos kezelést igényel, amit kiegészít az étkezésekre való gondos odafigyelés és a rendszeres kardió és erősítő edzések beiktatása is.

Forrás: Budai Endokrinközpont

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: