Vesemedence-gyulladás: figyelmeztető laborértékek

A vesemedence-gyulladás a nők gyakori betegsége, amely a vese és a felső húgyutak gyulladását jelenti. A laborértékek egyértelműen jelzik a betegség jelenlétét. Mire kell figyelnünk?

A betegséget a hólyagból felkerülő, nem fertőző baktériumok váltják ki. Ezek általában a belekből származnak, és a húgycsövön keresztül jutnak fel a hólyagba, hogy ott gennyes gyulladást váltsanak ki.

Milyen tünetek jelzik a vesemedence-gyulladást?

A vesemedence-gyulladás számos tünetet produkálhat. Ezek az alábbiak:

  • hasító derékfájdalom
  • égő, fájdalmas vizelés
  • gyakori vizelési inger
  • magas láz
  • véres vizelet
  • hányinger, hányás.

A laboreredmények is üzennek

A fenti tünetek alapján az orvos általában vizeletmintát kér, de vérünket is megvizsgálja. A minta vizsgálata során kiderülhet, hogy a vizelet gennyes, ugyanis a fehérvérsejtek száma emelkedett, emellett baktériumok is találhatóak benne. Amennyiben baktériumokat találnak, úgy tenyésztésre is elküldik a mintát, ilyenkor pedig nemcsak a betegséget előidéző kórokozó azonosítható, hanem a szükséges antibiotikumot is elő lehet írni, amellyel a kezelés sokkal hatásosabb.

A vérvizsgálat során a vesefunkciók is monitorozhatóak.

A vér és a vizeletminták alapján könnyen megállapítható a vesemedence-gyulladás, vesemedence-gyulladás véres vizelet vérvétel vizelet
A vér- és vizeletminták alapján könnyen megállapítható a vesemedence-gyulladás

A vesefunkciókat jellemző értékek:

Kreatinin normálértéke: 53-133 µm/l

A kreatinin az izmokból származó fehérje-lebomlási termék, amely a vesén keresztül távozik a szervezetből. Vérszintje a veseműködés jelzője.

Karbamid normálértéke: 8-20 mg/dl (3-7 mmol/l)

Emelkedett szintje jelzi, hogy valami gond van a vesékkel, ugyanis a karbamid az aminosavak lebontási terméke, amely a vesén keresztül távozik a szervezetből. Vérszintje elsősorban a veseműködés jelzője.

Kálium normálértéke: 3,5-5,0 mmol/l

A kálium értéke képet ad a vese alulműködéséről.

CRP normálértéke: 8 mg/l alatt, újszülöttekben 15 mg/l alatt

A CRP a gyulladásos betegségek mutatója, plazmaszintje a gyulladással párhuzamosan változik.

Mit mutat a vérkép? A részletekért kattintson!

Procalcitonin (ProCT) normálértéke: 0,5 ng/ml alatt

A procalcitonin szintje elsősorban vérmérgezés állapotában emelkedik meg. A vesemedence-gyulladás, amely lázzal járhat, megnehezíti a diagnózist, mert nehezen eldönthető, hogy a láz a betegség jele, vagy esetleg a betegség kezelésének szövődményeként fellépő vérmérgezésé. Ilyenkor segít a ProCT értéke.

We normálértéke:

  • Férfiak 50 év alatt: 15 mm/óra alatt
  • Férfiak 50 év felett: 20 mm/óra alatt
  • Nők 50 év alatt: 20 mm/óra alatt
  • Nők 50 év felett: 30 mm/óra alatt

Gyulladás, fertőzés esetén emelkedik a vörösvértest-süllyedés szintje. Ha ezek az értékek eltérést mutatnak a normálértéktől, akkor ez vesemedence-gyulladásra is utalhat!

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra