Okostelefonos applikáció segíthet a COPD-seken

A krónikus obstruktív tüdőbetegséggel (COPD-vel) küzdőknek igen fontos információ lehet az, hogy mennyi szennyező anyag van a levegőben. Görög tudósok olyan okostelefonos applikáción dolgoznak, mely összegyűjti és ismerteti a levegőminőségi adatokat.

Ioannis Kouris és Dimitris Koutsouris, a görög National Technical University kutatói szerint teljesen mindegy, hogy valakinél miért (dohányzás, genetika vagy fertőzések) alakult ki a COPD, az ugyanis, hogy mitől lesznek rosszabbak a tünetek, a legtöbb betegnél azonos. A por, a szmog, a szén-monoxid és egyéb, a levegőben lévő toxinok ugyanis súlyosbíthatják a betegséget.

A szakemberek szerint az COPD-sek (illetve más krónikus légzőszervi betegségtől, például asztmától szenvedők) előre felkészülhetnek, vagy akár teljesen el is kerülhetik ezeket a környékeket.

Elméletüket Athénban, az egyetemi kampuszon tesztelték: egyrészt szenzorokat helyzetek el az épületeken és a tereptárgyakon, másrészt az időjárás-jelentést is figyelembe vették, de az alany ruházatán is elhelyeztek egy-egy érzékelőt. Ezeket az adatokat az internet és az okostelefon segítségével összegyűjtötték, elemzték és továbbították.

"Ezek az adatok nemcsak a betegeknek, de a közegészségügyi és környezetvédelmi hivataloknak is értékes információkat hordozhatnak" - mondták a szakemberek, akik most egy speciális szoftver kifejlesztésén és a megfigyelési rendszer pontosabbá tételén dolgoznak.

A tanulmány az című szaklapban jelent meg.

A COPD a krónikus obstruktív tüdőbetegség (vagy obstruktív - légzési nehezítettséggel járó - bronchitis-emphysema) angol nevének (Chronic Obstuctive Pulmonary Disease) rövidítése, a légzőrendszer lassan és fokozatosan súlyosbodó, lényegében visszafordíthatatlan betegsége. Két tünetcsoport, az idült hörghurut (bronchitis) és a tüdőtágulás (emfizéma) egyidejű megnyilvánulásával járó, gyulladásos kórfolyamat. Az idült hörghurut a légutak hörgőinek beszűkülésével, fokozott váladékképződéssel járó tünetcsoportja, a tüdőtágulás pedig a tüdőhólyagocskák folyamatos összeolvadásával járó pusztulása. Legfőbb tünete az egyre fokozódó és változó intenzitással súlyosbodó nehézlégzés, köhögés, köpetürítés.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: