Szemölcsök: talptól a péniszig

A köznyelv gyakran szemölcsnek nevez minden bőrkinövést. Pedig magának a szemölcsnek is rengeteg fajtája létezik az egyszerűtől a nemi szervek szemölcseiig. Mit kell tudnunk róla?

Melyik szemölcs veszélyes?

Aszemölcsegy olyan kis kemény dudor a bőrön, ami rendszerint a legzavaróbb helyen jön ki és persze a legrosszabbkor. A kissé komolytalan meghatározás mellett a köznyelv gyakran nevezi az anyajegyeket vagy egyéb, a bőrön keletkező kinövéseket is szemölcsnek, pedig ezt minden esetben vírus okozza, ráadásul a szemölcsöknek is több fajtája létezik. Vegyük ezeket sorra!

Melyik szemölcs veszélyes, anyajegy, bőrgyógyászat, vizsgálat, szűrés, szemölcs bőrkinövés szemölcs a szeméremajkakon genitália szemölcs közönséges szemölcs futószemölcs
Fontos különbség van azanyajegyés a szemölcs között

Közönséges szemölcs

Az úgynevezett közönséges szemölcsök gyerekeknél a leggyakoribbak, de felnőtteknél is előfordulhat. Viszonylag kicsik: háromtól 25 milliméterig terjednek, élesen elhatárolódnak a környezetüktől, érdes felületűek, kerek vagy szabálytalan formájúak, kemény tapintásúak. Jellemzően világosszürke, sárga, barna vagy szürkésfekete színűek. Azon túl, hogy zavaróak, nagy bajt nem okoznak, kivéve, ha megsérülnek, vagy a köröm alatt nőnek, mert akkor fájdalmasak lehet.

Mi az a futószemölcs?

A lapos vagy futószemölcsök is külön kategóriát jelentenek. Ezek elsősorban gyerekeken és fiatal felnőtteken fordulnak elő. Puha, lapos felszínű, sárgásbarna kiemelkedésekről van szó, amelyek leginkább az arcon és horzsolások környékén tűnnek fel.

Talpon növő szemölcsök

Külön kategóriát jelentenek a talpon növő szemölcsök. Ezek rendszerint a sarok vagy a talp szövetébe ágyazódnak be, ezért nem ritka, hogy összekeverik a tyúkszemmel. (Megkülönböztetni egyébként úgy lehet őket "házilag", hogy óvatosan megkaparjuk a felületét: ha apró, fekete pontok jelennek meg rajta, akkor szemölcsről van szó). Főleg érzékeny elhelyezkedésük miatt fájdalmasak lehetnek. Kinézetüket tekintve jellegzetes, kör alakúak, felületük pedig kemény, durva, fehéres. Fontos kiemelni, hogy elhelyezkedésük miatt ellapulhatnak, és rendkívül érzékennyé válhatnak.

Genitália-környéki szemölcs

A genitália-környéki szemölcs a nemi szerveken, szeméremtesten, a péniszen, illetve a végbélnyílás környékén alakul ki. Jellemzője, hogy szexuális úton, azaz nemi érintkezéssel terjed, ezért az óvszerhasználat ez ellen a kellemetlenség ellen is védelmet nyújt. Az ilyen szemölcsök kinézetre mások, mint a fentebb említett fajták: lágy, nedves, apró, rózsaszín vagy szürke polipok.

Jellemző tulajdonságuk, hogy rendkívül gyorsan nőnek és viszkethetnek, kellemetlen a jelenlétük. Ám veszélyesek is lehetnek: a HPV okozta, nemi szervek környéki szemölcsöket a méhnyaki diszplázia és améhnyakrákegyik fő okaként tartják számon.

Fonálszerű szemölcs

Az úgynevezett fonálszerű szemölcsök azért nagyon kellemetlenek, mert feltűnő helyeken, rendszerint az arcon vagy a nyakon nőnek. Viszonylag kicsik, körülbelül három milliméter hosszúak és éles hegyük van. Gyakran csoportosan jelentkeznek, jó tulajdonságuk viszont, hogy sokszor maguktól is eltűnnek.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)