Fibróma vagy szemölcs?

A fibrómák, illetve a szemölcsök a leggyakoribb - és egyben legzavaróbb - bőrproblémák közé tartoznak. Az avatatlan szem könnyen összekeverheti a kettőt, pedig a kialakulásuk oka, a külsejük és a kezelésük is jelentősen eltér. Lássuk a különbségeket!

A bőrön megjelenő fibróma jóindulatú, kötőszövet alapú sejtburjánzás, mely bármely életkorban megjelenhet, de főleg a középkorúak és az idősebbek bőrén jelentkezik. Nagymértékben szerepet játszik a kialakulásában a genetika, gyakoribb a nők körében, illetve a túlsúlyosaknál. Egyes szakemberek szerint a bőrön található fibrómák, vadhúsok megjelenése összefüggésben állhat a szénhidrát-anyagcsere zavaraival, bár ennek pontos okát még nem sikerült feltárni.

A szemölcs tulajdonképpen vírusos fertőzés következménye. A szemölcs bármely életkorban megjelenhet, de a szemölcstől szenvedők körében több a fiatal.

A fibrómák nem fertőznek, és bár egyes embereken akár több tucat is megjelenhet, ez nem azért történik, mert a bőrkinövések „továbbterjednek”. A szemölcs ezzel szemben fertőző, és nemcsak más emberre ragaszthatjuk rá a betegséget, de gyakran, például megfelelő kezelés hiányába, saját magunkat is vissza-, visszafertőzhetjük.

Mit kell tudni a fibrómáról?

A bőrkinövések jellegzetes, bőrszínű vagy annál valamivel sötétebb, általában rizsszem nagyságú, puha tapintású, kiálló vagy kiemelkedő képződmények, a felületük sima vagy enyhén ráncos, az alakjuk szabálytalan. A tipikus szemölcs kerekded vagy félgömb alakú, enyhén kiemelkedik a bőrből, a felülete érdes vagy pontozott, a színe halványsárga, fehéres vagy szürkés. Egyik sem jár együtt viszketéssel, fájdalommal vagy gyulladással. A szemölcs kiterjedése folyamatosan nőhet, a fibróma mérete ezzel szemben általában évek alatt sem változik.

A fibrómák és szemölcsök lézeres kezeléssel eltávolíthatók

A fibrómák, bőrkinövések általában nem okoznak fájdalmat, nem járnak együtt kellemetlenséggel sem. Azért dönthetünk az eltávolíttatásuk mellett, mert ha rossz helyen vannak, könnyen irritáció alakulhat ki, de akár esztétikai gondokat is okozhat a fibróma. Ezzel szemben a szemölcsök eltávolítása mindenképpen javasolt (bár sokszor saját maguktól is eltűnnek, meggyógyulnak), éppen a fertőzés és visszafertőződés veszélye miatt. Amennyiben a szemölcs olyan területet érint, mely folyamatos nyomás, irritáció alatt van (például a talpon), az komoly fájdalmat is okozhat.

A szemölcsök kezelését érdemes minél korábban elkezdeni, ahogy észrevesszük őket. A fibróma ezzel szemben gyakran évekig nem igényel különösebb figyelmet, csak akkor, ha valami miatt kellemetlenséget okoz, például ékszer vagy ruhadarab kidörzsöli. Mindkét bőrproblémát érdemes megmutatni bőrgyógyász szakorvosnak, ő nemcsak pontos diagnózist adhat, de a megfelelő kezelés kiválasztásában is segítségünkre lehet. A szemölcsöket megpróbálhatjuk otthon is kezelni, különböző ecsetelőkkel, a fibrómák otthoni eltávolításával nem érdemes próbálkozni, a krémek, szárító hatású készítmények alkalmazása felesleges.

A bőrgyógyász mindkét esetben műtéti úton, helyi érzéstelenítéssel (vagy akár anélkül) távolíthatja el a kinövéseket, erre többféle módszer is a rendelkezésére áll, például fagyasztás, lézer vagy késsel, kanállal való ki-, illetve lemetszés.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: