1-es típusú cukorbetegségnél erre figyeljünk

Bár az 1-es típusú cukorbetegséget gyakran gyerekkori diabétesznek is nevezik, az igazság az, hogy sokszor felnőtteknél diagnosztizálják.

Sokan megijednek, amikor 1-es típusú diabéteszt állapítanak meg náluk. Kellő odafigyeléssel azonban sikeresen kordában tartható a betegség. Dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa elmondta, mik a legfontosabb tudnivalók és szabályok.

Csak inzulinnal kezelhető

Az 1-es típusú cukorbetegség során a szervezet megtámadja a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit, ezért a hasnyálmirigy nem képes inzulint előállítani - vagy csak nagyon kis mennyiségben. Így a betegség kezelése minden esetben inzulinnal történik. Ezzel szemben a 2-es típusnál elegendő lehet a szájon át szedhető gyógyszerek alkalmazása és az életmód-terápia - ismertette a diabetológus.

Nagyobb a hipoglikémia veszélye

A cukorbetegek nagy félelme a hipoglikémia (alacsony vércukorszint), amely remegéssel, rossz közérzettel, izzadással és szapora pulzussal jár. Ekkor avércukorszint3,5 mmol/l alá esik. Ezt az értéket a súlyosabb tünetek elkerülése érdekében azonnal meg kell emelni, például keksz vagy szőlőcukor fogyasztásával, vagy súlyos esetben glukagon injekcióval.

vércukorszint, vércukor-mérés, hipoglikémia, 1-es típusú cukorbetegség, diabétesz,
Nagyon fontos a rendszeres vércukorszint-mérés, főleg hosszabb utazások előtt.Fotó: 123rf

A hipoglikémia esélye - az inzulinkezelés miatt - az 1-es típusú cukorbetegeknél nagyobb. Fontos, hogy a beteg mindig fogyassza el az előírt CH-mennyiséget és kellő dózisú inzulint adjon be magának. Az edzések alkalmával, mindig vegye tekintetbe a mozgás megkezdése előtti vércukorértékeket, az edzés tartamát és intenzitását. A testmozgás ugyanis még a következő órákban is csökkentheti a vércukorértékeket.

Körültekintő vezetés

A diabéteszes betegek ugyanúgy vezethetnek, mint bárki más, viszont a jogosítványban feltüntetik a betegség fennállását. Vezetés során a fő veszélyt a hipoglikémia jelenti, ezért indulás előtt mindig meg kell mérni a vércukorszintet, hosszú út esetén pedig 2 óránként újra ellenőrizni kell az értékeket. Jó, ha az autóban mindig van keksz vagy szőlőcukor, hogy elkerülhető legyen a hipoglikémia - magyarázta a szakember.

Amennyiben vezetés közben mégis leesne a vércukor szintje, a beteg álljon félre, egyen szőlőcukrot vagy más szénhidrátot, majd mérje meg a vércukorszintjét! Ne induljon azonnal tovább, amint jobban lett, várjon még egy kicsit az út folytatásáig - tanácsolta a diabetológus.

Terhesség 1-es típusú diabétesz esetén

Várandósság során az egészséges nőknek is ajánlott folsavat szedniük, ám ez diabétesz esetén még nagyobb jelentőséggel bír. Általában napi 5 milligramm bevitelét javasolják ilyen esetekben. Gyakran az orvos írja fel receptre a készítményt.

Egy nő 1-es típusú cukorbetegség esetén is életet adhat egészséges gyermeknek, ám a terhesség során nagy odafigyelésre van szükség. Fontos, hogy a cukorbeteg nő már a családtervezéskor konzultáljon szakemberrel. A terhesség okozta hormonális változások miatt ingadozhat majd a vércukorszint, ezért gyakoribb vércukor ellenőrzésre lesz szükség.

A várandósoknál egyes esetekben javasolt az inzulinpumpa használata is, mivel a terhesség folyamán gyakran dózist kell módosítani. Nehezítheti a normál vércukorszint elérését, ha a kismamát reggeli rosszullétek gyötrik. Bár cukorbetegség esetén is lehetséges a természetes szülés, sok esetben indokolt lehet a császármetszés - különösen a nagy súlyú babáknál.

Így élhetünk teljes életet

A cukorbetegség nem gyógyítható, ám megfelelő terápiával a betegek teljes életet élhetnek. Ehhez viszont fontos a normál vércukorszint elérése és fenntartása. Ennek legjobb eszközei az inzulin, a diéta és a rendszeres testmozgás. Ezek mellett ajánlott betartani afekélymegelőzésével és a szövődmények szűrésével kapcsolatos orvosi utasításokat is.

A frissen diagnosztizált cukorbetegnek diabetológus segíthet beállítani a leghatékonyabb terápiát. A teljes életben továbbá a sorstársak támogatása és segítsége is nagy szerepet játszik, ezért ajánlott felkeresni az ilyen csoportokat és fórumokat - javasolta a szakember.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +13, +23 °C

A napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, ezekből helyenként zápor, zivatar kialakulására kell készülni. Mérsékelt lesz az északi szél, 31, 36 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem érkezik front, ismét az országos kánikula jelenti a veszélyt. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, magas a kiszáradás veszélye. Többeknél migrén léphet fel, csökken a koncentrálóképesség. Megszaporodhatnak az emésztési problémák. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakul. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)