Az akne ilyen súlyos is lehet

Az akne egy nagyon gyakori bőrprobléma, a kamaszok és a felnőttek 80 százalékát érinti, és sokszor komoly önértékelési zavarokat is okoz. A megfelelő kezelés érdekében elengedhetetlen a probléma súlyosságának felmérése is.

A makacs aknék eltüntetése sokszor nem megoldható kozmetikai szerekkel, egyes esetekben orvosi kezelésre is szükség van. Dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa a pontos diagnózis fontosságára hívja fel a figyelmet.

Enyhétől súlyosig kategorizálható

Mivel maga az akne kifejezés egy gyűjtőnév, az egyes típusok megkülönböztetése az eltérő kezelés miatt is fontos. Súlyosság szerint az alábbi 5 fő típust különböztetjük meg.

  1. Tiszta: nincs sem gyulladásos, sem nem gyulladásos elváltozás (például zárt fehér mitesszer, comedo) a bőrön.
  2. Majdnem tiszta: a bőrön kevés nem gyulladásos és gyulladásos struktúra, papula látható.
  3. Enyhe: gyulladásos és nem gyulladásos képletek is felfedezhetőek a bőrön.
  4. Mérsékelt: sok comedo, papula és pustula, valamint néhány gyulladt, gennyes ciszta és nodus is jelen van.
  5. Súlyos: minden akne típusból sok mutatkozik, amelyek gyakran hegek hátrahagyásával gyógyulnak.
akne, pattanás, pattanásos bőr, bőrprobléma, problémás bőr, bőrápolás,
A megfelelő kezeléshez elengedhetetlen a probléma súlyosságának felmérése. Fotó: 123rf

Miért alakul ki az akne?

Az aknék kialakulásának számos oka van, ez egy úgynevezett multifaktoriális betegség. Mindenképpen jelen van a háttérben a fokozott faggyútermelés, amit seborrhoeának is nevezünk, de ez még nem elég ok. A bőrgyógyászati kivizsgálásnál éppen ezért utána kell járnunk, vannak-e hormonális hatások a háttérben, a megfigyelések például igazolják az androgének szerepét - ismerteti a szakember.

Az is előfordulhat, hogy a normál bőrflórában természetes módon is jelenlévő baktérium kóros folyamatokat indít be és gyulladásos választ vált ki. Emellett a genetikai tényezőket is figyelembe kell venni, hiszen a pólusok és faggyúmirigyek nagysága, valamint az akne iránti fogékonyság is öröklődhet - hangsúlyozza a bőrgyógyász-kozmetológus.

Amit tudni kell a problémás bőrről.

Mindezek együtt változatos formában okozhatnak aknékat. Az acne papulopustulosa talán a leggyakoribb megjelenési forma, amikor arcon, vállakon, háton, de a mellkason is gyulladásos tünetek jelennek meg a comedók mellett. A gyulladásos jelenségek beszűrt, fájdalmas csomókká alakulhatnak, amelyek a mélybe is terjedhetnek. Ezek egyre nagyobb területet érintve pustulosus jelleggel beolvadhatnak. Ez az acne conglobata, ami a férfiaknál gyakrabban fordul elő. Sokszor hegek, elhalt atrófiás területek is láthatók a bőrön. Ezeken kívül számos aknetípus létezik, hiszen olyan speciális formák is felmerülhetnek, mint a szőrtüszők ismeretlen eredetű gyulladása, a nyomkodásból kialakuló pörkös sebek, vagy a gyógyszerek okozta pattanások.

A kezelés a diagnózis függvénye

A pattanás, akne kezelése komplex feladat, amelyet mindig egyénre szabottan kell összeállítani. Figyelembe kell venni a betegség típusát, súlyosságát, fennállásának idejét, az előző eredménytelen kezeléseket, a hegesedésre való hajlamot, illetve az esetleg már meglévő hegeket is. Bizonyos esetekben szóba jöhet antibiotikus kezelés, amelynek gyulladácsökkentő hatása is van, de beválhatnak a retinoid tartalmú készítmények - gyógyszer vagy külsőleges kezelés formájában - is. Jó hatásúak lehetnek még a kémiai peelingek is.

Mindezek mellett a bőrtisztítás megfelelő formáját is érdemes kiválasztani. Gyakori tévhit például, hogy zsírtalanítani kell bőrt, a túlzott szárítás azonban fokozhatja a faggyúmirigyek működését. Ennél sokkal fontosabb a smink és a szennyeződések napi szintű eltávolítása, lehetőleg a bőrgyógyász által ajánlott készítményekkel. A kulcs tehát a pontos diagnózis, gondos kezelés és a páciens megfelelő együttműködési hajlandósága. Így ugyanis jó esély van rá, hogy megszabaduljunk az önbizalom romboló aknéktól - hívta fel a figyelmet a szakértő.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: