"Több bennünk a baktérium, mint az ember"

Az emberi szervezetben többmilliónyi láthatatlan mikroorganizmus él szimbiózisban a sejtjeinkkel. Az elmúlt évtizedekben felismerték ezek jelentőségét. Interjú Dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal.

Dr. Bezzegh Attila 1985 óta praktizál orvosként, az elmúlt évtizedekben több területen is megfordult, míg végül a laboratóriumi diagnosztika és a mikrobiológia területén kötött ki. Az utóbbi időben pedig egy nemzetközi szinten is meglehetősen új irány, a vastagbél mikrobiomjának vizsgálata felé fordult az érdeklődése.

HáziPatika.com: Mit értünk mikrobioma alatt?

Dr. Bezzegh Attila: Mikrobiomának vagy mikrobiomnak nevezzük a velünk együtt élő mikrobák nyüzsgő közösségét: ezek lehetnek baktériumok, gombák, vírusok és más egysejtű élőlények. Az első mikrobákat a születés során az édesanyánktól kapjuk, továbbiakhoz pedig a világrajövetelt követően az anyatejjel jutunk hozzá. Egész életünk során folyamatosan a mikrobákkal kapcsolódva létezünk, tartós biológiai kapcsolatban állunk velük. Érdekesség, hogy ezeknek a mikrobiális sejteknek a száma szervezetünkben 10

14 nagyságrendben adható meg, míg ezzel szemben becslések szerint az emberi sejtek 10

13 nagyságrendi mennyiségben vannak jelen. Mennyiségileg tehát több bennünk a baktérium, mint az ember. De ha máshonnan közelítjük meg: egy ember súlyának körülbelül 2-3 százalékát teszik ki, magyarán ha én pont egy mázsa vagyok, akkor velem együtt itt ül 2-3 kg baktérium. A bennük lévő DNS-molekulák tömege pedig lényegesen több fehérjét, gént tartalmaz, mint a mi szomatikus sejtjeinkben lévők, magyarul ők nemcsak többen vannak, de több információt is tartalmaznak, mint mi magunk.

Az emberi szervezet egy ökoszisztéma
Az emberi szervezet egy ökoszisztéma

HáziPatika.com: Mi a mikrobioma szerepe, jelentősége az emberi szervezetben?

B.A.: Egészen a közelmúltig gyakorlatilag kórokozóként tekintettünk a mikrobákra, és különböző fertőtlenítőszerekkel vagy akár antibiotikumokkal próbáltuk felszámolni a jelenlétüket. Holott a mikrobák túlnyomó többsége nem hogy betegséget nem okoz, de nélkülözhetetlen az egészséges élethez. 2008-ban az Egyesült Államokban nekiláttak részletesen megvizsgálni a velünk élő baktériumokat, és kiderült, hogy körülbelül 1800-féle található meg az emberi szervezetben, a bőrön, a fülben, az orrban, a szemben, a genitáliákon és legnagyobb mennyiségben a bélrendszerben, azon belül is a vastagbélben . Az is kiderült, hogy a mikrobioma összetétele más-más embereknél jelentős mértékben eltér attól függően, hogy az illető egészséges, esetleg valamilyen betegségben szenved, éppen elhízott vagy lesoványodott, illetve hogy van-e valamilyen emésztési zavara.

Tehát ma már biztosan tudjuk, hogy az optimális mikrobiomaösszetétel módosulása betegségek, kóros állapotok kialakulásához vezethet. Számos betegségben igazolható már a bélbioma összetételének megváltozása, amelyet sokszor dysbiosisként említenek. Ilyen betegség például a fekélyes vastagbélgyulladás, az elhízás vagy a 2-es típusú diabétesz.

HáziPatika.com: Mi okozhat módosulást szervezetünk optimális mikrobioma-összetételében?

B.A.: Főleg a környezeti hatások, mint például a környezetszennyezés, a rossz minőségű élelmiszer fogyasztása, antibiotikumok és egyéb gyógyszerek szedése, sőt az élelmiszerekben jelenlévő antibiotikummaradványok hatására is módosulhat szervezetünkben a rendszer, és az egyensúly felborulása számos kóros állapot kialakulását segíti. Nem azt mondom, hogy direktben okozza, de nagyban elősegíti.

HáziPatika.com: Egészségünk és mikrobioma-egyensúlyunk érdekében hogyan kellene táplálkoznunk?

