Súlyos bajt jelezhetnek a striák

A striák veszélytelen bőrelváltozások a bőr viszonylag rövid időn belüli megnyúlásától. Előfordulhat azonban, hogy egy hormonális betegségre, a Cushing-szindrómára hívják fel a figyelmet.

Hogyan lehet halványabbá tenni a striákat? Részletek itt.

A striák kezdetben vöröses, majd fehér, gyöngyházfényű csíkok, amelyek főként a hason, a csípőn, a combon vagy a fenéken jelennek meg. Keletkezésük oka, hogy a feszességet adó kötőszöveti rostok a bőr hirtelen megnyúlása következtében elveszítik rugalmasságukat, ezért elszakadnak. A panasz előfordulása elsősorban egyéni hajlam kérdése, továbbá érdemes megjegyezni, hogy a kialakult csíkokat teljesen eltüntetni már nem lehet. Az elváltozás igen gyakori pubertáskorban, amikor a gyermekek hirtelen növekedésnek indulnak, de azoknál is felléphet, akik nagyobb súlyfelesleget szedtek magukra, valamint várandósság során is megjelenhetnek az esztétikai gondot jelentő csíkok.

Cushing-szindróma a háttérben

A striák általában ártalmatlan jelenségnek számítanak, megeshet azonban, hogy kialakulásuk hátterében hormonális zavar, úgynevezett Cushing-szindróma áll. "A Cushing-szindróma a mellékvesekéreg által előállított kortizol túltermelődésével jár. Leginkább fiatal felnőtteknél diagnosztizáljuk, ám lényegében bármely életkorban előfordulhat. Hátterében a mellékvesekéregben levő sejtek túlzott működése állhat, de az is előfordulhat, hogy más készteti fokozott munkára a mellékvesekérget, például az agyalapi mirigy daganata. Ha ez utóbbi okozza a problémát, úgy Cushing-kórról beszélünk" - mutatott rá dr. Tar Attila, a Budai Endokrinközpont gyermek és felnőtt endokrinológusa.

A striák megjelenését hormonzavar is kiválthatja
A striák megjelenését hormonzavar is kiválthatja

A mellékvesekéreg-hormon fokozza a kötőszöveti sejtek aktivitását, ami a fehérjék fokozott lebontását eredményezi. Így a kollagén és az elasztikus rostok megváltoznak, végül pedig kialakulnak a livid striák. A Cushing-szindróma (vagy -kór) jelenlétére sokszor igen nehéz rájönni, mert a kórkép gyakran tünetszegény, míg más esetekben a panaszokat más okoknak tudhatja be a beteg.

A Cushing-szindróma lehetséges tünetei:

 • alacsony testmagasság
 • túlsúly
 • livid striák
 • holdvilágos arc
 • zsírpúp
 • felnőtteknél a libidó hiánya
 • inzulinrezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség
 • fáradékonyság, depresszió
 • ödéma
 • magas vérnyomás
 • vékony, sérülékeny bőr
 • fokozott szőrnövekedés
 • menstruációs panaszok

Hogyan lehet kezelni?

A betegség kezeléséhez el kell dönteni, vajon mi is eredményezi a mellékvesekéreg túlműködését. Amennyiben szteroidkúra áll a háttérben, úgy annak abbahagyásával orvosolható a panasz, ám inkább az jellemző, hogy jó- vagy - ritkább esetben - rosszindulatú daganat okozza a problémát. Erről CT/MRI vizsgálattal lehet megbizonyosodni, és ha beigazolódik a gyanú, akkor műtétre van szükség. Amennyiben ez nem lehetséges, úgy gyógyszeres terápia indokolt.

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: +1, +7 °C

Borult lesz az ég, szórványosan fordul elő gyenge eső. Mérsékelt lesz a délkeleti szél, délután 3, 9 fokot mérhetünk. Hétfőn még mindig kettősfronti hatást tapasztalhatunk, de napközben átmenetileg gyengül ennek mértéke. Ennek ellenére a fejfájás és a vérnyomás-ingadozás is tartós lehet, a szívbetegek állapota is romolhat. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: