Testmozgással megelőzhető a néma stroke

Egy új tanulmány szerint a kocogás, az úszás, a kerékpározás és más mérsékelten intenzív testmozgások védik az agyat az úgynevezett néma stroke-tól, azoktól a kis agyi lézióktól, amelyek mentális hanyatláshoz vezethetnek, és növelhetik a jövőbeli agyérkatasztrófák kockázatát.

"Ezek a néma stroke-ok sokkal jelentősebbek, mint a nevük sugallja, mert összefüggésbe hozhatók az esés és a meggyengült mobilitás, valamint a memóriazavarok, a demencia és a stroke megnövekedett kockázatával" - állítja a tanulmány szerzője, Dr. Joshua Z. Willey, a Columbia Egyetem kutatója. "Fontos stratégia lehet arra ösztönözni az idősebb embereket, hogy végezzenek mérsékelt-intenzív testmozgást agyuk egészségének megőrzése érdekében."

A tanulmányhoz Willey munkatársaival 1238 ember edzési szokásait vizsgálta, akik korábban nem estek át agyérkatasztrófán. Körülbelül 43 százalékuk nem végzett rendszeres testmozgást, 36 százalékuk könnyű testmozgást végzett, például golfozott vagy sétált, 21 százalékuk pedig mérsékelt-intenzív testmozgást végzett, például rendszeresen teniszezett, úszott, túrázott vagy kocogott. A kutatók körülbelül hat évvel később képalkotó vizsgálattal ellenőrizték az agyukat, és kiderült, hogy az összes résztvevő 16 százaléka tapasztalt néma stroke-ot.

A Neurology június 8-i számában megjelent tanulmány szerint azonban a mérsékelt-intenzív testmozgást végzők esetében 40 százalékkal alacsonyabb volt a néma stroke kialakulásának kockázata, mint azokban, akik nem mozogtak rendszeresen. A könnyű testmozgást végzők és a rendszeres testmozgást nem végzők között nem mutattak ki különbséget a néma stroke kockázatát tekintve. Willey hozzátette, hogy a könnyű testmozgásnak természetesen vannak más jótékony hatásai, ezért ezeknek az eredményeknek senkit sem szabad eltántorítaniuk a könnyű testmozgás végzésétől.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+6, +13 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött pára és köd.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Influenzahíradó

február 04. - február 10.
Influenzás tünetekkel
orvoshoz fordulók száma:
67 900
  • 0-14 évesek
  • 15-34 évesek
  • 35-59 évesek
  • 60 év felettiek