B.A.: A mostani ipari élelmiszer-előállítási időszakban nagyon nehéz megtalálni a forrást, amely optimális táplálékot képes biztosítani. Olyan természetes környezetből származó tápanyag lenne megfelelő, amely nem tartalmaz például antibiotikumokat , hormonokat, ilyen azonban a tömegek számára nem elérhető. Azzal viszont biztosan jót teszünk, ha sok olyan élelmiszert fogyasztunk, amely jelentős mennyiségű természetes eredetű baktériumot tartalmaz, ilyen például a kovászos uborka vagy a különféle fonnyasztott zöldségek. Ma már biztosan tudjuk, hogy sokkal komolyabb összekapcsolódás van a bevitt tápanyag és szervezetünk működése között, mint korábban gondoltuk. És nemcsak arról van szó, hogy milyen káros anyagok lehetnek a táplálékban, hanem hogy fontos szerepe van a tápanyag minőségének is.

HáziPatika.com: Mi lehet a megoldás arra, ha valamilyen okból kifolyólag felborult a mikrobioma-egyensúlyunk?

B.A.: Az optimálistól való eltérés megállapítása bonyolult szakértői feladat, a világon is csupán néhány olyan laboratórium van, amely képes megfelelő vizsgálati módszerrel analizálni az emberi mikrobiomamintákat, Magyarországon pedig nagyon kevés tapasztalat van ezzel kapcsolatban. Az elmúlt időszakban azonban néhány kollégámmal éppen azon dolgozunk, hogy komplex diagnosztikai laboratóriumot hozzunk létre a hazai orvostudományi egyetemekkel és egy amerikai laboratóriummal együttműködve. Az a célunk, hogy az emberi mikrobiomaminták analizálásával javaslatot tudjunk adni az esetleges eltérések helyreigazításához, ezzel együtt pedig az illető egészségi állapotában is javulást eredményezzünk.

Ez a vizsgálat egy nagyon egyszerű székletmintával történik, amikor is megnézzük, hogy az illető mikrobiomjában milyen baktériumok milyen mennyiségben, milyen arányban vannak jelen. Az így kapott eredményt aztán összehasonlítjuk hasonló égövről, kultúrából származó, azonos életkorcsoportba és nemi csoportba sorolható egészséges emberek mikrobiomaleletével. Valamint, mivel már egyes kórképeket is jellemeznek bizonyos mikrobiomaeltérések, azt is meg tudjuk nézni, hogy az illető lelete hogyan viszonyul az elhízottak, a lesoványodottak vagy éppen a krónikus bélgyulladásban szenvedők mintájához. Ha pedig a vizsgált személy mikrobiomja eltér az egészségestől, akkor a következő lépésben megpróbáljuk befolyásolni, és helyrebillenteni az egyensúlyt - úgy tűnik ugyanis, hogy a mikrobioma módosítása javulást hozhat a kapcsolódó betegségekben is. Nem azt mondom, hogy ezzel meg lehet gyógyítani a beteget, de hozzá lehet járulni, hogy a betegség gyógymódja hatékonyabb legyen, vagy akár hosszabb ideig ne legyen szükség kezelésre. A mikrobioma egyensúlyának helyrebillentése történhet diétával, életmódváltással, probiotikumokkal vagy akár a mikrobiomakultúra komplex átültetésével is.

Belsőnk jelentős részét a bél tölti ki, mégis keveset tudunk róla. Ki gondolná például, hogy közel hat méter a hossza, és belső felszíne több futballpályának felel meg? Részletekért kattintson !

HáziPatika.com: Ez utóbbi alatt mit ért?

B.A.: Ez a széklettranszplantáció . Lényege, hogy ha vannak emberek, akiknél úgy gondoljuk, hogy vastagbelükben optimális a mikrobiomakultúra, akkor az ő reggeli székletükből olyan 50-100 grammból szuszpenziót készítünk. Ez egy olyan baktériumkivonat, amelyet terápiásan fel lehet használni vagy el is lehet tárolni, kvázi úgy, mint egy sejtbankban. Ez a szuszpenzió később ugyanabba a személybe vagy akár másba is beültethető. Előbbire például akkor lehet szükség, ha, mondjuk, az illető tervezett egészségügyi beavatkozás előtt áll, és tudja, hogy a kórházban csomó antibiotikumot fog kapni, és nem szándékosan ugyan, de a beavatkozás tönkreteszi majd a vastagbélflóráját. A beavatkozás előtt tehát elkészítjük a szuszpenziót, az illető befekszik a kórházba, majd ha túl van az egészen, visszamegy a laboratóriumba, és visszajuttatják bele az egészséges baktériumkivonatot.

