A cukorbetegség kockázatát ez is növeli

Ha sok cukorral édesített italt iszunk, 16 százalékkal nagyobb az esélyünk arra, hogy cukorbetegek legyünk - állítja egy frissen megjelent tanulmány. Sokan úgy gondolják, hogy a cukros, szénsavas üdítők elhagyása elegendő a kockázat csökkentésére, ez azonban nem teljesen felel meg a valóságnak.

A 2-es típusú cukorbetegség elleni harcban nagyon sokat számít, ha jobban megválogatjuk, hogy mit iszunk. A szakemberek 192 ezer ember cukrosital-fogyasztását követték nyomon 26 éven keresztül, és 4 évente megvizsgálták az alanyok általános egészségi állapotát. A kutatás eredményei szerint a cukros italok - üdítők és 100 százalékos gyümölcslevek - rendszeres fogyasztása "mérsékelten" ugyan, de megnöveli a diabétesz kialakulásának kockázatát. Mindeközben világszerte nő az elhízott és cukorbeteg emberek száma, így a szakértők egyre kevésbé értik, hogy egyesek miért isznak napi szinten ilyen italokat. A Healthline által megkérdezett egészség coach, Alexis Elliot szerint ennek az lehet az oka, hogy sokan nem is tudják, hogy bizonyos italok valójában mennyi cukrot tartalmaznak.

üdítő, cukros italok, 100 százalékos gyümölcslé, diabétesz, cukorbetegség
üdítő, cukros italok, 100 százalékos gyümölcslé, diabétesz, cukorbetegség

Ennyi cukrot iszunk meg észrevétlenül

Egy doboz kólában körülbelül 39 gramm, 3 deciliter 100 százalékos gyümölcslében pedig nagyjából 31 gramm cukor van és ugyanennyi található egy normál méretű, valamelyik nagyobb kávézólánc kínálatából származó lattéban is. A gyümölcsleveket ráadásul sokan azért isszák, mert egészséges választásnak gondolják, arról viszont megfeledkeznek, hogy így a cukor mellé nem visznek be sem rostot, sem tápanyagot. A gyümölcsleveknek tehát egyáltalán nem ugyanaz az élettani hatása, mint a friss gyümölcs elfogyasztásának - hangsúlyozta a szakértő.

Hogyan előzhetjük meg a cukorbetegség kialakulását? A választ itt találja!

A test nem tudja megkülönböztetni az almalevet a cukros víztől, viszont képes különbséget tenni egy alma és egy pohár almalé között - még akkor is, ha az almalé 100 százalékos. Azzal sem árt tisztában lenni, hogy a diétás üdítők sem jelentenek megoldást. A kutatásból ugyanis az is kiderült, hogy a mesterséges édesítőket tartalmazó üdítőket rendszeresen fogyasztók körében 18 százalékkal nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kockázata. Egy 2018-ban készült tanulmány szerint például az aszpartám hatással lehet a kortizolszintre és hozzájárulhat azinzulinrezisztenciakialakulásához.

Mit tehetünk?

A jó hír, hogy nem kell teljesen lemondani az üdítőkről és gyümölcslevekről. Ha 1 adag üdítőt vagy gyümölcslevet vízre, esetleg édesítetlen teára vagy kávéra cserélünk, azzal már akár 10 százalékkal csökkenthetjük a diabétesz kialakulásának kockázatát. A lényeg tehát a mértékletesség: nem kell kizárnunk az életünkből a cukros italokat, de igyunk belőlük minél kevesebbet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció