Szibériai hideg? A szívére is vigyázzon!

A hidegben ügyelünk arra, hogy a bőrünk ne sérüljön, hogy meg ne fázzunk, vagy hogy el ne csússzunk a jeges utakon. A szívünkről azonban hajlamosak vagyunk elfeledkezni, pedig a keringési rendszerünket is érzékenyen érintheti a szélsőséges időjárás!

Az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association - AHA) felhívja a figyelmet arra, hogy a hidegben, esetleg hóban vagy jeges környezetben az egyszerűnek tűnő tevékenységek is megterhelőek lehetnek. Ráadásul ilyenkor könnyen ki is hűlhetünk - a hipotermiának nevezett jelenség (bár viszonylag ritka) halálos is lehet, különösen a szívbetegeknek. A hipotermia tünetei között ugyanis a szívritmuszavarok is megtalálhatóak. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek arra is érdemes ügyelni, hogy a hidegben - a szervezetünk "túlerőltetése" miatt - megnőhet a mellkasi fájdalom vagy a szívroham esélye.

Az AHA szerint nemcsak a hó, de a jeges szél és az esetleges csapadék is veszélyes: ezek a tényezők ugyanis tovább hűthetik a testünket. Ezért ajánlott több rétegű, de jól szellőző öltözéket viselni, és figyeljünk arra is, hogy a kezeink, a lábaink és a fejünk is alaposan be legyen takarva. Az alkohol ugyanakkor az egyik legveszélyesebb dolog a hidegben: hamis melegségérzetet ad, ám az ítélőképességünket csökkenti és az erek kitágításával a hő elvezetését is meggyorsítja.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: