Bőr- és körömgomba: hogyan kezeljük?

A bőr- és körömgombásodás elsősorban civilizációs okokra vezethető vissza, hiszen 100 évvel ezelőtt jóformán nem is ismerték ezt a betegséget. Vannak-e hajlamosító tényezők a kialakulása mögött?

A civilizáció rohamos fejlődése alaposan megváltoztatta a ma élő emberek életkörülményeit, amihez szervezetük nem képes megfelelő ütemben alkalmazkodni. Ezt mutatja a sokféle civilizációs ártalomra visszavezethető betegség mellett a bőrgombás megbetegedések számának rohamos emelkedése is.

A 20. századig az emberek természetes anyagokból, elsősorban marha-, disznó-, juh- vagy egyéb állatbőrből készült csizmákban, cipőkben, sarukban jártak, illetve gyapjúból filcesített nemezposztóból készült bocskort, papucsot hordtak.A lábat fehér gyolcsból - pamutvászonból - szegett kapcaruha vagy tiszta gyapjúfonálból kötött harisnya védte. Mindez jól szellőző, ugyanakkor hő- és nedvességszigetelő viselet volt.

Gyerekek és felnőttek is sokkal többet voltak mezítláb, mint manapság, egyes vidékeken a fagy beállása előtt nem is húztak cipőt hétköznapokon. Anélkül, hogy visszakívánnánk az ezekkel a körülményekkel együtt járó higiénés viszonyokat, annyi biztos, hogy az ily módon "edzett" lábbőr számára nem volt ellenfél a sokféle, mostanában egyre jobban terjedő kórokozó.

Bőr- és körömgombásodás: civilizációs betegség?

Később viszont, lábgombáknak.

Bőr- és körömgomba: hajlamosító tényezők

Az utóbbi évtizedekben az egész világon, de különösen a fejlett európai és amerikai országokban rohamosan nőtt több olyan betegség előfordulása, amely szintén hozzájárul a bőrgombák elterjedéséhez. Ilyenek a keringést érintő a cukorbetegség, az immunrendszer bármilyen okból történő meggyengülése.

Bizonyos értelemben a stresszis fogékonyabbá teszi az emberi szervezetet az ilyen jellegű fertőzésekre, hiszen az is fokozott izzadással és az immunrendszer általános védekező képességének csökkenésével jár.

A fertőzés kialakulásában az egyéni hajlam meghatározó, de számos úgynevezett hajlamosító tényezőt ismerünk, amely elősegíti a bőrön és a körmön a gombák megtelepedését.

A modern életforma, a ruházkodási szokások, a sok esetben túlfűtött helyiségek, a párás munkakörülmények (például az élelmiszer-feldolgozó üzemekben) mind-mind hozzájárulnak a betegség gyakori kialakulásához. A felsoroltakon kívül elősegítheti a fertőzést a különböző antibiotikumok túlzott szedése, a vitamin- és vashiány, a bőr és köröm betegségei, az azokon kialakuló apróbb sérülések és a jelentős túlsúly is. Ez utóbbi egyrészt az izzadást fokozza, másrészt rontja a végtagok vérellátását.

Tudta, hogy a betegséget okozó gombából (melyek az emberre is veszélyesek) nagyjából 150 fajta van? Tudja meg melyek a leggyakoribb gombás fertőzések? A fertőzés gyakorisága természetesen más külső tényezőkkel is összefügg, hiszen a gombáknak a közös használatú zuhanyozók, szaunák, uszodák és fürdők környezete kedvező feltételeket teremt, így ezek látogatói fokozottan veszélyeztetettek. A bőrszárazság, a túlzott tisztálkodás az egészséges bőrfelület természetes védekezőképességét csökkentik, így úgynevezett behatolási kaput teremthetnek a gombák számára.

Titkolni kár

A gombás eredetű megbetegedések a világon mindenhol népbetegségnek számítanak. Egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint Magyarország lakosságának 54 százaléka életében legalább egyszer megfertőződik. Az adatok riasztóak. Az előfordulások nagy számának megfelelően a túl gyakori tisztálkodás, a bőr, mint védelmi rendszer meggyengülése miatt talál utat magának, illetve gyakran épp uszodában, szaunában, vagyis gyakorta testápolás, testedzés közben történik a fertőzés.

Az előítéleteknek köszönhetően, illetve a hiányos ismeretek miatt a betegek gyakran már csak kiterjedt fertőzéssel keresik fel a bőrgyógyászati szakrendeléseket, vagy fordulnak háziorvosukhoz. Pedig tény, hogy a betegséget bárki megkaphatja, a kórképek nem gyógyulnak maguktól, sőt kezelés nélkül általában egyre súlyosabbá válnak.

A látszólag ártalmatlannak tűnő fertőzés olyan súlyos betegségeket okozhat, mint az ekcéma, az orbánc, a nyirok- és visszérgyulladás, cukorbetegeknél keringési rendellenességek esetén pedig még súlyosabb következményekkel járhat.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső