1-es típusú cukorbetegségnél erre figyeljünk

Bár az 1-es típusú cukorbetegséget gyakran gyerekkori diabétesznek is nevezik, az igazság az, hogy sokszor felnőtteknél diagnosztizálják.

Sokan megijednek, amikor 1-es típusú diabéteszt állapítanak meg náluk. Kellő odafigyeléssel azonban sikeresen kordában tartható a betegség. Dr. Porochnavecz Marietta , a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondta, mik a legfontosabb tudnivalók és szabályok.

Csak inzulinnal kezelhető

Az 1-es típusú cukorbetegség során a szervezet megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit, ezért a hasnyálmirigy nem képes inzulint előállítani - vagy csak nagyon kis mennyiségben. Így a betegség kezelése minden esetben inzulinnal történik. Ezzel szemben a 2-es típusnál elegendő lehet a szájon át szedhető gyógyszerek alkalmazása és az életmód-terápia - ismertette a diabetológus.

Nagyobb a hipoglikémia veszélye

A cukorbetegek nagy félelme a hipoglikémia (alacsony vércukorszint), amely remegéssel, rossz közérzettel, izzadással és szapora pulzussal jár. Ekkor a vércukorszint 3,5 mmol/l alá esik. Ezt az értéket a súlyosabb tünetek elkerülése érdekében azonnal meg kell emelni, például keksz vagy szőlőcukor fogyasztásával, vagy súlyos esetben glukagon injekcióval.

vércukorszint, vércukor-mérés, hipoglikémia, 1-es típusú cukorbetegség, diabétesz,
Nagyon fontos a rendszeres vércukorszint-mérés, főleg hosszabb utazások előtt.Fotó: 123rf

A hipoglikémia esélye - az inzulinkezelés miatt - az 1-es típusú cukorbetegeknél nagyobb. Fontos, hogy a beteg mindig fogyassza el az előírt CH-mennyiséget és kellő dózisú inzulint adjon be magának. Az edzések alkalmával, mindig vegye tekintetbe a mozgás megkezdése előtti vércukorértékeket, az edzés tartamát és intenzitását. A testmozgás ugyanis még a következő órákban is csökkentheti a vércukorértékeket.

Körültekintő vezetés

A diabéteszes betegek ugyanúgy vezethetnek, mint bárki más, viszont a jogosítványban feltüntetik a betegség fennállását. Vezetés során a fő veszélyt a hipoglikémia jelenti, ezért indulás előtt mindig meg kell mérni a vércukorszintet, hosszú út esetén pedig 2 óránként újra ellenőrizni kell az értékeket. Jó, ha az autóban mindig van keksz vagy szőlőcukor, hogy elkerülhető legyen a hipoglikémia - magyarázta a szakember.

Amennyiben vezetés közben mégis leesne a vércukor szintje, a beteg álljon félre, egyen szőlőcukrot vagy más szénhidrátot, majd mérje meg a vércukorszintjét! Ne induljon azonnal tovább, amint jobban lett, várjon még egy kicsit az út folytatásáig - tanácsolta a diabetológus.

Terhesség 1-es típusú diabétesz esetén

Várandósság során az egészséges nőknek is ajánlott folsavat szedniük, ám ez diabétesz esetén még nagyobb jelentőséggel bír. Általában napi 5 milligramm bevitelét javasolják ilyen esetekben. Gyakran az orvos írja fel receptre a készítményt.

Egy nő 1-es típusú cukorbetegség esetén is életet adhat egészséges gyermeknek, ám a terhesség során nagy odafigyelésre van szükség. Fontos, hogy a cukorbeteg nő már a családtervezéskor konzultáljon szakemberrel. A terhesség okozta hormonális változások miatt ingadozhat majd a vércukorszint, ezért gyakoribb vércukor ellenőrzésre lesz szükség.

A várandósoknál egyes esetekben javasolt az inzulinpumpa használata is, mivel a terhesség folyamán gyakran dózist kell módosítani. Nehezítheti a normál vércukorszint elérését, ha a kismamát reggeli rosszullétek gyötrik. Bár cukorbetegség esetén is lehetséges a természetes szülés, sok esetben indokolt lehet a császármetszés - különösen a nagy súlyú babáknál.

Így élhetünk teljes életet

A cukorbetegség nem gyógyítható, ám megfelelő terápiával a betegek teljes életet élhetnek. Ehhez viszont fontos a normál vércukorszint elérése és fenntartása. Ennek legjobb eszközei az inzulin, a diéta és a rendszeres testmozgás. Ezek mellett ajánlott betartani a fekély megelőzésével és a szövődmények szűrésével kapcsolatos orvosi utasításokat is.

A frissen diagnosztizált cukorbetegnek diabetológus segíthet beállítani a leghatékonyabb terápiát. A teljes életben továbbá a sorstársak támogatása és segítsége is nagy szerepet játszik, ezért ajánlott felkeresni az ilyen csoportokat és fórumokat - javasolta a szakember.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)