De a mikrobiomabankban tárolt optimális összetételű baktériumszuszpenziót más emberek terápiája során is fel lehet használni. Néhány tízmilliliternyi ebből a szuszpenzióból pár napig ismételve meglepő változásokat okozhat az embereknél. Az elhízottak például lefogynak tőle, a 2-es típusú diabéteszes betegeknél pedig, akik addig diétára és szénhidrátmegvonásra voltak ítélve, nagy valószínűséggel csökkenthető a diéta szigorúsága. Hangsúlyozni kell, hogy nem fognak meggyógyulni tőle, de hozzájárul, hogy az illető lényegesen jobb állapotban legyen, és a kezelés is hatékonyabbá váljon. De azt is fontos hangsúlyozni, hogy hiába csinálunk mikrobiomatranszfert, alakítjuk át mondjuk egy elhízott ember vastagbélflóráját, ha a beavatkozás után folytatja régi életmódját, étrendjét. Ekkor a beavatkozás csak időleges lesz, és ha ő maga nem tesz érte, akkor mikrobiomája is visszaalakul a régivé. Arról is szó van már a nemzetközi szakirodalomban, hogy a mikrobioma egyensúlya a pszichés állapottal is összefügg. A depresszív állapotú, szorongó személyeknél például az optimális mikrobioma beültetése csökkenti vagy teljesen fölöslegessé teszi az antidepresszánsokkal történő kezelést.

Mindezzel egy olyan új diagnosztikai és terápiás irányba indulunk el, amelynek még nincs múltja idehaza. Egyedül a Pécsi és a Debreceni Egyetemen volt néhány korábbi beavatkozás, ahol mikrobiomamódosítással próbálkoztak súlyos, életet veszélyeztető fertőzés kezelésénél, és ők is azt tapasztalták, hogy a vastagbélbioma-átültetés az egyik legjobban működő kezelés.

HáziPatika.com: Ennek a beavatkozásnak nyugaton van már hagyománya?

B.A.: Bécsben van egy egészen jó központ, ahol mikrobiomadiagnosztikával és -kezeléssel foglalkoznak, de egyébként az Egyesült Államok az, amely nagyon elől van. A New York-i Mount Sinai Kórház gyermekosztályán például már több mint tíz éve felajánlják a szülőknek, hogy bevihetik a csecsemők kórházba kerülés előtti utolsó pelenkatartalmát, hogy abból mikrobiomakivonatot készítsenek, és ha szükség lesz rá, mert tönkremenne a gyerekek bélflórája, akkor később visszaültethetik beléjük.

HáziPatika.com: Nálunk is ez lesz a jövő?

B.A.: Szakmai meggyőződésem szerint el fog következni a pillanat, amikor a velünk élő baktériumok módosítása, visszaültetése sokkal jelentősebb lesz az orvostudományban, mint most. Ez nem egy mindent gyógyító csoda, hanem egy olyan módszer, amelyet idáig nem használtunk, nem is gondoltunk rá.

De meglehet, hogy a jövőben más területen is hasznát vehetjük majd a bennünk élő baktériumoknak, ugyanis egy nagyon érdekes összefüggést írtak le a közelmúltban. Észrevették, hogy bizonyos baktériumcsoportfajta az életkor előrehaladtával egyre nagyobb százalékban van jelen a vastagbélflórában. Állatkísérletekben mesterségesen kivonták ezt a baktréiumcsoportot az állatok egy részéből, akik aztán a többiekhez képest lényegesen tovább éltek. Úgy tűnik tehát, hogy a bennünk élő mikrobioma az életkor meghosszabbításához is segítségünkre lehet a későbbiekben.

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +15 °C

Általában erősen felhős lesz az ég, de hosszabb-rövidebb napos időszakok szinte mindenütt előfordulnak. Sok helyen, adott pontban akár többször is kialakulhat zápor, zivatar, utóbbiakat elsősorban felhőszakadás kísérheti. Szélerősödés csak zivatar környezetében lehet. Késő este 15 és 20 fok között alakul a hőmérséklet. Fronthatás továbbra sem várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra