Van rá esély, hogy felébred műtét közben

Bizonyos gyógyszerek hatására esélyesebb felébredni műtét közben, illetve kifejezetten nők esetében a császármetszés tud ilyen kritikus helyzetet eredményezni. Lehet tenni azért, hogy ilyenek ne történjenek meg.

Évi több mint 150 beteg ébred fel műtét közben - altatástól függetlenül. Két brit altatásügyi szakmai intézmény kutatói egy év lefolyása alatt több mint három millió operáció menetét követték szemmel: elmondásuk szerint minden 19 ezer beavatkozásra jut egy felébredés.

Az altatószerek a Current Biology internetes kiadásában megjelent kutatás szerint valóban elaltatják a betegeket, de nem csak az ébrenlétet kapcsolják ki, hanem fontos alvási áramköröket is bekapcsolnak az agyban. A részletekért kattintson ! Több mint 300 páciens számolt be a műtét során bekövetkező valamilyen éberségről, sokan évekkel korábbról származó élményeiket osztották meg a kutatókkal. A legtöbb ilyen élmény rövid volt és vagy a műtét előtt vagy az operáció befejezése után ébredtek fel: viszont az esetek 41 százalékában hosszútávú pszichológiai károsodásról beszélhetünk.

Ezen esetekben pánikról, fájdalomról, fulladásról számoltak be, a legaggasztóbb mindenki számára pedig a bénultság volt, illetve az, hogy nem tud kommunikálni. Egy személyazonosságát feltárni nem kívánó beteg arról számolt be például, hogy 12 éves korában fogszabályzóműtétje közben ébredt fel és 15 évvel később még mindig rémálmai voltak olyan szörnyekről, amelyek megbénítják őt álmában. Csak azután szűntek meg ezek a rémálmok, hogy a kutatóknak elmondta ezt a történetet és fejében összekötötte a tényeket.

A kutatók a következő összefüggéseket találták az esetek megvizsgálása után: az esetek 90 százaléka akkor történt, amikor izomlazítókat (amelyek segítenek műtét közben lebénítani az izmokat) kombináltak az öntudatot tompító gyógyszerekkel. Előfordulhat, hogy egyes páciensek rossz arányban kapják meg ezeket a gyógyszereket, ugyanis ilyenkor lebénulnak, de még tudatuknál vannak.

Kevesen ébrednek fel operáció közben

Voltak beszámolók olyan esetekről is, amikor altatás alatt lévő nők császármetszésre jut egy olyan eset, amikor az elaltatott valamilyen szinten felébred.

A többi ébredés hátterében korábbi tüdő- és szívoperációkra gyanakodnak, illetve súlytöbbletre. 17 esetben pedig a gyógyszerekkel volt probléma.

A szakemberek úgy vélik, egyfelől az operációk kezdete előtt át kellene futni egy listán, hogy megnézzék, van-e esélye egyáltalán a betegnek felébredni műtét közben , másfelől egy kampányt kellene indítani azon páciensek számára, akik felébredtek már műtét közben és emiatt valamilyen kart szenvedtek. Azt viszont mindenesetre le kell szögezni: az ilyen esetek kifejezetten ritkán történnek meg.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)