Testmozgással megelőzhető a néma stroke

Egy új tanulmány szerint a kocogás, az úszás, a kerékpározás és más mérsékelten intenzív testmozgások védik az agyat az úgynevezett néma stroke-tól, azoktól a kis agyi lézióktól, amelyek mentális hanyatláshoz vezethetnek, és növelhetik a jövőbeli agyérkatasztrófák kockázatát.

"Ezek a néma stroke-ok sokkal jelentősebbek, mint a nevük sugallja, mert összefüggésbe hozhatók az esés és a meggyengült mobilitás, valamint a memóriazavarok, a demencia és a stroke megnövekedett kockázatával" - állítja a tanulmány szerzője, Dr. Joshua Z. Willey, a Columbia Egyetem kutatója. "Fontos stratégia lehet arra ösztönözni az idősebb embereket, hogy végezzenek mérsékelt-intenzív testmozgást agyuk egészségének megőrzése érdekében."

A tanulmányhoz Willey munkatársaival 1238 ember edzési szokásait vizsgálta, akik korábban nem estek át agyérkatasztrófán. Körülbelül 43 százalékuk nem végzett rendszeres testmozgást, 36 százalékuk könnyű testmozgást végzett, például golfozott vagy sétált, 21 százalékuk pedig mérsékelt-intenzív testmozgást végzett, például rendszeresen teniszezett, úszott, túrázott vagy kocogott. A kutatók körülbelül hat évvel később képalkotó vizsgálattal ellenőrizték az agyukat, és kiderült, hogy az összes résztvevő 16 százaléka tapasztalt néma stroke-ot.

A Neurology június 8-i számában megjelent tanulmány szerint azonban a mérsékelt-intenzív testmozgást végzők esetében 40 százalékkal alacsonyabb volt a néma stroke kialakulásának kockázata, mint azokban, akik nem mozogtak rendszeresen. A könnyű testmozgást végzők és a rendszeres testmozgást nem végzők között nem mutattak ki különbséget a néma stroke kockázatát tekintve. Willey hozzátette, hogy a könnyű testmozgásnak természetesen vannak más jótékony hatásai, ezért ezeknek az eredményeknek senkit sem szabad eltántorítaniuk a könnyű testmozgás végzésétől.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)