Ezért nagyon ritka a hónaljszag Kelet-Ázsiában

Egy Európában ritkának számító génmutáció miatt az emberek egy részének nincs szüksége dezodorra, ugyanis egyáltalán nem jelentkezik izzadságszag a hónaljukban.

A hónaljszagért az ABCC11 nevű gén a felelős. Egészen pontosan ez a gén játszik szerepet egy olyan aminosav verejtékkel való kiválasztásában, amelyet aztán a bőrön élő baktériumok felhasználnak, anyagcseréjük melléktermékeként pedig rossz szagot árasztó vegyületek képződnek – derül ki a Telex Észkombájn rovata legfrissebb cikkéből. Mindez egy 2013 januárjában közölt brit kutatásból ismert, amelybe közel 6500 nőt vontak be. Mint kiderült, alig 117-en hordozták az ABCC11 egy olyan mutációját, amely a hónaljszag hiányával hozható összefüggésbe.

dezodor, izzadásgátló, hónalj
Vannak, akiknek egy génmutáció miatt nincs szükségük izzadásgátlókra. Fotó: Getty Images

Nem tisztázott, hogy miért, de ez a mutáció Európában ritka, Kelet-Ázsiában viszont kifejezetten gyakori. Olyannyira, hogy például a koreai emberek körében százezerből csupán hatan hordozzák az ABCC11 gént, így a helyi lakosságnak túlnyomórészt alig akad gondja az izzadságszaggal. Mi több, a szervezetükben fellelhető génmutáció hatására a fülzsírjuk is egészen eltérő az átlagostól: nem ragacsos, hanem száraz.

Érdekesség, hogy mint azt megírtuk, a közelmúltban japán kutatók előrukkoltak egy olyan megoldással a hónaljszagra, amely nagyban eltér a ma alkalmazott izzadásgátló eszközöktől. A kutatócsoport egy bakteriofágot, azaz egy baktériumokat fertőzni képes vírust hívott segítségül. Egy, a vírus által előállított vegyület révén szelektíven tudták laboratóriumi körülmények között elpusztítani azokat a baktériumokat, amelyek kulcsfontosságú szerepet töltenek be a hónaljszag kialakulásában.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +14 °C

Inkább csak átmeneti szakadozások, vékonyodások lehetnek a felhőzetben. A kiterjedt csapadékzóna kelet, északkelet felé vonul, de kevés helyen a Dunántúlon is kialakulhat zápor. Az északias szél elsősorban a Dunántúlon és északkeleten megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon és zivatarok mentén megerősödik. Késő estére 13 és 20 fok közé hűl le a levegő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra